Seget Donji: O bl. Ivanu Merzu na katoličkom kampu za mlade

Mladež Katoličke karizmatske Obnove u Duhu organizirali su po drugi puta četverodnevni ljetni kamp za mlade na kojem je sudjelovalo stotinjak mladih iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U organizaciji su sudjelovali članovi udruge Nanovo rođeni iz Botinca. I ove godine jedna od tema u predavanjim na kampu bio je bl. Ivan Merz i njegova poruka mladima.

Mladi su došli iz raznih dijelova Hrvatske, dobrim dijelom iz Bosne i Hercegovine, a nekolicina iz Njemačke. Na kampu je, zajedno s animatorima, prisustvovalo 106 osoba, od kojih je 90 bilo mladih polaznika u dobi od 10 do 17 godina. Organizatori kampa su služba mladih Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetom (KKODS) Hrvatske, čiji je koordinator Matija Ricov, te THS, program KKODS-a za tinejdžere, koji koordinira Timon Pavlić. Program su uz njih animirali i animatori iz zajednice Nanovo rođeni i don Davor Klečina, župnik župe Drvar i Bosansko Grahovo, koji je duhovno pratio cijeli susret.

Svaki dan mladi su imali priliku biti na misi, doživjeti iskustvo molitve, pjesme, slavljenja Gospodina, zajedništva Crkve, ali i podružiti i okupati se.

Prvi dan kampa, program je započeo uvodnim govorom ohrabrenja Matije Ricova, te nacionalnog koordinatora KKODS-a Hrvatske Lordana Ljubenkova, nakon čega je bila misa koju je svaki dan predslavio don Davor.

Navečer je uslijedio nagovor Matije Ricova o shvaćanju i prepoznavanju Božjeg plana u životu, kroz primjer Mojsijeva života. Nakon nagovora večer su proveli u adoraciji Presvetom Oltarskom Sakramentu, slavljenju i molitvi za novi izljev Duha Svetog.

Drugog dana kampa Mišo Lukenda i Matija Ricov su kroz poticajna svjedočanstva o pobožnosti Srcu Isusovu i Marijinu potaknuli mlade na posvetu Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrešnom Srcu Marijinu te započeli s pripremom mladih za životnu ispovijed.

 

Poslije večere mladi su imali prilike čuti svjedočanstvo o predbračnoj čistoći mladog bračnog para Tomić iz zajednice Nanovo rođeni, nakon čega su uslijedila pitanja i odgovori. Svjedočanstvo je bilo potkrijepljeno učenjem i spisima blaženika Ivana Merza, iščitavanjem njegovih tekstova o teologiji tijela i opasnosti preranog zaljubljivanja. Uslijedila molitva za polaznike kampa, da bi uz Gospodinovu pomoć pobijedili kušnje i rane te živjeli čistoću.

U subotu su nakon doručka krenule pripreme mladih za životnu ispovijed. Bili su podijeljeni po dobi i spolu te su zajedno s animatorima u manjim grupama mogli temeljito proći ispit savjesti po 10 Božjih zapovijedi. Mladi su se ispovijedali ujutro i popodne, a u međuvremenu su koristil

i priliku za razgovor s animatorima, koji su ih dodatno hrabrili osobnim svjedočanstvima o svetoj ispovjedi i odgovarali na pitanja. Uz don Davora u ispovijedi su sudjelovali vlč. Mirko Šakić i don Ante Omazić. Nakon mise mladi polaznici kampa izmolili su osobnu posvetu Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrešnom Srcu Marijinu. Ostatak večeri prošao je obilježen pjesmom, igrom i zajedničkim provedenim vremenom na plaži.

U nedjelju, posljednjeg dana kampa, za vrijeme ručka nekolicina polaznika je podijelila svoje svjedočanstvo o iskustvu živoga Boga i što su doživjeli i primili. Uslijedilo je zajedničko slikanje i pozdravi.

Popis animatora: don Davor Klečina, Ana Božinović, Filip Tadić, Gabrijela i Ivan Rotim, Jakov Žitković, Maja i Mišo Lukenda, Maja i Marko Tomić, Marjan Ilinković, Matija Ricov, Martina Bilić, Matija Šafran, Paula Galić, Timon Pavlić.