«Hvala vam, hrvatski katolici, što ste nam dali Ivana Merza!»

 

POSJET PROF. THOMASA GUEYDIERA
IZ FRANCUSKE HRVATSKOJ  I  BIH

 

 

Od 15. do. 22. studenog 2005. boravio je u Zagrebu i Banjoj Luci prof. Thomas Gueydier, generalni koordinator Centra za teološke studije u Caen-u, (Normandija) u Francuskoj.  U Banjoj Luci je sudjelovao na utemeljenju Europske akademije i posjetio je dvije gimnazije gdje je održao predavanja. U Zagrebu je prof. Gueydier održao nekoliko predavanja: na Filozofskom Fakultetu D.I., u Europskom Domu, u Bazilici Srca Isusova te na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Teme predavanja s određenim naglascima bile su o aktualnoj poruci bl. Ivana Merza koju upućuje današnjim Francuzima preko svoje disertacije o utjecaju liturgije na francuske pisce.

 

Na kraju svoga predavanja u Bazilici Srca Isusova prof. Thomas Gueydier je rekao: «Hvala vam, hrvatski katolici, što ste nam dali Ivana Merza!»

 

Prof. Gueydier zaslužan je za objavljivanje doktorske disertacije bl. Ivana Merza ove godine u Parizu. Osobno se veoma zauzima za promicanje njegova poznavanja i štovanja u Francuskoj gdje je već organizirao nekoliko zapaženih javnih manifestacija i to u Parizu na Sorboni, na Katoličkom sveučilištu (Institut Catholique) i u Centru teoloških studija u Caen-u.  Prof. Thomas Gueydier, kojemu je trideset godina (ima obitelj i troje djece), pisat će na Sorboni u Parizu svoju doktorsku disertaciju o bl. Ivanu Merzu. U tu svrhu ove godine započinje učiti hrvatski jezik da može čitati i proučavati tekstove Blaženika u izvorniku!

U nastavku  donosimo popis njegovih predavanja koja je prof. T. Gueydier na francuskom održao u Zagrebu i Banjoj Luci i koja se u hrvatskom prijevodu u cijelosti mogu pročitati na ovoj web stranici. Tu je i link na disertaciju bl. Ivana Merza koja je bila povod njegova dolaska u Hrvatsku.

 

Zahvaljujemo posebno prof. Maji Kuhti, prof. Ivanki Jardin, Mariji Thibault-Vrančić i Frani Vrančiću koji su nam pomogli prevesti na hrvatski jezik predavanja prof. T. Gueydiera.

 

Predavanja prof. Thomasa Gueydiera na francuskom (dostupno za nekoliko dana)

 


 

Doktorska disertacija bl. Ivana Merza

francuski i hrvatski

 

 

Predavanja i nastupi prof. Thomasa Gueydiera
u Zagrebu i Banjoj Luci

hrvatski prijevod

1. INTERVJU s profesorom Thomasom Gueydier-om iz Francuske uoči njegova dolaska u Hrvatsku i BiH
 

Word dokument (.doc)

   

 

2. POZDRAVNI GOVOR na osnivanju Europske Akademije,
Banja Luka, 16. studenog 2005.
 

IVAN MERZ - DAŠAK SVJEŽEG ZRAKA 

 

Word dokument (.doc)

 

3. PREDAVANJE profesorima i učenicima Gimnazije u Banjoj Luci koju je pohađao bl. Ivan Merz. Banja Luka, 16. studenog 2005.
 

IVAN MERZ GOVORI  FRANCUZIMA O  VJERI  I  KULTURI 

 

Word dokument (.doc)

 
4.  PREDAVANJE studentima i profesorima na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu  17. studenog 2005.
 

ODJEK DISERTACIJE IVANA MERZA U DANAŠNJOJ FRANCUSKOJ
      - KULTURA I VJERA SUSREĆU SE U LITURGIJI

 

Word dokument (.doc)

 

5.  PREDAVANJE u Europskom Domu. Zagreb, 18. studenog 2005.
 

KULTURA, VJERA I NACIJA  U DISERTACIJI IVANA MERZA

 

Word dokument (.doc)

 

6. PREDAVANJE  za hrvatske katoličke prosvjetne djelatnike i ostale vjernike. Bazilila Srca Isusova, Zagreb, 20. studenog 2005.
 

PORUKA IVANA MERZA FRANCUZIMA DANAS

 

Word dokument (.doc)

 

7.  PREDAVANJE profesorima i učenicima Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu u kojoj je bl. Ivan Merz službovao kao profesor. Zagreb, 21. studenog 2005.
 

IVAN MERZ GOVORI  FRANCUZIMA O  VJERI  I  KULTURI 

 

Word dokument (.doc)