IZ POSTULATURE

Postulatura Ivana Merza zahvaljuje svim štovateljima koji su poslali svoje darove i priloge za pokriće troškova procesa njegove beatifikacije.

Svakog prvog četvrtka u mjesecu, u 19 sati, u Zagrebu, u kapelici uz Baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj ulici služi se sv. misa za beatifikaciju 15 dra Merza. Pozvani su svi štovatelji Ivana Merza da se pridruže ovoj molitvenoj akciji.

Prijatelji i znanci Ivana Merza! Pošaljite postulaturi pismeno svoje uspomene i sjećanja na dra Ivana Merza. Vaša ćemo svjedočanstva objavljivati na stranicama ovoga glasila. Koristit će nam također i za njegov proces beatifikacije.

Ako netko od Merčevih štovatelja posjeduje koji njegov predmet, knjigu, dio odjeće ili namještaja, uprava Merčeva muzeja moli da stvar ustupi na čuvanje u njegov muzej. Uprava je spremna dati vlasniku odgovarajuću naknadu. Muzej se nalazi u prostorijama Rezidencije DI. u Zagrebu, Palmotićeva ul. 31.

Štovatelji Ivana Merza! Svojim prilozima pomoći ćete izlaženje ovoga glasila kao i odvijanje Merčeva postupka za proglašenje blaženim. Šaljite ih na adresu: Postulatura Ivana Merza, 41001 — Zagreb, Palmotićeva 31, p. p. 699. Na istoj adresi još se može nabaviti nova biografija Ivana Merza »Borac s bijelih planina« (cijena 40 din.) i njegove sličice u 4 veličine: velike za uramljivanje (2 din) dopisnice (1 din) male s tekstom (0,20 din) i male bez teksta — Merz mladić (0,20 din).

Kako se moliti Ivanu Merzu?

Neki štovatelji Ivana Merza zamolili su nas tekstove molitava kako bi što lakše mogli obavljati devetnice njemu u čast u raznim potrebama.

Budući da su tekstovi još u pripremi, željeli bismo u međuvremenu dati nekoliko savjeta kako mu se može moliti, odnosno obavljati devetnicu da se dobije koja milost po njegovu zagovoru.

Najjednostavniji način devetnice je slijedeći: izmoliti svaki dan tri puta Oče naš, Zdravo Mariju i Slava Ocu. Preporuča se sv. ispovijed prije ili za vrijeme devetnice.

Najsavršeniji oblik devetnice je primati kroz svih devet dana sv. pričest, budući da je dr Merz bio veliki štovatelj i poklonik Euharistije. Ako se ne može primiti sv. pričest, preporuča se kroz tih devet dana pohoditi Presv. Oltarski Sakramenat i provesti neko vrijeme pred Njim u adoraciji. Slijedeći oblik devetnice je svakodnevno 10—15 minuta obavljati molitvu razmatranja (polagano čitanje Sv. Pisma ili koje druge pobožne knjige). Osim toga svatko si prema vlastitom izboru može dodati koju drugu molitvu ili vlastitim riječima složiti svoju molitvu.

Službeni tekstovi molitava i devetnice bit će uskoro dogotovljeni i dostupni Merčevim štovateljima.

Susreti Merčevih štovatelja

Nakon proslave 45. godišnjice smrti dra Merza grupa njegovih štovatelja predložila je da bi se jedanputa mjesečno sastajali na zajedničku molitvu za što skorije proglašenje Ivana Merza blaženim. Prijedlog su prihvatili i drugi Ivanovi štovatelji. Za dan susreta izabran je svaki prvi četvrtak u mjesecu u bivšoj kongregacijskoj kapelici uz baziliku Srca Isusova, u Zagrebu.

Prvi susret održao se u četvrtak 7. lipnja. Preko pedeset štovatelja Ivana Merza, od kojih ga je većina osobno poznavala i s njime surađivala, okupilo se u kapelici gdje je odslužena sv. misa za njegovu što skoriju beatifikaciju. Pod sv. misom postulator njegova procesa održao je kratak nagovor o njegovu molitvenom životu. Nakon sv. mise prikazani su prisutnima dijapozitivi o životu i radu dra Merza, a zatim je uslijedio prijateljski susret u prostoriji uz kapelicu i razgledavanje njegovog Spomen-muzeja. Susreti su se održali i u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu. Oba puta sv. misu služio je vlč. Ivan Suić i prisutnima održao prigodne nagovore.