VIJESTI

Otvoren Spomen-muzej dra Ivana Merza

U nedjelju 26. XI. 1972. na blagdan Krista Kralja otvoren je u prostorijama rezidencije Družbe Isusove u Zagrebu, Palmotićeva 31, Spomen-muzej Ivana Merza. Otvorenju su prisustvovali istaknuti katolički javni radnici iz vremena dra Merza, njegovi prijatelji, znanci, štovatelji kao i predstavnici mlade generacije — srednjoškolci i studenti. Muzej je otvorio o. Ambroz Vlahov, OFM Conv., suradnik i prijatelj dra Merza. Osim kratkog predavanja o suvremenosti i značenju dra Merza za naše vrijeme, koje je održao postulator, izveden je kratki prigodni program. U Muzeju su smješteni razni predmeti dra Merza, njegove knjige, slike, uspomene, te dijelovi namještaja iz njegove sobe. Muzej za sada nema određenog vremena kad je otvoren. Zainteresirani neka se obrate vrataru rezidencije ili sakristanu bazilike Srca Isusova, koji će im omogućiti razgledavanje Muzeja.

O. Ambroz Vlahov, OFM Conv. otvara Spomen-muzej dra Merza 26. XI. 1972. g.

Novi postulator Merčeve kauze.

Zagrebački nadbiskup Dr Franjo Kuharić uz suglasnost Suradnica Krista Kralja imenovao je 22. XI. 1972. o. Božidara Nagy-a, DI, za novog dijecezanskog postulatora kauze dra Ivana Merza. Nakon smrti dra Marka Klarića ovu dužnost nije nitko vršio, pa je nastao zastoj u procesu za proglašenje blaženim Ivana Merza. Sveta Stolica je 1969. god. izdala nove uredbe za odvijanje procesa beatifikacija i kanonizacija, koje su sada jednostavnije pa se nadati da bismo našeg Ivana mogli u dogledno vrijeme ugledati na našim oltarima.

Zašto postulator a ne vice-postulator?

Prema crkvenim normama za odvijanje procesa kojeg sluge Božjega, kandidata oltara, potreban je postulator. On vodi proces za beatifikaciju u ime ustanove koja predlaže dotičnog kandidata. Dok proces nije došao do Rima, postulator ondje nije potreban, nego svoju službu obavlja u biskupiji gdje se proces odvija. To je slučaj s procesom dra Ivana Merza, kojega je pokrenuo Institut Suradnica Krista Kralja. Izuzetak od ovog pravila čine redovničke zajednice koje imaju u Rimu svoga generalnog postulatora. Za kandidate oltara dotičnog reda, čiji proces još nije došao do Rima, generalni postulator imenuje vice-postulatora koji u njegovo ime vodi proces u biskupiji (o. J. Antolović vice-postulator kauze Petra Barbarića, Dl., fra Roko Tomić, vice-postulator kauze o. Ante Antića, OFM). Budući da Suradnice Krista Kralja kao ustanova nemaju generalnog postulatora u Rimu, a ni proces dra Merza još nije došao do Rima, biskupijski proces dra Merza prema tome vodi postulator.

Doktorska đizertacija o dru Merzu

Vlč. g. Marin Škarica, svećenik Splitske nadbiskupije priprema doktorsku dizertaciju na Anselmianumu u Rimu. Tema njegove dizertacije jest »Ivan Merz i liturgija«. Ovo je prvi puta da netko piše doktorsku radnju o Ivanu Merzu, pa vlč. Skarici želimo puno uspjeha u radu! Nadamo se da će se još tko naći da uzme za temu svoje doktorske radnje po koji vid iz Merčeve bogate duhovne baštine, odnosno da obradi koje područje njegova svestranog djelovanja.

ŠTOVATELJI IVANA MERZA!

Svojim prilozima pomoći ćete izlaženje ovoga glasila kao i odvijanje Merčeva postupka za proglašenje blaženim. Šaljite ih na adresu: Postulatura Ivana Merza, 41001 — Zagreb, Palmotićeva 31, p. p. 699. Na istoj adresi još se može nabaviti nova biografija IVANA MERZA »Borac s bijelih planina« (cijena 40.— din.) i Merčeve sličice u 4 veličine: velike za uramljivanje (2.— din), dopisnice (1.— din.), male s tekstom (0,20 din) i male bez teksta — Merz mladić (0,20 din.).