U ponedjeljak navečer, 10. svibnja u 19 sati u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu svečano je obilježena  obljetnica smrti Sluge Božjega Ivana Merza. Koncelebriranu svetu misu predvodio je novi pomoćni zagrebački biskup msgr. Vlado Košić. U koncelebraciji su bili isusovački provincijal o. Franjo Pšeničnjak, postulator kauze Sluge Božjega o. Božidar Nagy te drugi svećenici.

U svojoj propovijedi biskup Košić je na početku rekao kako polazeći od kršćanskog primjera života sluge Božjega Ivana Merza trebamo razmišljati o svojoj ulozi u Crkvi, napose oni koji su katolički intelektualci kojima je Merz na poseban način uzor. Ivan Merz je unatoč brojnim teškoćama ustrajao u svojim apostolskim nastojanjima i  dao je novo lice Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj. Nadalje je biskup Košić naglasio veliku važnost i ulogu laika u Crkvi i istaknuo kako se ona nadopunjuje svećničkom službom u čemu nam Ivan Merz svijetli svojim svetačkim primjerom.

Ovoj svečanoj svetoj misi prisustvovali su brojni vjernici, štovatelji sluge Božjega iz cijeloga Zagreba. Pod svetom misom pjevao je zbor isusovačkih bogoslova s Jordanovca pod ravnanjem o. Marijana Steinera, a uz orguljsku pratnju Antuna Knešaureka. U posebnoj emisiji Radio Marije posvećene Merzu na dan njegova ulaska u vječni život predloženo je da njegov dan bude proglašen Danom studenata laika koji studiraju teologiju, jer je Merz bio prvi laik na našim prostorima koji je studirao teologiju i time postao pionir laičke teologije. Dan Ivana Merza obilježen je i u drugim mjestima izvan Zagreba, a posebno u katoličkim udruženjima i pokretima koji se nadahnjuju na primjeru i svetačkom životu sluge Božjega.

Dan Ivana Merza proslavljen…

… u Osijeku

U Osijeku je obilježen Dan Ivana Merza 1999.g. i to u Svetištu Srca Isusova. Svetu Misu je služio isusovac o. Ivan Hang. O. Hang nosi ime po Ivanu Merzu. Njegovi roditelji bili su članovi katoličke organizacije u kojoj se posebno štovao sluga Božji Ivan Merz, pa su iz poštovanja prema njemu svome sinu dali njegovo ime. Nazočnim vjernicima i štovateljima Ivana Merza o. Hang je ocrtao lik Sluge Božjega i njegov uzorni život koji može biti primjer svakom kršćanskom vjernik

… i u Subotici

U župi sv. Roka u Subotici, u ponedjeljak 10. svibnja po prvi put je proslavljen Dan Sluge Božjega dr. Ivana Merza. Slavlje je započelo u 18 sati sa svibanjskom pobožnošću. Na početku ovoga slavlja župnik Andrija Anišić pročitao je kratki životopis Ivana Merza i nekoliko njegovih misli o krunici. Zatim su djeca predmolila krunicu koju su okupljeni prikazali za proglašenje blaženim i svetim dr. Ivana Merza i za mir u Jugoslaviji. Poslije krunice bila je sv. misa koju je predvodio župnik. Na početku sv. mise Đurdica Malagurski pročitala je pjesmu Mire Preisler “Naš dobri brat Ivan”. U svojoj homiliji župnik Anišić je pročitao nekoliko misli Ivana Merza o njegovom proživljavanju prvog svjetskog rata povezujući to s ratnim stanjem u SRJ. On je također naglasio kako su dvije najveće Ivanove ljubavi bile EUHARISTIJA i MARIJA, što je potkrijepio također Merčevim mislima. Poslije pričesti ispred lika Ivana Merza koji je bio postavljen pred oltar, Bernarda Kopunović je pročitala tekst Đurdice Vitković: “Veliki naš Učitelju, hvala ti!”  posvećen Ivanu Merzu o desetoj obljetnici njegove smrti.

Na misi je pjevao župski zbor pod ravnanjem s. Silvane Milan. Na kraju mise župnik je s djecom i ministrantima došao pred Merčev lik i ondje je izmolio molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Na proslavi ovog prvog Dana dr. Ivana Merza u ovoj župi okupilo se više od 150 djece, mladih i odraslih vjernika.

Poslije mise neki su se vjernici zadržali u molitvi pred slikom Ivana Merza.

U župi je nedavno formirana zajednica Mladi euharistijskog pokreta, koja se također nadahnjuje životom i mislima Ivana Merza i koja također moli za njegovo proglašenje blaženim i svetim.