BANJA LUKA I MERZ

S uvjerenjem pjevamo »Divan si Gospodine, u svetima svojim!« Za sve što nam učini ovog nezaboravnog 15. svibnja 1988. Za sve što učini po svima koji su odigravali dionice Merčeva života. Za sve što nam pokloni po brojnim dobročiniteljima koji prihvatiše i ugostiše naše »glumce hodočasnike«.

Za napor i trud sestara zajednice Tuškanac, a posebno Novi Nazaret, čiji doprinos bi dijelom očit, dijelom skrovit i ne razglašen. Ali na osobit način svi smo zahvalni Gospodinu što je baš Vama, Prečasni Gospodine, dao toliko neumornog žara da se ovo sve lijepo ostvari i u Bazilici i na Šalati. Hvala što niste klonuli pred nerazumijevanjem drugih, hvala što ste po svom uloženom trudu digli moral cijele grupe izvođača i hodočasnike. Ta dobra vijest imat će odjeka i mnogo dalje, kamo god dođu i kad god se sjete. Oni su osjetili dobrotu i ljubav srca naše Crkve-Zagreba, a to je za Bosnu, posebno vjernike Banja Luke od velike važnosti. Kad zbrajamo svote izdataka suma se diže visoko, ali znamo, da ste to uložili u visoko kamatne banke vječnosti. Vjerujemo, da je to dio zemaljskog doprinosa koji se vidi, da bi Kraljevstvo Kristovo bilo prisutno i djelotvorno u dušama mnogih, u srcima naših mladih pokoljenja.

Vrlo mnogo žrtve uložili su naši mladi prelazeći iz jedne ruke u drugu, da bi konačno došlo do postavljanja pojedinosti onako kako se izvelo. Nedotjeranosti, manju kvalitetu ili nedorečenosti pojedinih scena uklapamo u Gospodinove planove. Samo neka se On proslavi u našim uspjesima i neuspjesima. Vraćali smo se kućama dubokim uvjerenjem da sve ipak bi djelo Božje i Ivanovo i zato čudo u očima našim. Raspjevanost mladih u oba pravca zadivila je šofera koji izjavi: »Još nisam znao da ima ovako dobre raje koja govori, a ne psuje, pjeva a ne vrijeđa osjećaje, koja od najstarijih do onih najmlađih ovako zanosno živi ovaj život«.

Zaista smo za sve zahvalne osobito mi voditeljice ovoga: s. Cecilija, s. Anita i ja s. Kazimira Vama za dobrotu i velikodušnost. Neka ovaj dan bude Vama pred Gospodinom velika nagrada. Omogućili ste proslaviti svetog našeg zemljaka i Građanina pred tako mnogo vjernika i štovatelj Ivana Merza.

s. Kazimira i s. Antika