Špansko-Zagreb: Proslava bl. Ivana Merza, zaštitnika župe

U Župi bl. Ivana Merza, Zagreb – Špansko, u utorak 10. svibnja na misi koju je predvodio župnik župe Ranjenog Isusa-Gradec Damir Burlić na župnom zemljištu okupio se veliki broj župljana i hodočasnika.

Vlč. Burlić u homiliji je istaknuo: “Zajedničko blaženom Ivanu Merzu i većini nas ovdje okupljnima je da se u nama, Kristovoj Crkvi, obistinjuje to da smo sol zemlje i svjetlo svijeta. Kad je bl. Ivan Merz došao u Zagreb učinio ga je ljepšim mjestom, tako i mi živeći svoju vjeru svoj grad, svoj kvart, svoju župu, svoju kuću činimo ljepšim i boljim mjestom za život. To malo svjetlo koje u nama svijetli donosi svjetlo za nas da mi imamo kako vidjeti i živjeti, ali i svjetlo onima do nas, ta sol služi da bi nam život bilo tečniji, ali i za naše bližnje da bi im život bio ukusniji. I to je ta vjera koju dijelimo s blaženikom jer to svjetlo i ta sol nije moja, a nije ni njegova, već je Kristova i svijetli ona jedna te ista u svakome od nas i ona nas danas ovdje zajedno okuplja.“

Blaženik je znao da sve ono što se događa u njemu nije njegovo, nije njegova pamet, nije ni njegova snaga, nije čak ni molitva, ni dobra djela, već je vjera, svjetlo i sol vjere, a znamo dobro da je vjera nezasluženi Božji dar. Božji dar koji je u njemu rastao i dalje po njemu bio darovan drugima. Tako je blaženik gledao i druge ljude. U drugome ne treba biti zagledan u ono loše, onda samo to i vidimo, već treba znati u svakome prepoznati taj Božji plamičak, to zrno soli koje smo svi primili na krštenju. Prepoznati u svome bližnjemu dobro – to moramo učiti od blaženika, poručio je propovjednik.

Onda kada ti je najteže u životu, kada si toliko umoran, depresivan, kad misliš da život nema nikakvog smisla, znaj da tada tvoj mali plamičak najsnažnije svijetli u tvojoj noći i tada tražiš Boga, ali nećeš ga naći jer on dolazi prvi naći tebe, zaključio je vlč. Burlić.

Koncelebrirali su upravitelj Župe bl. Ivana Merza vlč. Marko Čolak, župnik Župe Sv. Ana-Rudeš don Josip Petrčić  i dr. Josip Beljan.

Za proslavu blagdana Župe župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio vlč. dr. sc. Odilon Singbo. Budući je Merčevo i župni blagdan župljani su i nedjelju 8. svibnja svečano proslavili misom koju je predvodio rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Pripravu za blagdan župe i sam blagdan animirali su župni zbor mladih, dječji zbor, obiteljski zbor i mješoviti zbor.

Budući da župna zajednica još nema svoju župnu crkvu, na kraju mise posebno se po zagovoru blaženika  molilo za izgradnju crkve. Na tu nakanu župljani mole na kraju svake mise.