Blagdan Krista Kralja

Mladi sudionici Med. euharistijskog kongresa u Lurdu iz naše zemlje prikazali su u okviru proslave blagdana Krista Kralja u Zagrebu 1981. kako je izgledao Kongres.

Već po četvrti put od jubileja Ivana Merza (proslava 50. obljetnice njegove smrti za blagdan Krista Kralja 1978) proslavljen je svečano taj blagdan u Zagrebu 22. XI. 1981. Ova je proslava bila sva u znaku Euharistije jer smo sa 1981. započeli intenzivne pripreme za naše domaće euharistijske kongrese.

Tema ovogodišnje proslave bila je geslo Međunarodnog euharistijskog kongresa u Lurdu: »Isus Krist-razlomljeni kruh za novi svijet.« U dupkom punoj dvorani Dječačkog sjemeništa na Šalati mladi sudionici kongresa, koji su za ovu zgodu došli iz svojih biskupija odakle su bili poslani u Lurd kao delegati, prikazali su kroz riječ, sliku i glazbu lurdski kongres, njegove glavne ideje i samo odvijanje. Svaki dan kongresa prikazala je po jedna grupa mladih iz određene biskupije koji su ovom zgodom također predstavili i svoju biskupiju iz koje dolaze.

Ovu proslavu blagdana Krista Kralja posebno je uzveličala svojim nastupom ekumenska grupa mladih CELEBRANT SINGERS iz SAD koji obilaze svijetom navješćujući evanđelje pjesmom, glazbom i svjedočanstvom svoga dubokog vjerskog uvjerenja. Tkogod ih je čuo, ostao je gotovo bez riječi. Oni su nam pokazali da Amerika ima i drugo lice koje mnogima nije poznato.

Na programu je također nastupio zbor studenata Bogoslovskog sjemeništa s Kaptola koji su na početku izveli Papinsku himnu i potom još jednu euharistijsku pjesmu. Zatim je nastupio vokalno instrumentalni sastav bogoslova »Šalom« koji su posebno svojom pjesmom »Mostovi« oduševili publiku. Banjalučka grupa mladih izvela je svoju originalnu pjesmu euharistijskog sadržaja »Novi svijet« koju su sami komponirali po povratku s euharistijskog kongresa u Lurdu.

I ovogodišnja proslava Krista Kralja bila je još jedno svjedočanstvo da Krist treba biti u centru našega života, jer je on središte svega što postoji, i to treba uvijek ponovno otkrivati i posvješćivati.