PROSLAVA 100. OBLJETNICE ROĐENJA
BL. IVANA MERZA U RIMU I BANJA LUCI

Proslava u Banja Luci, Ivanovom rodnom mjestu

Zbog teške situacije u kojoj se nalazi Katolička Crkva u Banja Luci proslava 100. Obljetnice rođenja Ivana Merza proslavljena je skromno, onako koliko su mogućnosti dopuštale. Na samu obljetnicu rođenja 16.prosinca 1996. banjalučki biskup Msgr. Franjo Komarica predvodio je koncelebriranu sv. misu u banjalučkoj katedrali pred velikim brojem Merzovih štovatelja. U homiliji je između ostalog istaknuo kako je na početku rata u BiH cijelu biskupiju povjerio zaštiti Presvete Djevice Marije, sv. Josipa, sv. Bonaventure i sluge Božjega Ivana Merza. I sam uvjeren u zagovor ovoga “najdičnijeg člana banjalučke biskupije” biskup je zajedno sa svećenicima predvodio molitve za što skorije proglašenje blaženim sluge Božjega Ivana Merza.

PROSLAVE U RIMU

Hodočašće u Vječni Grad u povodu Merzova Jubileja

Papa štovateljima Ivana Merza:

“Budite svjedoci evanđeoskih vrijednosti!”

Tragom vjernosti Ivana Merza Papi i Rimu organizirano je od 20. do 26. srpnja 1996. u njegovoj jubilarnoj godini, stote obljetnice njegova rođenja, hodočašće u Vječni Grad. Hodočašće je organizirala Postulatura Ivana Merza a vodio ga je postulator o.Božidar Nagy. Na hodočašću je sudjelovalo pedesetero mladih štovatelja Ivana Merza, iz svih krajeva hrvatske. Bili su nazočni na generalnoj audijenciji u srijedu 24.srpnja zajedno sa skupinom mladih Gorući grm iz Varaždina, te s hodočasnicima iz Splita i sa Brača. Sveti Otac ih je pozdravio na hrvatskom jeziku ovim riječima:

“Srdačno pozdravljam vjernike župe sv. Andrije apostola na Sućidaru u Splitu i župe sv. Ivana Krstitelja u Postirama na Braču, zatim skupinu mladih iz Varaždina, te predstavnike hrvatskih križara koji su došli u povodu 100. obljetnice rođenja sluge Božjega Ivana Merza. Dobro došli! Predragi, svjesni svojega kršćanskog poziva, nastojte u sredini u kojoj živite i radite biti svjedoci evanđeoskih vrijednosti kako bi na taj način pridonijeli duhovnom preporodu svojega naroda, sada u ovo poratno doba i na pragu trećega tisućljeća. Na vas ovdje nazočne, na vaše župne zajednice i na vaše obitelji zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Prigodom audijencije Svetome Ocu bila je kao poklon predana velika uramljena slika Sluge Božjega Ivana Merza.

Vatikanski dnevnik “L’Osservatore Romano” donio je sutradan 25.7.1996. na strani petoj opširnije podatke o ovom hodočašću organiziranom u povodu Merzova jubileja.

29.srpnja 1996. manja skupina štovatelja Ivana Merza sudjelovala je na papinoj privatnoj sv. misi u Castelgandolfu, gdje je Sveti Otac boravio na ljetnom odmoru. Tom prigodom postulator o. Božidar Nagy, uručio je Svetome Ocu publikacije o Ivanu Merzu. Papinu pozornost privukli su natpisi na križarskim majicama koje su neki imali pa je naglas pročitao samo dva natpisa: Bog živi i Euharistijski pokret mladih.

Slavlje Merzovog jubileja u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima i u Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu

U nedjelju 17.studenoga u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održana je rimska proslava stote obljetnice rođenja sluge Božjega Ivana Merza. Koncelebriranu sv.misu predvodio je postulator kauze za beatifikaciju Ivana Merza o. Božidar Nagy. Koncelebriralo je više od dvadeset hrvatskih svećenika koji se nalaze u Rimu, a nazočni su bili brojni hrvatski vjernici te trojica veleposlanika: prof. Ive Livljanić, hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, dr. Davorin Rudolf, hrvatski veleposlanik pri talijanskoj vladi, te veleposlanik Republika Bosne i Hercegovine pri Svetoj stolici i talijanskoj vladi prof. Vlatko Kraljević. U svojoj propovijedi postulator Merzove kauze napose je istaknuo njegovu “rimsku orijentaciju”, tj. veliku ljubav Ivana Merza prema Crkvi, Rimu i Papi koju je očitovao i u svojim spisima i u povezivanju Hrvata, posebno mladih, sa središtem kršćanstva razvijajući u njima odanost prema Kristovu namjesniku, što je sve dalo povoda da se i u Vječnom Gradu proslavi stota obljetnica njegova rođenja. Na poseban je način bila istaknuta poznata rečenica Ivana Merza koja je citirana u Vječnom Gradu dobila poseban naglasak. Kada je Ivan Merz u jednoj anketi bio zapitan zašto ljubi Katoličku Crkvu i Sv. Oca Papu, odgovorio je: “Jer u Crkvi vidim jasnu sliku preljubljenog Spasitelja i Boga Isusa sa svim njegovim savršenstvima, a u Sv. Ocu Papi pod prilikama čovjeka vidim Boga svoga i Gospoda svoga.”

Na sv. misi pjevao je poznati pjevački zbor “Katančić” iz Valpova koji je za tu prigodu došao u Rim. Nakon mise bila je najprije predstavljena doktorska disertacija Ivana Merza a potom je zbor “Katančić” pod ravnanjem dirigentice Sandre Lovrinčević, izveo prigodni koncert duhovnih pjesama u okviru kojega je bila otpjevana i himna u čast Ivanu Merzu. Nakon koncerta u prostorijama hrvatskog Zavoda sv. Jeronima bilo je upriličeno primanje za sve sudionike proslave.

Merzov jubilej na poseban je način proslavljen u Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu, koji po njemu nosi ime. Ivan Merz je svojim nebeskim zagovorom isprosio da se mogao ostvariti ovaj pothvat otvorenja Doma. Na samu stotu obljetnicu Ivanova rođenja u Domu je služena svečana Sveta Misa koju je predvodio hrvatski isusovac o. Luka Rađa. Sv. Misi pribivalo je osoblje Doma. Tijekom cijele ove jubilarne godine, kao što je to bilo prije i poslije nje, osoblje Doma govori svim hodočasnicima o Ivanu Merzu, upoznaju ga s njegovim likom, životom i apostolskim ostvarenjima.