53. DAN IVANA MERZA

U Zagrebu

Prošle godine 10. svibnja 1981, godišnjica smrti Ivana Merza pala je u nedjelju, što je olakšalo proslavu u dva grada u kojima je Ivan proveo većinu svoga života: u Banjoj Luci, njegovu rodnom mjestu, i u Zagrebu, gdje je živio posljednjih šest godina i odakle je prešao u život vječni. Evo kratkih izvještaja kako je Ivanova godišnjica proslavljena u tim mjestima.

Za ovu Ivanovu godišnjicu gostovala je u Zagrebu međužupska zajednica mladih katolika Mađara »PAX« iz Novoga Sada. U Bazilici Srca Isusova gdje počiva Ivanovo tijelo oni su pjevali kod sv. mise u 11 sati koja je bila sva posvećena komemoraciji našega Ivana. Pod istom svetom misom kršten je mali Ivan, koji je dobio ime po našem Ivanu, o čemu izvješćujemo na drugom mjestu.

Poslije podne istoga dana zajednica PAX izvela je u Dječačkom sjemeništu na Salati adaptiranu poznatu modernu operu (musical) »Jesus Crist Superstar«. Premda je opera izvođena na mađarskom jeziku, publika ju je veoma lijepo primila. Prije svake slike (bilo ih je deset) pročitan je kratki sadržaj na hrvatskom jeziku tako da su prisutni mogli lakše slijediti odvijanje radnje. Kostimirani mladi izvođači svojom uvježbanošću i uživljenošću u uloge, napose Juda, ostavili su dubok dojam na sve prisutne, koji su ih na koncu nagradili burnim aplauzom.

Istoga dana navečer mladi Novosađani izveli su koncert duhovnih pjesama u Bazilici Srca Isusova, čime su završili svoje dvodnevno gostovanje u Zagrebu. Bili su smješteni po obiteljima župe Srca Isusova, što je pridonijelo jačanju kršćanskog zajedništva.

Zajednica PAX okuplja mlade iz tri novosadske župe, a osnovana je prije pet godina.

Mladi su sami počeli najprije proučavati Bibliju i onda odlučili učiniti nešto konkretno za Boga. Uzeli su sebi ime PAX jer kroz pjesmu i glazbu žele naviještati Božji mir. Zajednica broji pedeset članova, a sa ovom operom imali su već 100 gostovanja po raznim župama. Ova glazbena zajednica njeguje sve vrste crkvene glazbe (ne samo modernu), a pojedini članovi i sami komponiraju.

Njihovo gostovanje u Zagrebu, čime su obogatili i uzveličali proslavu dana Ivana Merza, nije bio samo lijep doživljaj, nego još ljepše svjedočanstvo njihove vjere za koju su se ozbiljno angažirali ovim svojim glazbenim apostolatom.

Zajednica mladih PAX iz Novog Sada izvodi modernu operu Jesus Crist Superstar za Merčev dan 10. V. 1981. u velikoj dvorani Dječačkog sjemeništa u Zagrebu.

U Banjoj Luci

Pedeset i treća godišnjica smrti našeg zemljaka i sugrađanina prof. dra IVANA MERZA pala je upravo na nedjelju »Dobrog Pastira«, na osamnaesti svjetski dan molitava za duhovna zvanja.

Preporučili smo vjernicima, da u tu svrhu prikažu molitve, žrtve, sv. misu i pričest, napose bolesnici svoje patnje, a ujedno da u molitvama preporuče beatifikaciju našeg Ivana Merza, da mladi slijede njegov primjer i njegove ideale sažete u geslo: »Euharistija, žrtva, apostolat«.

Sretna je okolnost bila da smo dobili kazetu s Papinim govorom prigodom hodočašća mladeži u Rim za 1. svibnja. U tom hodočašću mladih sudjelovalo je i 7 mladih iz Banja Luke sa kapelanom. Prije svake mise vjernici su slušali iz kazetofona traku s Papinim nagovorom iz 1980. i 1981. u kojem posebno spominje kako se mladi oduševljavaju primjerom sluge Božjega Ivana Merza. Tople riječi pape Ivana Pavla II. na hrvatskom jeziku bile su najljepša komemoracija smrti dra Ivana Merza i ujedno podstrek mladima, da ga nasljeduju i utječu mu se u molitvama.

B. Z., Banja Luka

Krštenje na Merčev dan

Mali Ivan s roditeljima na dan krštenja 10. V. 1981. u dvorištu Bazilike Srca Isusova.

10. svibnja 1981. u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu za vrijeme svečane proslave dana Ivana Merza za vrijeme svete mise kršten je mali Ivan Hlavaček, kojemu su roditelji dali ime po Ivanu Merzu. Krštenje je po želji roditelja podijelio postulator kauze za Ivanovu beatifikaciju o. B. Nagy.

Bio je to radostan događaj kako za obitelj tako i za brojne Merčeve štovatelje, od kojih su oni bliži obiteljski prijatelji malog novokrštenika od milja prozvali Ivanov »mali brat«. Malome je Ivanu, dok ovo pišemo, već godina dana i dobro napreduje na radost svoje okoline.

Mali Ivan Hlavaček nije prvi koji je dobio ime po našem Ivanu Merzu. Zadnjih godina još dvoje djece u Zagrebu, jedna djevojčica i jedan dječak dobili su također ime po njemu. Ukoliko ima još takovih slučajeva Postulatura moli da se jave.

Prva pričest na Ivanov dan

U nedjelju 10. svibnja 198. primio je svoju prvu sv. pričest u župi sv. Blaža u Zagrebu dječak Marko Lipovac. Kako se toga dana slavio Dan Ivana Merza, njegov tata, Ivanov štovatelj,, poveo je Marka zajedno s druga dva njegova brata u Baziliku Srca Isusova do Ivanova groba da ga preporuči Ivanu u zagovor, jer je Merz bio velika euharistijska duša, štovatelj i apostol euharistije. Tom zgodom tata ih je svu trojicu slikao kod Ivanova groba. Na slici vidimo prvopričesnika Marka u sredini i njegovu braću Nikolu (starijeg) i Marijana (mlađeg). Istoga dana bila je nedjelja dobrog pastira i slavio se svjetski molitveni dan za duhovna zvanja, a bila je također i Gospa Trsatska, što je upravo slučajno, ali za Markova oca ne bez značenja. Vjerujemo da će Ivan iz neba rado bdjeti nad svojim malim štićenikom prvopričesnikom Markom i biti mu blizak i kasnije u životu.

Prvopričesnik Marko (u sredini) s braćom kod groba Ivana Merza na dan svoje Prve svete Pričesti, 10. V. 1981.