S RAZNIH STRANA

Slika Ivana Merza izvješena u Međunarodnom centru za mlade u Rimu

Po želji potpredsjednika Papinskog vijeća za laike, mons. Paula Cordesa, biskupa, porijeklom iz Njemačke iz Padeborna, slika Ivana Merza izvješena je u Međunarodnom centru za mladež »San Lorenzo« koji se nalazi odmah kraj Vatikana. Postavljanje slike Ivana Merza odvilo se 10. svibnja 1984. na obljetnicu smrti Sluge Božjega. Slika Ivana Merza nalazi se uz sliku drugog mladog čovjeka, Ta" lijana Giorgia Pier Frassatia, Marčeva suvremenika za kojega je također pokrenut postupak na proglašenje blaženim. Mladi sa svih strana svijeta koji posjećuju ovaj centar mogu dobiti ondje i sličice Ivana Merza.

Mladi zamolili Svetog Oca da Merza proglasi blaženim

Prigodom svoga hodočašća u Rim za 1. svibnja 1983. u okviru Svete Godine Otkupljenja, mladi Hrvati iz raznih hrvatskih krajeva bili su primljeni u posebnu audijenciju kod Svetog Oca, 2. svibnja. Tom prigodom u pozdravnom govoru na početku audijencije jedan mladić u ime svih nazočnih zamolio je Svetog Oca da Ivana Merza kao blaženika podigne na čast oltara.

U Argentini pokrenut list Ivana Merza

Hrvatski katolici koji žive u Argentini pokrenuli su koncem 1982. godine mjesečni bilten Ivana Merza kojemu je svrha promicanje štovanja Sluge Božjega, poznavanje njegova lika i doprinošenje postupku za njegovo proglašenje blaženim. Ovaj mjesečni bilten nosi naslov »Orao zlatnih krila«. Do sada su izišla već 23 broja. Osim toga, hrvatski katolici redovito priređuju u Buenos Airesu u posljednje dvije godine komemoracije obljetnica rođenja i smrti Sluge Božjega Ivana Merza.

Talijanska televizija o Ivanu Merzu

U svojoj redovitoj podnevnoj nedjeljnoj rubrici religiozno-informativnog sadržaja, prvi program talijanske televizije donio je vijest o održanom Simpoziju u Rimu o hrvatskom katoličkom laikatu i usput je pokazana na ekranu slika Ivana Merza te je također donešeno i nekoliko podataka iz njegova života.

Duhovne vježbe o Srcu Isusovu pod zaštitom Ivana Merza

U Zagrebu na Fratrovcu održale su se po drugi puta od 9. do 14. svibnja 1984. duhovne vježbe za laike koje su za temu imale produbljenje štovanja Srca Isusova na temelju svetopisamskih i papinskih tekstova. Duhovne vježbe su se odvijale pod zaštitom Sluge Božjega Ivana Merza, štovatelja Srca Isusova. Geslo duhovnih vježbi bila je Merčeva izjava »Srce Isusovo, Tebi posvećujem svoj život«, uzeta iz njegova dnevnika. Prije svakog predavanja molila se desetka Gospine krunice koja je završavala zazivom Ivanu Merzu za pomoć. Za vrijeme smrti Ivana Merza 10. svibnja bila je služena zavjetna sv. Misa za laike kojoj su prisustvovali sudionici duhovnih vježbi.

Nakon duhovnih vježbi, sudionici su dali svoje dojmove od kojih donosimo samo neke. S. 2. ovako rezimira svoj doživljaj: »Bila sam četiri dana u raju!« A. T. izjavljuje: »Na duhovnim vježbama sam puno toga čula što me je još više obogatilo ... To se nikada neće zaboraviti.« Š. J. M. ovako opisuje svoj dojam: »Najviše me se u dušu utisnula rečenica: »Ljubiti Isusa znači ljubiti njegovim Srcem bližnjega ... Boraveći u tišini više dana pod vod" stvom Duha Svetoga u mojoj se duši nešto popravilo i preobrazilo. Ja oživjeh, jer je Presveto Srce Isusovo opet u meni oživjelo.« U ovim je duhovnim vježbama sudjelovala i jedna liječnica iz Zagreba koja se, kako je sama drugima rekla, ispovijedila nakon 20 godina.

Tjednik talijanske Katoličke Akcije o Merzu

U povodu komemoracije 60. obljetnice početka Katoličke Akcije u Crkvi među Hrvatima, tajnik talijanske Katoličke Akcije »Segno Sette« u br. 13., od 3. IV 1984. donosi na str. 12. članak sa slikom Ivana Merza. U članku se uz kratku povijest Katoličke Akcije među Hrvatima stalno spominje ime Ivana Merza, kao njezinog pionira i prvog promicatelja i donose se podaci iz njegova života.

Japanci i Kinezi zanimaju se za Merza

Jedan katolički svećenik, veliki štovatelj Ivana Merza koji kao misionar djeluje u Hong Kongu mnogim svojim znancima, Japancima i Kinezima, podijelio je sličice Ivana Merza s tekstom na engleskom jeziku. Prema obavijesti koju nam je poslao, oni su za Merza pokazali veliko zanimanje, a Japanci su tekst sa sličice preveli i na japanski jezik.