U Čemernom, župi kraj Sarajeva, 16. studenog, na 120. obljetnicu župe, uzoriti Vinko kardinal Puljić je predvodio euharistijsko slavlje i blagoslovio kamen temeljac i gradilište nove crkve. Crkva je posvećena bl. Ivanu Merzu. Uz župnika don Zvonku Martića, misi su sudjelovali i svećenici okolnih župa. Izvornost pučkih liturgijskih pjesama, narodne nošnje sutješkog kraja te nošnje gostujućih posavskih Hrvata, posebice onih iz Oštre Luke – Boka, sve su nazočne zapanjile svojom ljepotom. Kardinal je u propovijedi pripomenuo čemu koristi nova crkva. Cestom iz Sarajeva prema Tuzli ova će crkva svjedočiti našu duboku ukorijenjenost u brdovitoj Bosni i svraćati u prvom redu župljane, a onda i sve one koji putem osjete potrebu duhovne okrjepe i odmora. Mržnja nema zadnju riječ i sve što je kosila i nosila te rušila i uništavala, ljubav polako, ali sigurno, nadograđuje. Poslije svete mise svi sudionici euharistijskog slavlja bili su pozvani i na ukusni domjenak, na ledini pokraj buduće crkve blaženog Ivana Merza.

Proglašavajući Ivana Merza blaženim u Banjoj Luci Papa Ivan Pavao II. rekao je da je ime Ivana Merza nekada značilo cijeli jedan program života i djelovanja za mlade katolike i to «ono mora biti i danas.» Sveti Otac je izričito naglasio u svome govoru kako ga postavlja za uzor kršćanskog života i mladima i odraslim laicima. To su veoma ozbiljno shvatili župni animatori za mlade u župi sv. Petra Ap. u Kaštel Novom te su svoje petogodišnje druženje i rad okrunili prihvaćanjem ovog Papinog poziva i svojoj udruzi dali ime novog blaženika; duhovnost blaženog Ivana i njegova načela katoličkog rada prihvatili su kao svoj program djelovanja. Udruga mladih «Blaženi Ivan Merz» radi po na čelu manjih skupina kojih ima dvanaest s ukupno 160 članova, vjeroučenika iz Kaštel Novog i Kaštel Štafilića. U nedjelju 16. studenog kod svečane župne sv. mise koju je predvodio i propovijedao o. Božidar Nagy, postulator za kanonizaciju bl. Ivana Merza u koncelebraciji s mjesnim župnikom don Lukom Vucom blagoslovljena je zastava udruge i svečano je proglašeno ime i usvajanje programa rada nadahnuti idejama novog hrvatskog blaženika. Tom prigodom su svi članovi dobili prigodne bedževe i šalove kao simbole udruge na kojima središnje mjesto zauzima sunce kao znak Euharistije i cilj prema kojemu mlade vodi bl. Ivan svojim primjerom. Na kraju sv. mise cijela crkva je otpjevala himnu u čast blaženom Ivanu Merzu koja je prvi puta bila izvedena na njegovoj beatifikaciji u Banjoj Luci 22. lipnja ove godine.

Svi voditelji skupina prethodno su prošli Školu za animatore pri Katoličkom bogoslovskom fakultetu u Splitu i dobili su dekrete s potpisom nadbiskupa da su osposobljeni za rad s mladima u župi. Za ravnatelja Udruge mladih «Bl. Ivan Merz» Kaštela izabran je Mario Žuvela, apsolvent KBF u Splitu i vjeroučitelj u Kaštel Gomilici, čija je pjesma «Znak pobjede» nagrađena prvom nagradom na ovogodišnjem Uskrs-Festu u Zagrebu. Za dopredsjednika izabran je Ivica Jurić, tajnica je Iva Spaić, a blagajnica Danijela Duišin. Udruga obuhvaća mlade između primanja dva sakramenta, tj. pričesti i potvrde, od 10. do 17. godine. A nakon toga članovi udruge koji žele nastaviti rad osposobljavaju se za animatore. Za cijelu ideju pokretanja ove udruge u duhu bl. Ivana Merza posebno je zaslužan aktivni katolički laik Mario Radunić, učitelj razredne nastave Osnovne škole «Bijaći».

Ovaj način organiziranja djece i mladeži može biti veliki poticaj ne samo ostalim kaštelanskim župama nego i svim župama u Crkvi u Hrvata kako se može djelotvorno odgovoriti na Papin poziv i karizmu novog hrvatskog blaženika oživotvoriti u radu s mladima. I ovom prigodom se ostvaruje ono što su odmah nakon smrti bl. Ivana Merza njegovi sljedbenici napisali na vijencu koji su mu položili na grob: HVALA TI ORLE KRISTOV ŠTO SI NAM POKAZAO PUT K SUNCU.