Siječanj

Blažena Djevica Marija Bogorodica

Rimski martirologij: U Osmini Božića i na dan Isusova obrezanja, slavimo blagdan Marije Bogorodice. Crkveni oci Efeškog sabora (431.) proglasili su je Theotókos – Bogorodicom, zato što je od nje Riječ Božja uzela tijelo i Sin Božji je tako živio među ljudima a dano mu je ime Isus, koje je ime iznad svih imena.

Sv. Zdislava, majka obitelji

Moravska-Češka, 1220. –  1252. g.

Rimski Martirologij: U Jablonu u Češkoj, sv. Zdislava, majka obitelji, koja je bila od velike pomoći i utjehe mnogim siromasima koje je pomgala. Bila je dominikanska trećoredica i brinula se za proširenje dominikanskog reda u svojoj domovini te je za njih izgradila dva samostana.

Blaženi Lojze Grozde, mučenik

Slovenija, Zgornje Vodale 1923. – Šentrupert-Zaplaz, 1943. g.

U Zaplazu u Sloveniji spomen na blaženoga Lojze Grozdea kojega su komunistički partizani uhapsili na samu Novu godinu 1943. i potom nakon okrutnog mučenja istoga dana ubili. Bio je dvadesetogodišnji mladić, veoma pobožan, odan vjeri i Crkvi. Bio je i član Katoličke Akcije i Marijine Kongregacije. Proglašen je blaženim kao mučenik 2010. g.

Sv. Bazilije Veliki, crkveni naučitelj

Nemisi, Turska 330.–390.

Opširnije o sv. Baziliju vidi ovdje.

Sv. Grgur Nazijanski, crkveni naučitelj

Kapadocija, Turska 330.–379.

Rimski martirologij: Spomen svetih Bazilija Velikog i Grgur Nazijanskog, biskupa i crkveni naučitelja. Bazilije, biskup Cezareje u Kapadociji, prozvan Veliki zbog nauka i mudrosti, poučavao je svoje redovnike o meditaciji Sv. Pisma i radu u poslušnosti te bratskom milosrđu; uveo je disciplinu prema pravilima redovničkog života koja je sam sastavio; podučavao je vjernike mudrim poukama te je promicao pastoralnu skrb za bolesnike i siromašne. Umro je 1. siječnja. Grgur, njegov prijatelj, biskup Sásima, pa Carigrada i na kraju Nazije štitio je velikim žarom božanstvo Riječi te su ga zbog toga i prozvali Teologom. Crkva se veseli zajedničkom spomenu tako velikih naučitelja. Opširnije o sv. Grguru Nazijanskom vidi ovdje.

Blaženi Vilijam Repin i Lovro Batard, svećenici i mučenici

Francuska, 1709. – 1794.

Rimski Martirologij: U Angersu u Francuskoj blaženi Vilijam Repin i Lovro Bâtard, svećenici i mučenici, kojima je za vrijeme francuske revolucije odrubljena glava giljotinom i tako su posvjedočili svoju ljubav i vjernost Kristu u Crkvi.

Blažena Mariana Sureau-Blondin, utemeljiteljica

Kanada, 1809. – 1890.

Rimski Martirologij: U gradu Lachine u Quebecu u Kanadi blažena Marijana (Maria Stella) Soureau-Blondin, djevica. Ostala je nepismena sve do doba svoje mladosti. Utemeljila je Kongregaciju sestara svete Ane za odgoj i obrazovanje seljačke djece uvijek pokazujući u svojoj službi izvrstan primjer odgojiteljice mladih.

Presveto Ime Isusovo

Rimski martirologij: Presveto Ime Isusovo, jedino je čijem se Božanskom veličanstvu treba pokloniti svako koljeno na nebu, na zemlji i pod zemljom. Od XIV. stoljeća Presveto Ime Isusovo dobilo je i liturgijsko štovanje. Sv. Bernardin Sijenski sa svojom subraćom zanosno je širio pobožnost Imenu Isusovu. Sv. Ignacije Loyolski, također je posebno štovao Ime Isusovo i svojoj Družbi, koju je utemeljio 1540., dao je ime ne po sebi nego po samom Imenu Isusovu; i odredio je da se glavna isusovačka crkva u Rimu zove po Imenu Isusovu (Al Gesu).
Opširnije o Presvetom Imenu Isusovom vidi ovdje.

Sv. Genoveva, djevica

Francuska, 422. – 502.

Rimski martirologij: U Parizu spomen sv. Genoveve, djevice iz Nantera koja je s petnaest godina, na poticaj sv. Germana, biskupa Auxerre-a, obukla odijelo djevičanstva; hrabrila je stanovnike grada Pariza preplašene prodorima Huna i pomagala je sugrađanima u vrijeme velike gladi. Zaštitnica je grada Pariza.
Opširnije o sv. Genovevi vidi ovdje.

Sv. Teogen, mučenik

† Turska, 311. g.

Rimski Martirologij: U Pariosu u Hellespontu (Dardanelli), u današnjoj Turskoj, sveti Teogen, mučenik. Za cara Licinija bio je unovačen u vojsku. Odbivši vršiti vojnu službu zbog svoje kršćanske vjere, bio je zatvoren, mučen i konačno ugušen u moru.

Sv. Ciriac Elia Chavara, svećenik i utemeljitelj

Kerala, Indija, 1805. – 1871.

Rimski Martirologij: U samostanu Mannemamy u Kérali u Indiji, sveti Ciriac Elia Chavara, svećenik, utemeljitelj Kongregacije karmelićana Bezgrešne Marije. Blaženim ga je proglasio Papa Ivan Pavao II. 1984., a papa Franjo ga je kanonizirao 2014. g.

Sv. Ermet i Kajo, mučenici

Rumunjska-Bugarska, III st.

Rimski martirologij: U Meseji, između današnje Rumunjske i Bugarske, sveti Ermet i Kajo koji su podnijeli mučeništvo, jedan u Arčeru a drugi u Vidinu.

Sv. Anđela iz Foligna

Italija, 1248.-1309.

Rimski martirologij: U Folignu u Umbriji, sveta Anđela koja je nakon smrti supruga i djece posvetila svoj život Bogu po primjeru sv. Franje te je njezin život bio prožet dubokim iskustvima mističnog života. Zbog svojih dubokoumnih spisa prozvana je „učiteljicom teologije“.
Opširnije o sv. Anđeli vidi ovdje.

Sv. Elizabeta Ana Bayley Seton

SAD, 1774. – 1821.

Rimski martirologij: U Emmetsburgu u Marylandu, Sjedinjene Američke Države, sv. Elizabeta Ana Seton. Bila je protestantkinja, udovica s petero djece; prešla je na katoličku vjeru i posvetila se odgoju djevojaka, te brizi za siromašne mladiće zajedno sa sestrama iz Kongregacije sv. Josipa koju je sama osnovala. Papa Pavao VI. kanonizirao ju je 1975.
Opširnije o sv. Elizabeti Seton vidi ovdje.

Sv. Emilijana, djevica

1.st.

 

Rimski martirologij: U Rimu spomen svete Emilijane, tetke pape Grgura Velikog, koja je malo vremena nakon smrti sestre Tarsille i sama otišla k Bogu.

Sv. Eduard III., kralj Engleske

Engleska, 1005. – 1066.

Rimski martirologij: U Londonu u Engleskoj, sv. Eduard, kralj Engleza, voljen od naroda zbog svoga milosrđa, zajamčio je mir svome kraljevstvu i ustrajno je promicao jedinstvo sa Svetom Stolicom u Rimu. Blag i velikodušan, kralj Eduard je ostavio veliki trag u engleskom narodu koji ga je štovao ne samo zbog nekoliko njegovih mudrih administrativnih mjera, nego ponajviše zbog njegove dobrote, milosrđa prema potrebitima i svetosti njegova života. On je zaslužan za obnovu samostana u Westminsteru.
Opširnije o sv. Eduardu vidi ovdje.

Bl. Marcelina Darowska

Ukrajina-Poljska, 1827. -1911.

Rimski martirologij: U Jazlowicama, Ukrajina, blažena Marcelina Darowska; nakon smrti supruga i sina posvetila se Bogu. Uvijek pažljiva prema dostojanstvu obitelji, osnovala je Kongregaciju Sestara Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije za odgoj djevojaka. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1996.
Opširnije o bl. Marcelini vidi ovdje.

Bogojavljenje – Sv. Tri Kralja

Rimski martirologij: Svetkovina Gospodinova Bogojavljenja – Epifanije kojom se časti trostruko očitovanje velikoga Boga i Gospodina našega Isusa Krista u ovim događajima:  dolazak i poklon mudraca malome Isusu u Betlehemu; u Jordanu, kršten od Ivana, Isus je bio pomazan Duhom Svetim i nazvan Sinom Boga Oca; na svadbi u Kani Galilejskoj, pretvorivši vodu u vino, Isus je objavio svoje božanstvo.
Opširnije o Bogojavljenju vidi ovdje.

Sv. Andrija-Alfred Bessette, redovnik

Montreal, Kanada, 1845. – 1937. g.

Rimski Martirologij: U Montrealu u Kanadi (Quebec) blaženi Andrija-Alfred Bessette, redovnik Družbe Svetoga Križa, koji je u tom mjestu izgradio veliko svetište u čast sv. Josipa. Kroz četrdeset godina vršio je službu portira u svojoj redovničkoj zajednici čineći i mnoga ozdravljenja. Kada je umro u 91. godini života bila je proglašena nacionalna žalost.
Opširnije o sv. Andriji vidi ovdje.

Sv. Julijan i Basilissa i drugovi, mučenici

Tebaida, Egipat, 3. stoljeće

Rimski Martirologij: U Antinoi u Tebaidi u Egiptu, sv. Julijan i Basilissa sa svojim drugovima podnijeli su mučeničku smrt za vrijeme progona kršćana koji je pokrenuo car Dioklecijan.
Opširnije o sv. Julijanu i Basilissi vidi ovdje.

Sv. Raimund de Peñafort, dominikanac

Španjolska, 1175. – 1275.

Rimski martirologij: U Barceloni sv. Rajmund Peñafort, svećenik iz reda propovjednika – dominikanac. Bio je dobar poznavatelj kanonskog prava, pisao je točno i obilno o sakramentu pomirenja. Nakon što je izabran za generalnog poglavara pripremio je nove Konstitucije reda. U dubokoj starosti usnuo je pobožno u Gospodinu.
Opširnije o sv. Raimundu vidi ovdje.

Sv. Lucijan Antiohijski, mučenik

Bitinija-Turska, III.-IV. st. – 312.g.

Rimski martirologij: U Nikomediji – Bitinija, (današanja Turska), mučenička smrt svetog Lucijana, svećenika i mučenika Antiohijske Crkve 312. godini. Njegovo izvanredno egzegetsko djelo „Lucijanski prikaz Staroga i Novog Zavjeta“ već je od IV. stoljeća postalo uporabni tekst velikog broja istočnih Crkava. Slavan po nauci i rječitosti, stavljen pred sud hrabro i neustrašivo se priznao kršćaninom i za svoju vjeru položio je svoj život kao mučenik.

Sv. Josip Tuân, otac obitelji, mučenik

Vijetnam, 1825. -1862.

Rimski martirologij: U selu An Bain – Tonkin, u Vijetnamu, sveti Josip Tuan mučenik: bio je obiteljski čovjek i poljoprivrednik; odrubljena mu je glava pod carom Tu Đuc jer je molio na koljenima pred križom, za kojeg je bio dobio naredbu da zgazi. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao ga je 1988.

Bl. Ambrozije Fernandez

isusovac, mučenik, 620 g.

Rimski martirologij: U Suzutu u Japanu bl. Ambrozije Fernandez, mučenik. Nakon što je postao član Družbe Isusove, mnogo je pretrpio i umro je za Krista u zatvoru.

Sv. Apolinarij Gerapolski, biskup

Frigija – Turska, II. st.

Rimski martirologij: U Gerapoliju u Frigiji, (današnja Turska), sveti Apolinarij, biskup koji je sjajio naukom i svetošću za vrijeme cara Marka Aurelija (161.-180.) i koji je bio jedan od najvažnijih biskupa Azije.

Sv. Severin, opat

Austrija, 410. – 482. g.

Rimski Martirologij: U starorimskoj provinciji Noriku koja je obuhvaćala teritorij današnje Austrije, spomen svetoga Severina, svećenika i redovnika. Došao je u Norik nakon smrti Atile, vođe Huna. Branio je nezaštićene narode, korio je nasilnike, obraćao nevjernike, osnivao samostane i posvetio se onima koji su bili lišeni vjerskog odgoja i obrazovanja.
Opširnije o sv. Severinu vidi ovdje.

Blaženi Eduard Waterson, svećenik i mučenik

† London, Engleska, 1593. g.

Rimski Martirologij: U Newcastle-na-Tyneu u Engleskoj, blaženi Eduard Waterson bio je anglikanac i obratio se na katoličku vjeru. Postao je svećenik i mučenik. Za vrijeme vladavine kraljice Elizabete I. bio je osuđen na smrt jer se vratio u Englesku kao svećenik. Ubijen je na stratištu vješanjem.

Sv. Marcelin iz Ankone, biskup

Italija, VI. st.

Rimski martirologij: U Ankoni sveti Marcelin, biskup, koji je u drugoj polovici VI. stoljeća, kako piše papa Grgur Veliki, Božjom pomoću oslobodio svoj grad od požara.

Bl. Julija Renska

Italija, 1320.-1370.

Rimski martirologij: U Certaldu u Toskani blažena Julija Renska, trećeg reda sv. Augustina, živjela je samo za Boga živeći u ćeliji pored Crkve.

Bl. Alica Le Clerc, djevica

Francuska, 1576. – 1622.

Rimski martirologij: U Nancyu u Francuskoj, blažena Marija Terezija od Isusa Alica Le Clerc, djevica, osnovala je sa sv. Petrom Fourierom Kongregaciju sestara Naše Gospe, prema pravilu sv. Augustina za školovanje ženske mladeži. (U Hrvatskoj sestre poznate i pod imenom “notredamke”).

Svete Agata Yi i Tereza Kim, mučenice

Južna Koreja, 1840.

Rimski martirologij: U Seulu u Koreji, svete mučenice Agata Yi, djevica (16 g.), čiji su roditelji također umrli mučeničkom smrću i Tereza Kim, udovica (43 g.). Bile su zatvorene zbog svoje vjere u Krista. Nakon mučenja i batinjanja 1840. g. bile su u zatvoru zaklane iz mržnje prema katoličkoj vjeri koju su ispovijedale. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao ih je 1984.

Sv. Pavao Tebaidski, pustinjak

Egipat, III.-IV. st.

Rimski martirologij: U Tebaidi u Egiptu sveti Pavao, pustinjak, promicatelj redovničkog i života od njegovih početaka.
Opširnije o sv. Pavlu vidi ovdje.

Sv. Agaton, papa

Rim, VII. st.

Rimski martirologij: U Rimu u Bazilici svetoga Petar, sveti Agaton, koji je bio papa od 678. do 681. Boreći se protiv monotelitskog krivovjerja čuvao je integritet vjere i održavanjem sinoda promicao je zajedništvo Crkve. (Papa Agaton sklopio je ugovor s Hrvatima 679. o mirnom suživotu sa susjednim narodima.)
Opširnije o sv. Agatonu vidi ovdje.

Bl. Gonzalvo Amarantski, dominikanac

Portugal, 1259.

Rimski martirologij: U Amarantu u Portugalu bl. Gonzalvo, svećenik; podrijetlom iz Brage, nakon dugog hodočašća u Svetu Zemlju ušao je u dominikanski red. Nakon što se povukao u pustinjački život dao je izgraditi most i bio je od koristi svojim sljedbenicima molitvom i propovijedanjem.

Sv. Higin, papa

1. II. st.

Rimski martirologij: U Rimu sv. Higin, osmi papa nakon sv. Petra. Vršio je papinsku službu od 136. do 140. g. Tijekom četiri godina svoga pontifikata borio se protiv gnostičkog krivovjerja koje su širili Valentin i Cedon i koji su tvrdili da je običnim vjernicima dovoljna vjera, a mudracima je potrebno i filozofski tumačiti vjeru. Sveti Higin, koji je bio i filozof odbacio je njihovo krivovjerje dokazavši im filozofskom argumentacijom da su u krivu.
Opširnije o sv. Higinu vidi ovdje.

Sv. Honorata iz Pavije, djevica

Italija, V. st.

Rimski martirologij: U Paviji, prijenos tijela svete Honorate, djevice posvećena Bogu koja je bila sestra svetog biskupa Epifanija. Zajedno s njome još su tri djevice postigle svetost: Luminosa, Speciosa i Liberata. Posebno su iskazale svoj kršćanski heroizam 476. g. kada su Goti zauzeli i opljačkali Rim.

Bl. Vilijam Carter, mučenik

Engleska 1548. – 1584.

Rimski martirologij: U Londonu u Engleskoj, blaženi Vilijam Carter, mučenik. Bio je oženjem. Budući da je objavio jedan kritički spis o engleskom crkvenom raskolu bio je obješen na Tyburnu  i potom okrutno raskomadan za vrijeme vladavine kraljice Elizabete I.

Sv. Arkadije Cezarejski, mučenik

Alžir – Afrika, IV st.

Rimski martirologij: U Cezareji Mauritanijskoj (današnji Alžir) sveti Arkadije, mučenik;  tijekom progonstva živio je sakriven no kada su mu zatvorili rođaka umjesto njega slobodno se predao sucu i pošto je odbio klanjati se bogovima, nakon što je pretrpio velike patnje, umro je mučeničkom smrću 304.
Opširnije o sv. Arkadiju vidi ovdje.

Sv. Margareta Bourgeoys, djevica

Kanada, 1620. – 1700

Rimski martirologij: U Montréalu, Québec, Kanada sveta Margareta Bourgeoys, djevica; pomagala je na različite načine naseljenicima i vojnicima te se trudila kako bi odgojila djevojke u kršćanskoj vjeri za što je osnovala Kongregaciju sestara Naše Gospe.
Opširnije o sv. Margareti vidi ovdje.

Bl. Nikola Bunkerd Kitbamrung, svećenik i mučenik

Tajland, 1895. – 19

Rimski martirologij: U selu Tomhom u blizini Bangkoka na Tajlandu blaženi Nikola Bunkerd Kitbamrung, svećenik, mučenik i propovjednik Evanđelja; nakon što je bačen u tamnicu za vrijeme progonstva Crkve, pomažući bolesnima i sam se razbolio od tuberkoloze i slavno umro. Ivan Pavao II. 2000. proglasio ga je blaženim u Rimu.

Sv. Hilarije iz Poitiers-a, biskup i crkveni naučitelj

Francuska, 315. – 367.

Rimski martirologij: Sv. Hilarije, biskup i crkveni naučitelj; uzdignut na biskupsku stolicu Poitiersa u Akvitaniji u Francuskoj za vrijeme cara Konstanca koji je bio je sljedbenik arijanskog krivovjerja, branio je svojim spisima nicejsku vjeru u Presveto Trojstvo i Kristovu božansku narav, te su ga zbog toga na četiri godine prognali u Frigiju; veoma su poznati njegovi komentari Psalama i Evanđelja sv. Mateja.
Opširnije o sv. Hilariju vidi ovdje.

Sv. Ermilije i Stratonik, mučenici

Srbija, 315. g.

Rimski martirologij: U Beogradu (Srbija), sveti Ermilije i Stratonik, mučenici, koji su za vrijeme cara Licinija nakon okrutnih mučenja utopljeni u Dunavu.

Sv. Remigije, biskup

Francuska, V. st.

Rimski martirologij: U Reimsu u Francuskoj sveti Remigije, biskup; nakon pokrštenja kralja Klodviga 496. priveo je Franke Kristu, te je nakon više od šezdeset godina biskupske službe napustio ovaj život koji mu je bio ispunjen svetošću.

Sv. Feliks iz Nole, svećenik i mučenik

Italija, III. st. – 313. g.

Rimski martirologij: U Noli (Kampanija), sveti Feliks, svećenik, koji je, kako navodi sveti Paulin, za vrijeme progona kršćana trpio u zatvoru okrutna mučenja. Nakon što je ponovno uspostavljen mir vratio se svojima i povukao se u život siromaštva u kojem je ustrajao do kasne starosti; uvijek je bio nepobjedivi ispovjedalac vjere.
Opširnije o sv. Feliksu vidi ovdje.

Sv. Nina, apostol Gruzije

Gruzija, IV. st.

Rimski martirologij: U Gruziji blizu Crnoga mora, sveta Nina; kao kršćanka bila je u zatvoru, a zbog svetosti njena života svi su je poštivali i divili joj se te je pridobila za vjeru u Krista kralja i njegov narod, te samu kraljicu, čijega sina je ozdravila svojim molitvama.

Sv. Fulgencije, biskup

Španjolska, VI. st. – 632.

Rimski martirologij: U Éciji u Andaluziji (Španjolska), sveti Fulgencije, biskup, brat svetog Leandra, Izidora i Fiorentina. Njemu je Izidor, koji je proglašen i crkvenim naučiteljem, posvetio spis o crkvenim službama.

Sv. Anastazija – Stošija, mučenica

Srijem, 304 g.

Rimski martirologij: U Rimu spomen na sv. Anastaziju (Stošiju), mučenicu u Srijemskoj Mitrovici (Panonija, današnja Srbija). Štovanje sv. Anastazije, mučenice u Srijemskoj Mitrovici veoma je staro i proširilo se najprije u Carigradu, a onda i u Rimu. Njezine su se relikvije častile u Srijemskoj Mitrovici sve do  460. g. kad ih je patrijarh Genadije prenio u Carigrad. U Rimu je od IV. st. postojala crkva koja je nosila njezino ime, a nalazila se je u samom centru među starim rimskim građevinama (Circo Massimo, Palatin). Na početku VI. st. ime mučenice Anastazije dodano je u Rimski kanon misnog slavlja.
Opširnije o sv. Anastaziji – Stošiji vidi ovdje

Blaženi Jakov, milostinjar

† Italija, Chiusi 1304.

Rimski Martirologij: U mjestu Pieve u Umbriji (Italija), blaženi Jakov, zvan Milostinjar, pravnik koje je postao odvjetnik siromaha i potlačenih.

Sv. Franjo Fernandez de Capillas, dominikanac i mučenik

Španjolska, 1607. – Kina, 1648.

Rimski Martirologij: U gradu Fu’anu u pokrajini Fujian u Kini, spomen sv. Franje Fernández de Capillasa, svećenika Reda propovjednika (dominikanac) i mučenik. Nakon što je donio Kristovo ime na Filipinske otoke i u Fujian, za vrijeme progona od strane Tartara bio je bačen u zatvor gdje je ostao dugo vremena i na kraju mu je odrubljena glava.

Blaženi Nicola Gross, otac obitelji, mučenik

Essen, Njemačka, 1898. – Berlin, 1945.

Rimski Martirologij: U Berlinu u Njemačkoj, blaženi Nicola Gross, otac obitelji i mučenik. Bio je aktivno uključen u društvena zbivanja. Da ne bi radio protiv Božjih zapovijedi suprotstavljao se svim sredstvima bezbožnom režimu koji je bio protiv ljudskog dostojanstva i vjere. Zbog toga je bio bačen u tamnicu te nakon što je osuđen na smrt vješanjem postao je sudionik Kristove pobjede.

Sv. Marcel I., papa, mučenik

Rim, 309.

Rimski martirologij: U Rimu na groblju sv. Priscile na Via Salaria nuova sahrana sv. Marcela I. pape (308.-309.). On je kao pravi pastir, kako svjedoči sv. Damaz, pošto su mu se otpadnici od vjere okrutno suprotstavljali odbijajući pokoru koju im je odredio i nečasno ga prijavili tiraninu,  umro u progonstvu istjeran iz domovine.
Opširnije o sv. Marcelu vidi ovdje.

Sv. Honorat iz Alresa, biskup

Francuska, 370. – 429.

Rimski martirologij: U Arlesu u Francuskoj sveti Honorat, biskup, osnovao je poznati samostan na otoku Lerinsu te je prihvatio upravljanje biskupijom u Arlesu.

Sveti Berard, Oton, Petar, Akursije i Adiuto, franjevci mučenici

Maroko, 1220.

Rimski martirologij: Kod grada Marrakescha u Mauritaniji (današnji Maroko), podnijeli su mučeništvo sveti  Berard, Oton, Petar, Akursije i Adiuto franjevci. Poslao ih je sam sv. Franjo kao prve misionare za propovijedanje Evanđelje među muslimanima. Uhvaćeni su u Sevilji i dovedeni do Marrakescha. Po naredbi poglavara Maura bili su ubijeni mačem.
Opširnije o sv. Berardu i drugovima mučenicima vidi ovdje.

Sv. Antun, opat

Egipat, 250. – 356.

Rimski martirologij: Spomen sv. Antuna, opata, koji je ostavši bez roditelja prihvatio i ostvario načela Evanđelja: podijelio je svoju imovinu siromasima te se povukao u pustinju Tebaidu u Egiptu i prihvatio asketski život; također se angažirao u jačanju Crkve podržavajući svjedoke vjere tijekom progonstva za cara Dioklecijana; podupirao je svetog Atanazija u borbi protiv arijanaca. Toliko je imao sljedbenika da su ga prozvali ocem redovnika monaha.
Opširnije o sv. Antunu vidi ovdje.

Sv. Julijan Saba, pustinjak

Turska-Sirija,  377.

Rimski martirologij: U Osreonu, na području današnje Sirije i Turske spomen svetog Julijana, pustinjaka, prozvanim Saba (stari); iako je bio odbacio svjetsku buku i metež, napustio je na neko vrijeme voljenu samoću kako bi se borio u Antiohiji protiv sljedbenika arijanskog krivovjerja.

Sv. Sulpicije, biskup

Bourges, Francuska, 647.

Rimski martirologij: U Bourgesu u pokrajini Akvitaniji, Francuska, sveti Sulpicije, zvan Pobožan, biskup. Bio je u službi na kraljevskom dvoru; potom je postao biskup i kao biskupu ništa mu nije bilo draže nego se skrbiti za siromahe.
Opširnije o sv. Sulpiciju vidi ovdje.

Sv. Priska, mučenica

Rim, III. st.

Rimski martirologij: U Rimu spomen sv. Priske, mučenice u čije je ime Bogu posvećena bazilika na Aventinu.

Sv. Margareta Ugarska, djevica

Rimski martirologij: U Budimu, Mađarska, sveta Margareta, djevica, kći kralja Bele IV. Njeni roditelji obećali su je Bogu kao zavjet za oslobođenje domovine od Tatara. Bila je povjerena već u ranoj dobi redovnicama dominikankama; u dvanaestoj godini posvetila se potpuno Bogu. Žarko je željela suobličiti se Kristu Raspetome.  Proces za njenu kanonizaciju započeo je 1271., a proglašena je svetom tek nakon 672 godine, 1943. za vrijeme pontifikata pape Pija XII.
Opširnije o sv. Margareti vidi ovdje.

Bl. Andrija Grego, dominikanac

Italija, 1400. – 1485.

Rimski martirologij: U Morbegnu u Alpama, Lombardija, blaženi Andrija Grego od Peschiere, dominikanac, koji je proputovao pješice cijelu pokrajinu; trezveno je živio među siromasima i promicao kršćansko bratstvo kod svih koje je susretao.

Sv. Germanik, mučenik

Smirna u Turskoj, I. st.

Rimski martirologij: U Smirni, današnja Turska, spomen na mučeničku smrt svetog Germanika, mučenika Filadelfije, koji je za vrijeme cara Marka Antonija i Lucija Aurelija bio učenik svetog Polikarpa, kojega je pretekao u mučeništvu. Germanik je bio osuđen na smrt u cvijetu mladosti tako da ga zvijeri rastrgaju. Snagom Božje milosti nije se bojao smrti nego je čak sam dražio zvijer koja mu je bila određena da ga usmrti.

Sv. Mario, Marta, Abaco i Audiface, mučenici

Rim, IV. st.

Rimski martirologij: Na Via Kornelija u groblju Nymphas u Rimu spomen svetih mučenika: Mario, Marta, Audiface, Abaco.
Opširnije o sv. Mariju, Marti i sinovima vidi ovdje.

Sv. Poncijan iz Spoleto, mučenik

Italija, II. st.

Rimski martirologij: U Spoletu u Umbriji spomen sv. Poncijana. Predaja kaže da je zbog Krista bio okrutno šiban oko 160. g. za vrijeme cara Antonina te je na kraju bio proboden mačem. Sveti Poncijan zaštitnik je od potresa i patron je grada Spoleta.

Sv. Fabijan, papa i mučenik

Rim, III. st.

Rimski martirologij: Sv. Fabijan, papa i mučenik vršio je papinsku službu od 236. do 250. Bio je kao laik Božjom milošću izabran za papinsku službu. Ostavio je slavan primjer vjere i kreposti te je podnio mučeničku smrt za vrijeme progonstva cara Decija. Sveti Ciprijan hvali njegovu borbu i ustrajnost, jer je dao besprijekorno svjedočanstvo u upravljanju Crkvom. Njegovo je tijelo na današnji dan sahranjeno u Kalistovim katakombama na cesti Via Apia u Rimu.
Opširnije o sv. Fabijanu vidi ovdje.

Sv. Sebastijan, mučenik

Rim, 263. – 304.

Rimski martirologij: Sveti Sebastijan, mučenik, podrijetlom iz Milana došao je u Rim, kako nam svjedoči sveti Ambrozije, u vrijeme okrutnih progonstva i tu je podnio mučeništvo. U Rimu, kamo je stigao kao gost stranac, našao je dom vječne besmrtnosti. Njegovo je tijelo na današnji dan sahranjeno u jednim katakombama u Rimu koje od tada po njemu nose ime.
Opširnije o sv. Sebastijanu vidi ovdje.

Sv. Henrik iz Uppsale, biskup i mučenik

Engleska – Finska,  XII. st.

Rimski martirologij: U Finskoj, spomen na svetog Henrika, biskupa i mučenika. Rođen je bio u Engleskoj a povjerena mu je bila služba da upravlja Crkvom Upsale te se  posvetio evangelizaciji Finaca. Okrutno ga je ubio jedan čovjek kojega je nastojao popraviti prema crkvenoj disciplini.
Opširnije o sv. Henriku vidi ovdje.

Sv. Agneza, djevica i mučenica

Rim, početak IV. st.

Rimski martirologij: Spomen svete Agneze djevice i mučenice, koja je još kao djevojčica u Rimu dala najviše svjedočanstvo za svoju vjeru te je svojim mučeništvom posvetila glas o svome djevičanstvu; pobijedila je i svoju mlađahnu dob i tiranina stekavši tako široko divljenje u narodu zadobivši kod Boga još veću slavu. Na današnji dan spominje se njezin pogreb i sahrana na Via Nomentana u katakombe koje danas nose njezino ime.
Opširnije o sv. Agnezi vidi ovdje.

Sv. Epifanije iz Pavije, biskup

Italija, 438.- 496.

Rimski martirologij: U Paviji sveti Epijanije, biskup; za vrijeme barbarskih prodora, veoma se zalagao za pomirenje naroda, oslobođenje zatvorenika i obnovu uništenog grada.

Sv. Alban Roe, benediktinac, i bl. Thomas Green, mučenici

Engleska, Tyburn, 1583. – 1642.

Rimski martirologij: U Londonu u Engleskoj sveti Alban Roe, benediktinac i blaženi Thomas Green, svećenici i mučenici; za vrijeme vladavine kralja Karla I., već ostarjeli, nakon sedamnaest godina zatvora (prvi), a četrnaest (drugi), bili su zajedno obješeni za Krista na stratištu u Tyburnu.

Sv. Vinko Saragoški, đakon i mučenik

Španjolska, Saragoza-Valencija, 304. g.

Rimski martirologij: Sv. Vinko, đakon u Sarogozi i mučenik; on je za vrijeme progonstva cara Dioklecijana pretrpio muke zatvora, gladi, okova, mučenje užarenim noževima u Valenciji. Otišao je u nebo nepobijeđen da primi nagradu za svoje mučeništvo.
Opširnije o sv. Vinku Saragoškom vidi ovdje.

Sv. Vinko Pallotti, svećenik

Rim, 1795. – 1850.

Rimski martirologij: U Rimu sveti Vinko Pallotti, svećenik: osnovao je Družbu katoličkog apostolata – palotince. Svojim je spisima i djelima poticao i posviješćivao svim Kristovim krštenicima njihov  poziv da velikodušno rade za Crkve.
Opširnije o sv. Vinku Pallottiju vidi ovdje.

Blaženi Laszlo Batthyany-Strattmann, laik i liječnik

Mađarska, 1870. – Beč, 1931.

Rimski Martirologij: U Beču u Austriji, blaženi Ladislav Batthyány-Strattmann. Bio je liječnik i otac obitelji  s 13 djece. Svetošću života i djelima svjedočio je Evanđelje u obitelji kao i u društvenom životu. Katoličkim duhom i načelima prožimao je svoju službu i dostojanstvo liječničkoga poziva. S velikom ljubavlju skrbio je za bolesne, za koje je osnivao bolnice i u koje je primao samo siromašne i bijedne.

Sv. Severijan i sv. Akvila, supružnici i mučenici

Alžir, III. st.

Rimski martirologij: U Cezareji Mauritanijskoj, današnji Alžir, sveti mučenici Severijan i Akvila, supružnici, koji su podnijeli mučeništvo na način da su bili spaljeni na lomači.

Sv. Emerenzijana, djevica i mučenica

Rim, 304.

Rimski martirologij: U Rimu na Via Nomentana u velikom groblju sveta Emerencijana, mučenica.
Opširnije o sv. Emerenzijani vidi ovdje.

Sv. Andrea Chong Hwa-Gyong, vjeroučitelj i mučenik

Južna Koreja, 1808. – 1840.

Rimski martirologij: U Seulu, Koreja, sveti Andrija Chong (Tyong) Hwa-gyǒng, vjeroučitelj i mučenik. Pomagao je svetom biskupu Lorencu Imbertu i pretvorio je svoj dom u sklonište za progonjene kršćane; zbog toga su ga tukli i teško ranili te su ga na kraju i zadavili u zatvoru u Seulu na današnji dan 1840. Proglašen je blaženim 1925., a svetim 1984.

Sv. Franjo Saleški, biskup i crkveni naučitelj

Savoia, 1567. – Lyon, Francuska, 1622.

Rimski martirologij: Spomen svetog Franje Saleškog, biskupa Ženeve i crkvenog naučitelja. Bio je pravi pastir duša doveo je u katoličko zajedništvo mnogu od Katoličke Crkve odijeljenu braću. Svojim spisima poučavao je kršćane pobožnost prema Božjoj ljubavi i osnovao je zajedno sa sv. Ivanom Chantal red sestara Marijina pohođenja.
Opširnije o sv. Franji Saleškom vidi ovdje.

Sv. Felicijan, biskup i mučenik

Italija, 160. – 251.

Blaženi Vinko Lewoniuk i 12 drugova mučenika

Pratulin, Poljska, 1874.

Rimski Martirologij: U selu Pratulin kraj Siedlca u Poljskoj,  blaženi Vinko Lewoniuk i dvanaest drugova, mučenika. Nepokolebivi pred prijetnjama i laskanjem, nisu se htjeli odijeliti od Katoličke crkve. Bili su ubijeni jer nisu htjeli predati progoniteljima ključeva njihove župe. Blaženima su proglašeni 1996. u Rimu.

Obraćenje svetog Pavla Apostola

Damask, I. st.

Rimski martirologij: Blagdan obraćenja svetog Pavla Apostola. Njemu se na putu za Damask, dok je još smišljao kako će progoniti kršćane, ukazao proslavljeni Isus. Od toga trenutka bio je ispunjen Duhom Svetim i propovijedao je Evanđelja spasenja narodima, mnogo trpeći za ime Kristovo.
Opširnije o obraćenju svetog Pavla Apostola vidi ovdje.

Sv. Ananija, mučenik

Damask, I. st.

Rimski martirologij: Spomen svetoga Ananije, Isusova učenika koji je pokrstio apostola Pavla nakon njegova obraćenja.
Opširnije o sv. Ananiji vidi ovdje.

Blaženi Antonio Swiadek, svećenik i mučenik

Poljska, 1909. – Dachau, Njemačka, 1945.

Rimski Martirologij: U logoru Dachau u blizini Munchena u Njemačkoj, blaženi Antonio Świadek, svećenik i mučenik. Za vrijeme rata branio je vjeru protiv sljedbenika učenja koje je bilo protivno svakom ljudskom i kršćanskom dostojanstvu. Zbog toga je bio ubijen i tako je primio besmrtnu krunu.

Sv. Timotej i sv. Tit, biskupi

1.st.

Rimski martirologij: Spomen svetih Timoteja i Tita, biskupa, koji su bili učenici svetog Pavla Apostola i njegovi suradnici u apostolatu. Kao biskupi bili su na čelu Crkve u Efeza (prvi), i Crkve na Kreti (drugi); njima su bile upućene Pavlove poslanice s mudrim uputama za odgoj pastira i vjernika.
Opširnije o sv. Timoteju i Titu vidi ovdje.

Sv. Paula Rimska, udovica

Rim, 347. – Betlehem, 406.

Rimski martirologij: U Betlehemu u Judeji, sveta Paula, udovica; bila je iz ugledne rimske plemićke i senatorske obitelji. Odrekla se svijeta, podijelila je svu svoju imovinu siromasima, te se sa svojom kćeri Eustahijom preselila u Betlehem, Gospodinov rodni grad.
Opširnije o sv. Pauli vidi ovdje.

Bl. Michal Kozal, biskup i mučenik

Poljska, 1893. – Dachau, 1943.

Rimski martirologij: Kraj Münchena u Njemačkoj, blaženi Michal Kozal, pomoćni biskup Wloclaweka i mučenik. Zbog obrane vjere i zahtjeva za slobodu Crkve pod nacističkim režimom, tri je godina proveo u koncentracijskom logoru u Dachau nepobjedivo podnoseći strahote logora gdje je na kraju je okrunio svoj život mučeničkom smrću. Obolio je od tuberkoloze 1943., te je dobio smrtonosnu injekciju što su prakticirali tamošnji liječnici logora. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u Varšavi 14. lipnja 1987.

Sveta Anđela Merici, djevica

Brescia, Italija, 1474. –1540.

Rimski martirologij: Sveta Anđela Merici, djevica, bila je najprije franjevačka trećoredica: okupljala je djevojke i poučavala ih za vršenje djela milosrđa. Kasnije je osnovala žensku redovničku zajednicu svete Uršule (uršulinke) kojima je cilj bio nastojati živjeti evanđeosko savršenstvo u svijetu i odgajati djevojke u kršćanskom životu. Svoj zemaljski život završila je u Bresci, sjeverna Italija.
Opširnije o sv. Anđeli vidi ovdje.

Sv. Vitalijan, papa

Rim, 672.

Rimski martirologij: U Rimu u bazilici sv. Petra na današnji dan pokopan je sveti Vitalijan, papa (657.-672.) koji se posebno zauzimao za evangelizaciju i pokrštavanje Engleza.

Bl. Juraj Matulewicz, nadbiskup

Litva, 1871. – 1927.

Rimski martirologij: U Kaunasu, Litva, blaženi Juraj Matulewicz, biskup Vilniusa te kasnije apostalski nuncije u Litvi. Osnovao je Kongregaciju Marijanskih klerika i Kongregaciju Siromašnih sestara od Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije.

Sv. Toma Akvinski, dominikanac i crkveni naučitelj

Italija, 1225.-1274.

Rimski martirologij: Spomen svetoga Tome Akvinskoga iz dominikanskog reda koji je i crkveni naučitelj. Obdaren velikim intelektualnim darovima drugima je prenosio svojim govorima i spisima svoju izvanrednu mudrost. Pozvan od pape Grgura X. da sudjeluje na Drugom ekumenskom koncilu u Lyonu, umro je na putovanju 7. ožujka u samostanu Fossanovi u Laciju. Nakon mnogo godina njegovo je tijelo na današnji dan preneseno u Toulouse u Francusku.
Opširnije o sv. Tomi vidi ovdje.

Sv. Julijan, biskup

Španjolska, 1128. – 1208.

Rimski martirologij: U Cuenci, Nova Kastilja, Španjolska, sveti Julijan, drugi biskup toga grada nakon što je oslobođen od Maura; proslavio je Crkvu darujući imovinu siromasima i zarađujući svagdašnji kruh radom svojih ruku.
Opširnije o sv. Julijanu vidi ovdje.

Bl. Olga Bidà, djevica i mučenica

Lavov, 1903 – Sibir, 1952.

Rimski martirologij: U logoru Kharsk kod Tomska u Sibiru, Rusija, blažena Olga, djevica iz Kongregacije sestara sv. Josipa i mučenica koja je za vrijeme komunističkog režima koji je progonio vjeru, pretrpjela svaku vrstu nedaća iz ljubavi prema Kristu. Odvedena u logor nastavila je vršiti svoj apostolat, organizirajući s ostalim redovnicama molitvene grupe i pomažući zatvorenicima. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom u Lavovu, u Ukrajini  2001. s još 24 mučenika komunizma.

Sv. Valerije, biskup

Njemačka, III.-IV. st.

Rimski martirologij: U Trijeru (nekad Belgijska Galija a danas Njemačka) sveti Valerije, drugi biskup koji je upravljao tom biskupijom.
Opširnije o sv. Valeriju vidi ovdje.

Bl. Boleslava Marija Lament, djevica

Poljska,  1862. – 1946.

Rimski martirologij: U gradu Bialystoku u Poljskoj, sveta Boleslava Marija Lamet, djevica koja je u vrtlogu političkih zbivanja osnovala Kongregaciju Sestara misionarki Sv. Obitelji za promicanje jedinstva kršćana, za pomoć najpotrebnijima te za odgoj djevojaka u kršćanskom životu.

Sv. Gioventino i Massimino, mučenici

† Antiohija, Turska, 363. g.

santi mar Rimski Martirologij: U Antiohiji u Siriji, danas Turska, sveti mučenici Gioventino i Massimino koji su bili okrunjeni mučeništvom za vladavine cara Julijana Apostate.

Sv. Martina, mučenica

Rim, III st.

Rimski martirologij: U Rimu spomen svete Martine koja je bila kći rimskoga plemića. Budući da je pred sudom odbila žrtvovati Apolonu, nakon mnogih mučenja osuđena je na smrt odrubljivanjem glave. Papa Dono je njoj u čast 677. g. posvetio crkvu na Rimskom forumu (koji je centar i današnjeg Rima).
Opširnije o sv. Martini vidi ovdje.

Sv. Jacinta Marescotti, djevica

Italija,  1585. – 1640.

Rimski martirologij: U Viterbu sveta Jacinta Marescotti, djevica, članica Trećega reda svetog Franje. Nakon petnaest godina ispraznog svjetovnog života prigrlila je pokornički život te je osnovala bratovštinu za pomoć starijim osobama i za klanjanje pred Euharistijom.

Bl. Kolumba Josip Marmion, opat

Dublin, 1858. – Maredsous, Belgija,1923.

Rimski martirologij: U samostanu svetoga Benedikta u Maredsous u Belgiji, blaženi Kolumba Josip Marmion. Rođen je u Irskoj, nakon ređenja za svećenika postaje opat redovničke zajednica. Bio je otac samostana i duhovni vođa za mnoge, isticao se svetošću života, duhovnim učenjem i govorništvom.

Sv. Ivan Bosko, svećenik

Italija, 1815. – 1888.

Rimski martirologij: Spomen svetoga Ivana Boska. Nakon teškoga djetinjstva i mladosti, zaređen je za svećenika te je sav svoj život i sile posvetio odgoju mladeži. Osnovao je Družbu Salezijanaca i u suradnji Marije Dominike Mazzarello također i Ustanovu Kćeri Marije Pomoćnice za odgoj i pripremu mladeži za rad i kršćanski život.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

Sv. Marcela Rimska, udovica

Rim, 330. – 410.

Rimski martirologij: U Rimu spomen svete Marcele, udovice, koja kako svjedoči sveti Jeronim koji ju je duhovno vodio, nakon što je odbacila bogastvo i plemstvo, postala je još plemenitija zbog siromaštva i poniznosti organizirajući u svome dom redovnički život.
Opširnije o sv. Marceli vidi ovdje.

Sv. Augustin Pak Chong-Won i drugovi, mučenici

Južna Koreja, 1840.

Rimski martirologij: U Koreji, sveti mučenici Augustin Pak-Chŏng-wŏn, vjeroučitelj i pet drugova laika nakon što su pretrpjeli razna mučenja svojom neustrašivom jakošću ispovjediše svoju kršćansku vjeru i proslaviše Boga tako da im je odrubljena glava. Ivan Pavao II. proglasio ih je svetima 1984.