Od kad su se prognani Hrvati iz srednje Bosne smjestili u Drvaru, unatoč teškim ratnim i poratnim uvjetima, uspješno je organizirano školovanje djece; otvorena je najprije osnovna, a potom i srednja škola. Prije tri godine započela je radom osnovna škola i to samo sa 40 učenika a danas ih ima već preko 700 s ukupno 35 prosvjetnih djelatnika. Predprošle godine ova je osnovna škola dobila naziv po Ivanu Merzu i po prvi puta dan škole proslavljen je za stotu obljetnicu njegova rođenja 16. prosinca 1996. Taj je datum odabran da se i u buduće slavi kao dan škole jer je Merz rođen u Banja Luci čijoj biskupiji pripada Drvar.

Proslava Dana škole “Dr.Ivan Merz” u Drvaru 1997.g. započela je već u petak 12. prosinca. Na poziv mjesnog župnika vlč. Kazimira Višatickog postulator kauze Ivana Merza o.Božidar Nagy održao je u župnoj crkvi sv. Josipa tribinu o Sluzi Božjemu i predvodio je koncelebriranu sv. Misu. Na tribini su sudjelovali vjernici, prosvjetni djelatnici i učenici osnovne i srednje škole. U ponedjeljak je održano predavanje na temu “Svjesnost postojanja mina” u organizaciji Crvenog križa i Sfora. Na sam Dan škole 16.prosinca na svečanoj akademiji učenici su izveli prigodni glazbeno poetski program pod nazivom “Put k suncu”. (Još 1929.g. mladi su postavili Ivanu Merzu na grob vijenac s vrpcom na kojoj je pisalo: Hvala Ti, orle Kristov, što si nam pokazao put k Suncu!”)  Na akademiji su podijeljene nagrade učenicima koji su osvojili prvo mjesto u natjecanju u literarnom i likovnom stvaralaštvu. U programu je sudjelovao mješoviti zbor škole pod ravnanjem nastavanika Zorana Krivošića. Sve sudionike slavlja i uzvanike pozdravila je za vrijeme akademije  ravnateljica prof. Ruža Kalfić.

Osim škole u Drvaru, još jedna škola u Hrvatskoj također nosi ime Ivana Merza. To je Osnovna škola u Zagrebu, u ulici Račkoga 4, u kojoj se nekad nalazila bolnica gdje je Merz umro prikazavši Bogu svoj mladi život kao žrtvu za hrvatsku mladež.

Zalaganjem vjeroučitelja vlč. Žarka Vlade Ošapa učenici gimnazije pročitali su biografiju Ivana Merza. Njihove dojmove o susretu s Ivanovim likom kroz čitanje njegove biografije donosimo u nastavku ovoga prikaza.