I ove je godine svečano proslavljen blagdan bl. Ivana Merza u hrvatskoj katoličkoj župi Karaševo u Rumunjskoj gdje Hrvati žive već 600 godina. Župnik iz susjednog hrvatskog mjesta Lupak vlč. Marjan Tinkul predvodio je u četvrtak 10. svibnja 2012. svetu misu u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, na kojoj je vjernicima, osobito djeci i mladima, približio život i djelovanje blaženoga Ivana, njegovo značenje za Rimokatoličku crkvu ali i njegovo značenje za hrvatske vjernike Karaševa te važnost njegovih moći koje se nalaze u ovoj crkvi a poklonila im je Postulatura bl. Ivana.

Osobito je istaknuo Bl. D. Mariju, Srce Isusovo, Katoličku Crkvu i Papu u životu blaženog Ivana. Upozorio je djecu da svoje vrijeme ne trate pred televizorom, računalima, mobilnim telefonima, već da se sjete kako je blaženi Ivan svakodnevno išao na sv. misu, kako je Euharistiju smatrao svojim životnim zvanjem, te kako je tako mlad umro na glasu svetosti 10. svibnja 1928. (rođen 1896.), živio svega 32 godine. Također je župnik Marjan istaknuo u svojoj propovijedi da danas, 10. svibnja slavimo dan rođenja blaženog Ivana za nebo, da svima nama jest i treba biti uzorom, te da mu preporučamo naše molbe, naše prošnje i potrebe. Mnogi koji su se blaženom Ivanu molili, spomenuo je vlč. Marjan, zadobili su po njegovom zagovoru milosti, o čemu svjedoče mnogobrojne zahvalnice u Zagrebu, u Banjoj Luci i na drugim mjestima.

Spomenuo je župnik Marjan i ove Ivanove riječi: «Zašto ljubim Katoličku Crkvu i Svetog Oca Papu? Jer u njoj vidim jasnu sliku preljubljenog Spasitelja i Boga Isusa sa svim njegovim savršenstvima, a u svetom Ocu Papi pod prilikama čovjeka vidim Boga svoga i Gospoda svoga». Potom je istaknuo da se i sam Papa Bendikt XVI. redovito moli blaženom Ivanu Merzu kao jednom od 18 velikih svetaca, uzora štovanja Euharistije iz povijesti Katoličke Crkve među koje je Papa uvrstio i bl. Ivana.

Na kraju je svoje homilije župnik Tinkul pročitao tekst iz br. 94. Apostolske pobudnice pape Benedikta XVI. „Sacramentum Caritatis“, o Euharistiji, vrelu i vrhuncu života i poslanja Crkve gdje se spominje bl. Ivan Merz. «Treba li uopće sumnjati – napomenuo je svećenik Tinkul – da sve nas takvo priznanje svetosti bl. Ivana Merza jako zadužuje, potiče nas da mu se molimo, tražimo njegov zagovor kod Boga te da smo kao dio Crkve u Hrvata itekako ponosni i sretni zbog uvrštavanja blaženog Ivana među najveće svece.»

Uz župnika Tinkula iz župe Lupak svetu su misu u čast blaženog Ivana koncelebrirali mjesni župnik vlč. Juraj Katić, te kapelan Juraj Patašan.

Mladi student veterine Đureć Fakrač prikazao je kratak životopis blaženog Ivana Merza, a učenice 8. razreda OŠ Karaševo – Milena Kurjak, Mirjana Radan i Snežana Kurjak čitale su misna čitanja i psalam te molile molitvu vjernika.

Na misi su prisustvovala djeca i mladi, učenici OŠ Karaševo 1. i 2. te iz Dvojezične gimnazije Karaševo predvođeni svojim učiteljicama i učiteljima: gospođom Anom Filka s odgojiteljicom i učiteljicama,  gospodinom  Martinom Vorgom, također s odgajateljicom  i učiteljicama rumunjske nacionalnosti,  te ravnateljem gospodinom Đureć Sorka.

Mnogobrojni su roditelji oduševljeno prihvatili proslavu blaženog Ivana Merza, idealnog uzora svoje djece i mladih, i to pogotovo danas kada su negativni utjecaji izvan doma i obitelji prisutni na svakom koraku.

Sv. Misi je prethodila procesija s moćima Ivana Merza.

S klanjanjem relikvijama blaženoga Ivana Merza i darivanjem djece i mladih sličicama i slatkišima  završila je ovogodišnja svečana proslava njegova blagdana.

Petar Hategan, prof.