PROSLAVA 90. OBLJETNICE ROĐENJA IVANA MERZA PO SVIJETU

RIM — Na samu obljetnicu, 16. XII. 1986. u Međunarodnom centru za mladež San Lorenzo, blizu Vatikana služio je komemorativnu svetu Misu o. Božidar Nagy postulator kauze za beatifikaciju Sluge Božjega Ivana Merza. Na sv. Misi bili su nazočni hrvatski štovatelji Ivana Merza te rimska mladež koja se okuplja u tom centru u čijem je predvorju prije nekoliko godina izvješena Ivanova slika.

WROCLAW — Poljska — Veliki štovatelj Ivana Merza iz Poljske G. Josef Staszkowian u povodu 90. obljetnice Ivanova rođenja održao je 6. prosinca 1986. posebno predavanje na poljskom jeziku o Ivanu Merzu na sjednici Sinodalne Komisije za Laike 57. Sinode Wroclawske Nadbiskupije. Tako su poljski vjernici laici te nadbiskupije imali prigodu čuti nešto više o Sluzi Božjemu Ivanu Merzu.

BUENOS AIRES — Argentina — U hrvatskom katoličkom centru u Buenos Airesu u kojem se okupljaju hrvatski vjernici komemorirana je kod jedne nedjeljne svete Mise u prosincu mjesecu 90. obljetnica Ivanova rođenja. Tamošnji hrvatski katolici izdaju također i mjesečni bilten za promicanje štovanja Ivana Merza pod naslovom »Orao zlatnih krila«. Bilten je već ušao u 6. godinu izlaženja i upravo je nedavno proslavio 50. broj.

ZAGREB — U Bazilici Presv. Srca Isusova u Zagrebu gdje počivaju zemni ostaci Sluge Božjega Ivana Merza, svečano je proslavljena 90. obljetnica Ivanova rođenja. Slavlje je predvodio pomoćni biskup Banjalučki dr. Franjo Komarica koji je održao i zanosnu propovijed o Ivanu. Uz biskupa su koncelebrirali isusovački provincijal o. Marko Matić, te Aktor kauze preč. gosp. Vito Cipriš, župnik Sv. Petra u Zagrebu, uz desetak drugih konoelebranata. Na kraju sv. Mise biskup Komarica okadio je Merčev grob i zadržao se neko vrijeme u molitvi. Za vrijeme slavlja pjevao je zbor Bazilike.

ZAGREB — Uz 59. obljetnicu smrti Sluge Božjega Ivana Merza održana je u Bazilici Presv. Srca Isusova u Zagrebu svečana komemoracija. Sv. Misu i propovijed imao je Aktor kauze Sluge Božjega Ivana Merza, preč. gosp. Vito Cipriš, župnik Sv. Petra u Zagrebu. Sv. Misi prisustvovao je veliki broj vjernika, a među njima najveći broj mladih. Za vrijeme slavlja pjevao je zbor Bazilike.