Proslava u zagrebačkoj katedrali – papin pozdrav

“Nadahnjivati se vrijednostima katoličkih načela koje je promicao dr. Ivan Merz!”

Prigodom proslave i održavanja simpozija o Ivanu Merzu u povodu 100. obljetnice njegova rodenja Papa Ivan Pavao II. poslao je svoju poruku preko Msgr. Giulia Einaudija, apostolskog nuncija u Hrvatskoj.

“Obaviješten o znanstvenom simoziju u povodu stote obljetnice rodenja Ivana Merza, koji ce se održati u Zagrebu 14.15. i 16. prosinca, Sveti Otac želi uputiti svim organizatorima i sudionicima spomenutog simpozija svoje ocinske pozdrave i potaknuti ih da se i danas nadahnjuju vrijednostima katolickih nacela za koja se zalagao i svesrdno ih promicao dr.Merz, koji je u svemu bio vjeran nauku Katolicke Crkve i odan Kristovu Namjesniku i Apostolskoj stolici. Kao zalog uspješnog odvijanja ovoga skupa i postizanje obilnih duhovnih plodova, Sveti Otac od srca podjeljuje svoj apostolski blagoslov. Ovoj poruci Svetog Oca Ivana Pavla II. pridružujem i ja svoje osobne najbolje želje za plodonosan rad znanstvenog simpozija uz srdacne pozdrave i štovanje.”

+Giulio Einaudi, apostolski nuncij

Svecana proslava stote obljetnice rodenja Ivana Merza održana je u ponedjeljak 16.prosinca 1996.g. u zagrebackoj katedrali. Svecanu koncelebriranu svetu misu predvodio je apostolski nuncij Giulio Einaudi u koncelebraciji s pomocnim zagrebackim biskupom Markom Culejom, te brojnim svecenicima. Propovijed je izrekao biskup Marko Culej. Kod sv.mise pjevao je zbor zagrebackih bogoslova pod ravnanjem dr.Mihe Demovica. Brojni štovatelji Ivana Merza ispunili su katedralu sudjelujuci u misnom slavlju i zahvaljujuci Bogu za veliki duhovni dar što nam je dao u osobi Ivana Merza i primjeru njegova svetackog života. Na kraju svete mise postulator Merceve kauze urucio je Msgr.G.Einaudiju i biskupu M.Culeju kao poklon primjerak doktorske disertacije Ivana Merza na francuskom jeziku, koja je toga dana bila predstavljena na Filozofskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu.