Blagdan bl. Ivana Merza, čije ime nosi katolička kapelanija svečano je proslavljen 10. svibnja u vojarni Rajlovac nadomak Sarajeva. Euharistijsko slavlje tom prigodom, uz koncelebraciju četiri svećenika i sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga BiH predslavio je don Marko Majstorović, župnik župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika.


U propovijedi don Marko je istaknuo tri vrline blaženog Ivana Merza: Ljubav prema euharistiji, prema crkvi i prema čovjeku. Po uzoru na Blaženika valja nam obnoviti ljubav prema Bogu, crkvi i bratu čovjeku. Živimo u svijetu gdje je sve veća indifirentnost, nezainteresiranost za duhovni život. I to nas čini nemirnima, nesretnima. Po uzoru na Merza vratimo se euharistiji, živog Kristu. Nadalje je istaknuo kako u današnjem društvu nedostaje suosjećajnosti, ljudska srca su postala tvrda, jer ne dopuštaju euharistiji da ih oblikuje i čini sposobnima za potrebe bližnjih. Zatim je pozvao djelatnike Oružanih snaga da mole za  Merčev zagovor i da po uzoru na njega svoje srce suobliče euharistijskom Srcu Isusovu.  Svi smo pozvani da obnovimo i ojačamo svoj kršćanski život poput našeg Blaženika. Katolička vjera naša sveta vjera bilo je životno zvanje našega Blaženika. Hvala ti, orle Kristov, što si nam pokazao put k Suncu istaknuo je propovjednik.

Nazočne je na kraju pozdravio vojni kapelan vlč. Ivo Jezidžić te svima izrazio dobrodošlicu, izmolivši molitvu za milost po zagovoru bl. Ivana. Liturgijsko pjevanje animirao je p. Ante Topić s vojnicima i sestrama Milosrdnog Isusa iz Novog Travnika. Na kraju don Marko blagoslovio je sve prisutne s blaženikovim moćima. Druženje je nastavljeno u vojničkoj blagovaonici.

p. Ante Topić