U organizaciji Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu 4. studenoga počela je nova, 19. sezona Ministrantske malonogometna lige „Ivan Merz“, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.


Ministrantska malonogometna liga (MMNL) započela je misom u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu koju je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić u koncelebraciji s povjerenikom za ministrante Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnikom bogoslova don Jurom Vrdoljakom, don Ratomirom Vukorepom, kancelarom Splitsko-makarske nadbiskupije don Radojkom Vidovićem, župnikom Župe sv. Mateja na Ravnim Njivama, don Ivanom Odrljinom, župnim vikarom župe sv. Pavla apostola na Pujankama te mladomisnikom don Ivanom Šestom, župnim vikarom župa Presvetog Srca Isusova na Visokoj. Na misi je sudjelovalo više od 150 ministranata sa svojim župnicima, kapelanima i voditeljima.

U uvodnom dijelu don Franjo Frankopan Velić prenio je pozdrave novoga splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Zdenka Križića. Ministrantima je opisao važnost i značaj kapele u kojoj se slavila sveta misa za početak Ministrantske malonogometne lige. Naime, oltar na kojem se slavila misa isklesan je za papin dolazak i pastoralni posjet Splitu i Solinu 1998. godine te je na njemu blagopokojni sveti papa Ivan Pavao II. prvi slavio svetu misu. Nakon te mise oltar je preseljen u kapelicu splitskoga sjemeništa gdje se i danas nalazi. „Vi ministranti služite upravo kod oltara i imate tu časnu službu koju, vjerujem, s radošću vršite. Kako je važno služiti Isus i svećenicima kod oltara, jer bez vas bi nama svećenicima bilo puno teže, isto tako važno je služiti jedni drugima u svakodnevnom životu“, rekao je na početku potaknuvši prisutne na čin kajanja.

U homiliji generalni vikar je istaknuo kako je Ministranska malonogometna liga lijepa prilika da ministranti upoznaju druge ministrante, s drugih župa s kojima dijele iste ideale. „Kao što dobro znate u nogometu postoje određena pravila. Prvo pravilo je da je nogomet timska igra. Bez međusobnog pomaganja ne možeš očekivati pobjedu. I Crkva je zajednica vjernika. Mi vjernici ne možemo očekivati ‘pobjedu’ u duhovnom životu ako ne želimo pomoć zajednice Crkve. Vi imate važnu službu unutar te zajednice. Svećeniku je potreban narod, a u liturgiji je posebno potreban pomoći vas ministranata. Kao što na nogometnom igralištu svatko ima svoju ulogu i ‘poziciju’ tako i u Crkvi svatko ima svoju ulogu i ‘poziciju’. Kad svatko izvrši svoj zadatak tada možemo očekivati da će zajednica funkcionirati skladno“, rekao je don Franjo Frankopan Velić.

„Također u nogometu je važan trener. Bez njega tim ne bi funkcionirao. Važno je da nogometaš sluša svog trenera i slijedi njegova uputstva. Tako i u duhovnom životu važno je koga slijedimo i koga slušamo. U zajednici Crkvi trener je Isus. On nam pomaže da odnesemo pobjedu u utakmici života. On najbolje zna kakva je naša kondicija, kada trebamo trenirati i na koju će nas poziciju staviti“, zaključio je.

Na kraju mise prisutnima se obratio povjerenik za ministrante don Jure Vrdoljak koji je svima poželio blagoslovljeno druženje tijekom utakmica. Zatim je pozvao za ambon glavnoga voditelja Duju Gale koji je dao najvažnija uputstva ministrantima.

Nakon mise započeo je i natjecateljski dio lige u dvorani Nadbiskupskoj sjemeništa. Novost ove godine je da se liga odvija u dvjema glavnim skupinama. Prva skupina su ministranti s područja većega dijela Splitsko-makarske nadbiskupije. Drugu skupinu čini pet ekipa s područja Neretvanskog dekanata. Tako se ove godine natječe ukupno 24 župne ministrantske ekipe i to iz župa Cista Provo i Svib, Ravne Njive, Strožanac, Konkatedrala, Kman, Kraljica Mira Makarska, Podstrana, Pujanke, Brda, Sućidar, Visoka, Vranjic, Kamen, K. Kambelovac, Blatine/Škrape, Veli Varoš, Trstenik, K. Stari, Sv. Kajo Solin, Sv. Nikola Metković, Sv. Ilija Metković, Sv. Franjo Metković, Kraljica neba i zemlje Ploče, župa Rogotin i Desne.

Dana 30. listopada određena su kola te napravljen cijeli sustav igranja za ovu sezonu. Neretvanski dio MMNL-a će se odigrati na način da će dvije najbolje župe otići u Split na završnicu koja se održati na način „kup sistema“. Devetnaest župa iz Splitsko-makarske nadbiskupije (bez Neretvanskog dekanata) podijeljeno je u tri skupine, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ministrantska nogometna liga je započela prije 19 godina, a posljednjih 15 godina nosi naziv ‘Ivan Merz’ kojega mladi ministranti posebno štuju. Upravo je zato u kapelici sjemeništa podignut i njegov kip. Ministranti posebno promiču važnost lika i djela blaženoga Ivana Merza na terenu u sportskoj igri nogometa. Svakoj utakmici prethodi molitva koja završava zazivom blaženome Ivanu. Ministranti na svojim raznim susretima i okupljanjima razmatraju misli bl. Ivana, posebno onu koja je za njihov trenutni život najvažnija, a to je misao iz Ivanova pariškog vremena kada je majci napisao: „Katolička vjera je moje životno zvanje“. Za razmišljanja koriste i druga gesla i misli bl. Ivana koja si uzimaju za duboku duhovnu i životnu korist.

(IKA)