52. DAN IVANA MERZA

I ove godine 1980. Dan Ivana Merza, 10. svibnja, proslavljen je u Bazilici Srca Isusova, gdje počivaju njegovi zemni ostaci. Toga dana brojni Ivanovi štovatelji okupili su se u Bazilici i pribivali euharistijskoj službi Božjoj. Vanjska proslava međutim održana je u nedjelju, naredni dan 11. svibnja. Koncelebriranu sv. misu predvodio je o. Radojko Karaman, provincijal DI. Propovijedao je o. Mario Tolj, franjevac, konventualac, voditelj svetoduške zajednice mladih MI. Kod sv. Mise pjevao je zbor župe Bezgrešnog Srca Marijina s Jordanovca.

Nakon sv. Mise održan je koncert najboljih skladbi s Festivala duhovne glazbe i poezije, koji je i ove godine po drugi put održan za Mladi Uskrs u Zagrebu. Na koncertu su bile izvedene najbolje skladbe i s prošlogodišnjeg Festivala. Sudjelovale su zajednice: zbor mladih župe sv. Fabijana iz Varaždina, mladi župe sv. Trojstva iz Prečkoga, mladi s Jordanovca, zajednica iz Frankopanske te sastav iz župe Krista Kralja »Kyrios«. Nagrađena poezija bila je od Svetoduške zajednice mladih MI, koja je također bila pročitana.

Bez sumnje da je najviše pozornosti pobudila zajednica mladih iz Varaždina, koji su i ovaj put došli u lijepom broju o svome trošku. Sa svojom pjesmom »Brate Ivane«, za koju su na riječi Mire Preisler sami napisali glazbu i aranžman, oduševili su publiku. Tu pjesmu s glazbom objavljujemo u ovome broju.

Za Ivanov dan izišla je iz tiska i njegova kratka biografija »Tko je Ivan Merz« pa su si je prisutni mogli nabaviti.

U nastavku donosimo homiliju koju je izrekao o. Mario Tolj za vrijeme euharistijskog slavlja na Dan Ivana Merza.

OTKOPANI DUHOVNI KAPITAL
Homilija o. Marija Tolja prigodom proslave Dana Ivana Merza

Izražavam svoju radost što mogu ovdje progovoriti nekoliko riječi u ime onih koji se nadahnjuju na životu Ivana Merza. Pred pedeset i dvije godine Ivan Merz zakoraknuo je u vječnost, a iz dana u dan sve je prisutniji, sve više govori sve jače propovijeda. To je već prvi razlog da malo zastanemo, da se udubimo u ovu Božju logiku. Isus Krist kada želi neku obnovu, kada želi da se njegovo Evanđelje autentičnije živi, tada podiže apostole, podiže one koji će živjeti njegovo Evanđelje. I zato kažem: Bogom je dan Ivan Merz za naše vrijeme kad se toliko govori o laičkoj obnovi u Crkvi i o obnovi Crkve u Hrvatskoj. Hvala Bogu da se nije dogodilo s Ivanom Merzom, kao što se na žalost često događa nama Hrvatima da nam kapital ostaje zakopan. Zalaganjem otaca isusovaca duhovni kapital »Ivan Merz laik« koji je dokraja živio Evanđelje Isusa Krista iskopan je i podignut da nam govori i propovijeda. Zato ako ikada, onda je ovo vrijeme trebalo jednog čovjeka kao što je Merz. Trebalo je jednog laika koji je znao naći svoje mjesto u Crkvi, koji je živio u Crkvi i za Crkvu, da danas svim vjernicima u Hrvatskoj, a napose mladima, bude primjer na kojem će se nadahnjivati i kojega će slijediti.

Prošle godine 30. travnja u Rimu kad smo se sastali da proslavimo 1100. obljetnicu vjernosti Isusu Kristu, njegovoj Crkvi, Petrovom nasljedniku, tada je naš nadbiskup spomenuo Ivana Merza kao gorljiva apostola vjernosti Kristovu namjesniku na zemlji. Spomenuo je također i skupinu mladih iz Hrvatske koja se nadahnjuje na njegovu primjeru i koja je ondje toga časa bila prisutna.

Godinu dana kasnije, ove godine 30. travnja Papa se obraća mladim hodočasnicima iz Hrvatske. I sada sam Sveti Otac spominje Ivana Merza i ističe ga kao primjer na kome se trebaju nadahnjivati mladi. Dobro je to ovdje na današnji dan među štovateljima Ivana Merza ponovno naglasiti. Sestre i braćo, imamo koga istaknuti danas u vremenu kad se toliko govori o katoličkom laikatu. U našem narodu ima toliko revnih i svetih svećenika, koji žele obnoviti Crkvu i žele se dati za Crkvu. Ali to izgleda nije dosta. Trebalo je podići jednoga koji je živio Evanđelje, kao što je to činio naš Merz. Onako kako je Ivan Merz živio, za nas je veoma aktuelno. On je čovjek koji je bio do kraja vjeran Isusovu pozivu i Isusovu Evanđelju. Bio je vjeran Papi, Kristovu namjesniku i Petrovu nasljedniku. Bio je vjeran Crkvi i to je provodio kroz molitvu i intenzivni sakramentalni i apostolski život.

Što nam je Papa prošle godine poručio? Da ostanemo vjerni Isusu Kristu, da ostanemo vjerni Rimskoj Crkvi, Petrovu nasljedniku, Evanđelju, pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji. To je program za sve nas Hrvate, za obnovu Crkve u našem narodu. I zato ističemo Ivana Merza. On je vrednote, na koje nas poziva Papa, odživio tako dosljedno i vjerno da o njemu možemo govoriti kao o budućem svecu u našem narodu. Sve ono što se naziva obnova, nije u stvari obnova. Ali živjeti spomenute vrednote te ih iz dana u dan svjedočiti, znači da svaki od nas postaje življeno Evanđelje kao što ga je živio naš Ivan. I kad imamo njegov divan primjer kao i druge primjere naših velikana, potrebno je što češće o njima govoriti, napose mladima, na vjeronaučnim susretima i u drugim zgodama, jer su nam oni veliki poticaj i ohrabrenje da ostvarujemo onu vjernost na koju nas poziva Kristov Namjesnik.

Ivan Merz znao se u teškim trenucima života moliti Majci Božjoj. Znao se obraćati Njoj, Majci Isusa Krista i Majci našoj, Majci cijele Crkve. I zato i mi, ako ikada, onda danas moramo se utjecati u Njezin zagovor. Hrvati su znali u teškim časovima svoje povijesti poći u svetišta Majke Božje i tamo se moliti. Tamo se dobivala snaga da se izdrže povijesne kušnje. I zato neka nas primjer našega Ivana nadahnjuje i u pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, da bismo što bolje odživjeli Kristovo Evanđelje, kao što ga je odživio Ivan Merz.