Na blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja 2007. u Rimu je proslavljena 20. obljetnica Doma hrvatskih hodočasnika „Bl. Ivan Merz“. Dom je na taj Gospin spomendan kupljen 16. VII. 1987. i stavljen pod njezinu zaštitu. Tom je prigodom upriličena i svečanost otvaranja nakon upravo završene temeljite obnove Doma. Dom je otvorila potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor kao posebna izaslanica samoga premijera dr. Ive Sanadera.

U svom je govoru prigodom otvaranja potpredsjednica Kosor istaknula veliku vrijednost i korist ovoga Doma za hodočasnike i za hrvatski narod uopće i obećala je svoju pomoć za njegovo daljnje što bolje služenje hrvatskim hodočasnicima i hrvatskom narodu uopće. U svom pozdravnom govoru voditelj Doma o. Božidar Nagy ukratko je iznio povijest ovoga pothvata i zahvalio svima onima koji su pomogli njegovo ostvarenje. Među ostalim spomenuo je kako je kroz Dom prošlo već četrdeset tisuća hrvatskih hodočasnika što je jasan pokazatelj koliko je taj Dom potreban i koristan hrvatskom narodu.

Nakon otvorenja Dom je blagoslovio banjalučki biskup Franjo Komarica koji je potom u novoj kapeli Doma služio sv. misu za sve dobročinitelje Doma, žive i one već pokojne,  koji su svojim darovima i prilozima omogućili njegovo ostvarenje. Na svečanosti otvorenja obnovljenog Doma i proslavi njegove 20. obljetnice sudjelovao je g. Tomislav Vidošević hrvatski veleposlanik pri Italiji, g. Emilio Marin,  hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, g. Miroslav Palameta, veleposlanik BiH pri Svetoj Stolici, rektor hrvatskog Zavoda sv. Jeronima dr. Jure Bogdan, Hrvati koji žive u Rimu među kojima su bile brojne hrvatske časne sestre koje su tu na službi, predstavnici hrvatskih medija, te hodočasnici iz Zagreb.  

Na svečanosti kao i kod sv. mise pjevao je Komorni zbor „Ivan Filipović“ iz Zagreba pod vodstvom dirigenta Gorana Jerkovića, a  koji je upravo ovih dana osvojio zlatnu plaketu i prvo mjesto u Rimu na natjecanju zborova koji njeguju sakralnu glazbu. Dom hrvatskih hodočasnika još od 1991. god. nosi ime po bl. Ivanu Merzu, koji je za svoga zemaljskog života puno učinio za povezivanje Hrvata s Rimom, a i svojim nebeskim zagovorom pomogao je njegovo ostvarenje.