SVETI OTAC PAPA IVANA PAVAO II i KAUSA SLUGE BOŽJEGA IVANA MERZA

Završen je dijecezanski proces u Zagrebu u postupku beatifikacije Sluge Božjeg Ivana MERZA.

Predmet se nalazi u Rimu Pred Kongregacijom za proglašenje svetaca, gdje ga se veoma ozbiljno uzelo u razmatranje.

Ivan MERZ je iznimna pojava u hrvatskom katoličkom javnom životu. Osobito je bio na glasu njegov osobni sveti život, kao i njegova apostolska djelatnost. Cijeli je svoj život posvetio Božjoj stvari, spasu duša, a konačno je i sam svoj mladi život žrtvovao za HRVATSKO ORLOVSTVO - organizaciju Katoličke Akcije, čiji je on bio glavni stup i promotor.

I

U mjesecu listopadu 1987. održana je Biskupska sinoda o laicima na kojoj sam aktivno sudjelovao kao predstavnik Biskupske konferencije.

U svom sam interventu tijekom Sinode o svjetovnjacima spomenuo pred Svetim Ocem i pred svim sinodalnim očima IVANA MERZA kao primjer katoličkog svjetovnjaka i apostola.

Tijekom trajanja Sinode bili su pozvani k Svetom Ocu na zajednički ručak svi biskupi srednje Europe, među kojima sam bio i ja. Prije ručka smo se predstavljali Sv. Ocu. Kada je došao red na mene i kada sam mu rekao da sam pomoćni biskup u Banja Luci od kuda je bio i Ivan MERZ, Papa je odmah spontano reagirao: »Ah, Merz! Ja za njega znam! Više sam puta o njemu govorio. TREBA RADITI ZA MERČEVU BEATIFIKACIJU! Da li se u njegovoj domovini dovoljno na tome radi?«

Nakon ručka zamolio sam Sv. Oca za kratki razgovor, što je on dobronamjerno prihvatio, premda je bio umoran. Prije no što sam to pokušao, pitao sam za savjet njegova zemljaka-tajnika koji mi je to odobrio. Sv. Otac me je srdačno primio za ruku i desetak smo minuta razgovarali. Papa je ponovno spomenuo Merza i potrebu da bi se više poradilo na njegovoj stvari, jer da je prvenstveno na nama u domovini da pospješimo njegov kult, kako bi se popeo na čast oltara.

II

U mjesecu siječnju 1989. bio sam skupa s ostalim našim biskupima u Rimu »ad limina«. Zastupao sam svoju biskupiju, jer je Ordinarij, Msgr. Alfred Pichler bio bolestan. Prilikom neposrednog razgovora s Papom, kad sam mu spomenuo da sam iz Banja Luke, Papa je odmah rekao: »IVAN MERZ, ja ga poznam.« Pitao je da li se za Merza radi u domovini, te je istaknuo da je to vrlo potrebno.

Evo, to bi bile činjenice.

PS. Za vrijeme Sinode o laicima dao sam za Njemačku sekciju Radio Vatikana intervju o liku Ivana MERZA koji je zbog dužine, priopćen u dva nastavka.

Msgr. Dr. Franjo KOMARICA
biskup
Banja Luka