PAPA BLAGOSLOVIO RELJEF IVANA MERZA NAMIJENJEN DOMU HRVATSKIH HODOČASNIKA U RIMU

Na generalnoj audijenciji 1.svibnja 1991. na kojoj je sudjelovalo više skupina hrvatskih hodočasnika, papa Ivan Pavao II. blagoslovio je brončani reljef Ivana Merza koji je namijenjen Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu. Reljef je izradio hrvatski umjetnik Ante Starčević, koji je za tu prigodu osobno došao u Rim i sudjelovao je na audijenciji i blagoslovu. Ideju za strukturu reljefa dao je postulator kauze za beatifikaciju Ivana Merza, o. Božidar Nagy. Polovicu priloga za izradu reljefa darovali su duhovni sljedbenici Ivana Merza, bivši članovi orlovske i križarske organizacije.

Glavna ideja reljefa jest: Ivan Merz povezuje Hrvate s Rimom. Cijeli reljef obilježen je simbolima koji sažimaju život Ivana Merza.

Za generalne audijencije Papa je nazočnim Hrvatima uputio pozdrav na hrvatskom jeziku i spomenuo da će blagosloviti reljef. Evo Papina pozdrava:

"Dragi hrvatski hodočasnici, srdačno vas pozdravljam! Čovjek jedino uz pomoć Božju i slijeđenjem njegova zakona može izgraditi društvo koje će biti uistinu čovječno. Potrebno je zbog toga da kršćani svojim življenjem pokažu nezamjenjivost i blagodat evanđeoskih načela za pojedinca, obitelj i cijelo društvo. Na vas i na vašu domovinu Hrvatsku zazivam puninu Božjeg blagoslova i mira.

Rado ću ovom prigodom blagosloviti umjetničko djelo na kojem je prikazan sluga Božji Ivan Merz, a koje je napravljeno za "Domus Croata" u Rimu. Hvaljen Isus i Marija!"

Sutradan nakon Papina blagoslova reljef je svečano postavljen na ulazu u Dom hrvatskih hodočasnika u nazočnosti samoga umjetnika Ante Starčevića i predstavnika Odbora i Uprave Doma. Dom hrvatskih hodočasnika u Rimu nosit će ime Ivana Merza.