BLAŽENI IVAN MERZ
1896. – 16. XII. – 1996.

16. prosinca 1996. navršilo se sto godina kako je u Banja Luci rođen blaženi Ivan Merz (16. XII. 1896.) Ova obljetnica svečano je obilježena u Hrvatskoj ali i u drugim mjestima gdje je Merz boravio: Banja Luka, Pariz, Rim.

Ovdje donosimo kratak prikaz proslava i manifestacija koje su tim povodom bile održane tijekom 1996. godine.

Obilježavanje stote obljetnice rođenja Ivana Merza započela je još u mjesecu siječnju 1996. Hrvatska pošta izdala je prigodnu poštansku marku s likom Ivana Merza u seriji “Svjedoci srca i duhovnosti u Hrvata”.

U Parizu je u mjesecu studenom održan na Sorboni i Katoličkom institutu poseban simpozij posvećen Ivanu Merzu.

Komemoracija Ivanovog stotog rođendana održana je i u Vječnom Gradu Rimu. I u Banja Luci prema tamošnjim mogućnostima obilježena je obljetnica Ivanova rođenja svetom misom koju je na sam dan Ivanova rođenja služio u banjalučkoj katedrali biskup Franjo Komarica.

Vrhunac proslave Merčevog jubileja održan je u Zagrebu od 14. do 16. prosinca 1996. Proslava je započela 14. prosinca održavanjem simpozija u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu gdje je Ivan Merz bio profesor.

U nedjelju 15. prosinca poslijepodne održana je svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Na sam dan stote obljetnice Ivanova rođenja, u ponedjeljak 16. prosinca na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljena je doktorska disertacija Ivana Merza kao prvi svezak njegovih sabranih djela.

Navečer je u Zagrebačkoj katedrali održana svečana koncelebrirana sveta misa. Predvodio ju je Papinski nuncij Giulio Einaudi, a propovijedao je pomoćni zagrebački biskup Marko Culej.

Stota obljetnica rođenja Ivana Merza ponovno je svratila pozornost javnosti na tog našeg “istaknutog laika u svjedočenju Evanđelja” kako ga je nazvao Sveti Otac u svome govoru prigodom svoga pohoda Hrvatskoj 10. rujna 1994. god. Odjeci u medijima.

Za Ivanov stoti rođendan spjevano je i nekoliko pjesama.

U završetku prikaza proslave stogodišnjeg Merčevog jubileja donosimo zaključno razmišljanje.

“Ivan Merz ima mnogo toga reći danas našim mladima, našim sjemeništarcima, našim bogoslovima, našim redovnicima i redovnicama, nama svećenicima i biskupima.” (Kardinal Franjo Kuharić: Iz govora na proslavi 50.obljetnice smrti Ivana Merza 1978.g.)

“Zovite ga pobožnim, čistim savjesnim, apostolskim, orlovskim, anđeoskim, svetim, – ja ću ga uvijek zvati katoličkim čovjekom… On je bio čisti i savršeni katolik – katolik s Papom i za Papu; katolik kojemu u duši žive sve svete knjige, svi crkveni oci, koncili, dogme, enciklike… Zašto nam je Bog kao pojavu poslao katoličkog čovjeka, svjetovnjaka dr. Merza? Da nam pokaže, kako se živi katolički, da korigira i usavrši naš katolicizam, da smisao našeg apostolata bude Crkva, a cilj našega rada nebo, u kojem se moli za naš katolicizam: Homo catholicus.” (Dušan Žanko, Homo catholicus, Orlovska Misao, Zagreb, 1928., br. 8, str. 97)