Vice-Postulatura za kanonizaciju blaženoga Ivana Merza na Filipinima proslavila je 1. listopada prošle godine sedamnaestu obljetnicu početka štovanja hrvatskog Blaženika na Filipinima.  Slavlje je započelo sv. Misom u kapeli blaženog Ivana Merza u gradu Marikina koju je predvodio vlč. Leoncito Falcasantos zajedno s vlč. dr. Oscarom Roqueom koji je održao i homiliju. Misi su nazočili članovi zajednice štovatelja bl. Ivana pod nazivom „Family of blessed Ivan Merz“ zajedno s nekoliko gostiju. Vlč. Roque je u homiliji među ostalim rekao da je zajednica blaženog Ivana Merza bila na čelu donošenja ljubavi prema Bogu i ljudima, posebno u ovo vrijeme pandemije. Iako je zajednica za sada mala, imala je velik utjecaj na razne ljude, posebno donoseći im duhovnu hranu. Zajedno s nekoliko župa biskupiji Antipolo, kapela bl. Ivana Merza jedina je kapela koja je redovito slavila nedjeljne mise od vremena kada su se provodila ograničenja misnih slavlja zbog prijetnje od koronavirusa. Također, nedjeljne mise koje se slave u kapeli redovito se emitiraju ne samo na stranici Vicepostulature blaženog Ivana Merza već i na Facebook stranici biskupije Antipolo. Vlč. Roque je u svojoj homiliji pozvao vjernike da prihvate jednostavnost usred kompliciranog načina života kojim je većina ljudi trenutno obuhvaćena. Prema njegovim riječima to je bila i duhovnost svete Terezije od Djeteta Isusa čiji se blagdan slavio upravo toga dana, tj. “činiti obične stvari na izvanredan način”. Pozvao je i vjernike da budu pristupačniji poput blaženog Ivana da jednostavnim riječima i postupcima prenose poruku Božje ljubavi.

Dave dela Cruz, vicepostulator za kanonizaciju bl. Ivana Merza na kraju sv. mise zahvalio je svima koji su darovali svoje vrijeme, talente i sredstva za zajednicu bl. Ivana Merza kao podršku mladima u njihovim službama. Također, zahvaljuje dobrotvorima koji su omogućili daljnje uređenje u kapeli, posebno za oltarski namještaj.

Na oltaru je postavljena slika Srca Isusova koja je blagoslovljen na tom euharistijskom slavlju. Ova slika Srca Isusova, koju je izradio filipinski umjetnik,  jest replika iste slike iz Bazilike Srca Isusova u kojoj je bl. Ivan Merz  svakodnevno prisustvovao sv. misi i uvijek se molio pred tom slikom.

Zajednica blaženog Ivana Merza i dalje će osvjetljavati ovu tamu koju je donijela pandemija i sve tjeskobe i nevolje koje su s njom došle. Zajednica će i dalje dovoditi Isusa ljudima kroz slavljenje misa i često dijeljenje sakramenta pomirenja; ona će i dalje stvarati Božju ljubav i milosrđe za mnoge ljude svojim pobožnim i društvenim aktivnostima.

 Paul Mary Wong