SVEČANO KOMEMORIRANA 45. GOD. SMRTI DRA IVANA MERZA

U ZAGREBU

10. svibnja 1973. navršilo se 45. godina kako je zvono zagrebačke katedrale navijestilo Zagrebu i Hrvatskoj da je preminuo dr Ivan Merz, profesor Nadbiskupske gimnazije i apostol hrvatske mladeži.

I ova obljetnica Merčeve smrti komemorirana je u Zagrebu u kojem je dr Merz živio i djelovao posljednjih šest godina svoga života. Svečana koncelebrirana sv. misa služila se u bazilici Srca Isusova 10. svibnja 1973. naveče u 19. sati. Koncelebraciji je predsjedao sarajevski pomoćni biskup Tomislav Jablanović, a koncelebriralo je trinaest svećenika i redovnika, od kojih su neki dra Merza osobno poznavali i s njime surađivali.

Mnoštvo štovatelja dra Merza pribivalo je svečanosti. Pod sv. misom propovijedao je postulator Merčeva procesa za beatifikaciju. Prikazao je u kratkim crtama kako je Sluga Božji u svome životu vršio dvije temeljne kršćanske zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Kod sv. mise pjevao je studentski zbor pod vodstvom dra Dure Tomašića. 45. godišnjica smrti dra Merza bila je posebno obilježena izlaskom iz tiska prvog broja ovog glasila, koji su vjernici odmah nakon sv. mise mogli dobiti. Mnogi su od njih posjetili njegov Spomenmuzej u prostorijama Rezidencije Družbe Isusove.

Mnoštvo štovatelja Ivana Merza prisustvuje koncelebriranoj sv. misi u bazilici Srca Isusova u Zagrebu prigodom 45. godišnjice smrti Sluge Božjega, 10. svibnja 1973.

U nedjelju 13. svibnja propovijed pod sv. misom u 11 sati u bazilici Srca Isusova bila je također posvećena Ivanu Merzu. Propovjednik je prikazao Merza kao čovjeka duboke vjere do koje se polagano razvijao i koja je na koncu preobrazila cijelo njegovo biće, njegov život i rad.

Obljetnica smrti Sluge Božjega komemorirana je i u nekim zagrebačkim župama gdje su održana predavanja o dru Merzu. Predavanje uz dijapozitive o njegovu životu i radu održano je i bogoslovima u Bogoslovskom sjemeništu u Zagrebu.

Kao i svake godine tako je i ovog 10. svibnja grob Ivana Merza u Zagrebu na Mirogoju bio posebno okićen cvijećem a mnogi njegovi štovatelji došli su ga pohoditi i preporučiti se u njegov zagovor. Osim cvijeća već dugo vremena Ivanov grob ukrasuje i nekoliko zahvalnica koje su mu stavili štovatelji nakon primljenih milosti po njegovu zagovoru.

I U DUBROVNIKU

Ovogodišnja proslava Svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja, 13. svibnja, u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku prošla je u znaku spomena 45-godišnjice svete smrti sluge Božjega dra Ivana Merza. Poslije pjevane sv. mise i propovijedi sjemeništarci Dubrovačkog sjemeništa izveli su akademiju posvećenu dru Merzu. Uvodno je predavanje održao gospar Ivo Arnerić koji je slugu Božjega osobno poznavao. Ukratko je prikazao život dra Merza istaknuvši napose njegovu veličinu kao Božjeg čovjeka koji treba i nama danas služiti za uzor. Predavanju je zato dao naslov »Ivan Merz naš uzor.«

Gospar Ivo Arnerić drži predavanje
o dru Merzu u crkvi sv. Ignacija u
Dubrovniku 13. svibnja 1973.

»Svima koji smo ga osobno poznavali«, rekao je gospar Arnerić »bilo je veoma teško kad smo doznali za njegovu smrt. Ipak ubrzo smo shvatili da je ona za nas bila pravi dobitak jer nam je Ivan postao moćan zagovornik kod Boga.« Nakon predavanja pitali su sjemeništarci predavača što mu se najviše svidjelo kod dra Ivana Merza. Odgovorio je: »Ivan Merz bio je u svemu savršen. Nije sabirao zemaljsko blago što ga moljac izgriza, nego blago za nebo. Bio je skroman, ponizan, što najbolje pokazuje njegovo prijateljstvo s onima najbjednijima iz ljudskog društva. Ipak mogu reći da mi se dr Merz najviše svidio jer je svim srcem ljubio Katoličku crkvu i sv. Oca kao nitko do tada od svjetovnjaka u hrvatskom narodu.« Svih slušatelja dojmio se poleti oduševljenje kojim je govorio predavač. Iz njegovih riječi vidjelo se što je Ivan Merz značio za njegovu generaciju. Sjemenišni je zbor potom pod ravnanjem don Mihe Demovića, profesora glazbe u Dubrovačkom sjemeništu, izveo nekoliko glazbenih točaka, koje su slušateljstvu uvjerljivo evocirale značajke Merčeve duhovnosti. Vicematurant Josip Kajinić na koncu je recitirao pjesmu o. Milana Pavelića posvećenu dru Merzu: »Lovac Srca Isusova«.

Dva dana kasnije, 15. svibnja, prigodom molitvenog dana za beatifikaciju Petra Barbarića prigodni program bio je posvećen uglavnom dru Merzu. Dr Ratko Perić, profesor u sjemeništu, održao je izvrsno predavanje pod naslovom »Dr Ivan Merz — Božji radnik i patnik«. »Merzu se može pristupiti s više motrišta«, rekao je dr Perić, »iako se može reći da se pojavio tek kao meteor — ona sjajna zvijezda što za ljetnih noći bljesne i poleti vedrim nebeskim svodom. Tako i on: zasja, sinu, ukaza se i ukloni. Ali ostavi svoj trag i odraz nezaboravan i potresan, znakovit i vjekovit.« U svom je predavanju dr Perić opširno prikazao dvije značajne karakteristike dra Merza: neumornog radnika za Kristovo Kraljevstvo i čovjeka koji je puno trpio ali je svoje trpljenje primao iz Božje ruke prikazujući ga na razne nakane. Prije nego je postao radnik na Božjoj njivi, Ivan Merz je najprije radio na sebi, marljivo, ustrajno. Tu je bila intelektualna izobrazba, priprema za njegovo profesorsko zvanje a usporedo s tim radio je na moralnom usavršavanju svoje duše. Dr Perić završio je svoje predavanje riječima: »Ivan Merz pokazao nam je divan primjer radišnog poletarca, Božjega radnika i zanosnog patnika na svoju vlastitu duhovnu korist, za dobro ovog našeg naroda i cijele Božje Crkve. Kao takav Ivan i danas među nama stoji svima na uzor.«

Poslije predavanja održan je mali kviz. Natjecali su se predstavnici Ekonomskog fakulteta i dubrovačkog Sjemeništa u znanju o sv. Dominiku, dru Merzu i P. Barbariću. Kompoziciju Don M. Demovića na tekst Merčeva nadgrobnog natpisa otpjevao je na koncu sjemeništarac Anton Belan.