PROSLAVE DANA IVANA MERZA 1991. U DOMOVINI I PO SVIJETU

U Zagrebu

U bazilici Srca Isusova gdje se nalazi grob Sluge Božjega Ivana Merza, 10. svibnja 1991. svečano je komemorirana 63.obljetnica njegove smrti. Dan uoči proslave u velikoj dvorani uz baziliku, hrvatski književnik Bogdan Malešević održao je znanstveno predavanje o Ivanovu književnom radu. Predavanje je bilo veoma zanimljivo jer ga je izrekao čovjek koji je Merza tek nedavno otkrio i upoznao. U svome predavanju istaknuo je svo bogatstvo lika Ivana Merza promatrano s književnoga gledišta.

Sutradan na sam dan Ivanove smrti koncelebriranu sv. misu u bazilici Srca Isusova predvodio je dr.Stanko Vitković, novi vicepostulator kauze Sluge Božjega Ivana Merza. S njime su koncelebrirali mons. Matija Stepinac, župnik župe sv. Petra i aktor Ivanove kauze, o. Petar Galauner Dl, ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije u kojoj je Merz bio profesor šest godina, o. Petar Nikolić, superior isusovačke rezidencije u Zagrebu i o. Ante Katalinić, Dl. U dirljivoj propovijedi dr.Vitković osvijetlio je Ivanovu karizmu i njegovu ljubav prema Bogu, Crkvi, Mariji i Papi. Povukao je paralelu te ljubavi mladoga Ivana i mladog Alojzija Stepinca. Nakon sv. mise svećenici su blagoslovili Ivanov grob i zajedno s vjernim štovateljima izmolili molitve Svemogućemu da se udostoji čašću oltara proslaviti svoga slugu Ivana Merza.

Kao usputnu pojedinost spominjemo da je program Omladinskog radija 10. svibnja u vijestima od 17 sati najavio proslavu Merčeva dana i sv.misu u bazilici.

U Banjoj Luci

U rodnom mjestu Ivana Merza kao i svake godine svečano je proslavljen Dan Ivana Merza. Komemorativnu sv. misu služio je u banjalučkoj katedrali biskupov kancelar vlč. Mile Aničić, održavši propovijed o Ivanu. Na početku sv. mise pročitan je pozdrav postulatora kauze, o. Božidara Nagya, što ga je na molbu organizatora uputio iz Pariza sudioncima proslave. Sve molitve vjernika bile su povezane s Ivanom. Pri sv.misi mladi banjalučki vjernici čitali su naizmjenično pjesme i recitacije o Merzu. Nakon slavlja u crkvi mladi se se okupili u knjižnici gdje su proslavili godišnjicu biskupijske knjižnice koja nosi ime po Ivanu Merzu, a za koju je posebno zaslužna Karmela Batušić.

U Parizu

Društvo hrvatskih katoličkih studenata i intelektualaca "Dr.lvan Merz" koje postoji u okviru Hrvatske katoličke misije u Parizu, komemoriralo je dan Ivanova ulaska u Vječni Život u nedjelju 12. svibnja na svome sastanku nakon nedjeljne svete mise koja se služila za hrvatske vjernike u hrvatskoj katoličkoj crkvi sv.Ćirila i Metoda u Parizu.

U Lurdu

Od 8. do 12. svibnja ove godine našlo se u Lurdu na godišnjem tradicionalnom hodočašću za Uzašašće oko tri stotine Hrvata iz Pariza, Frankfurta, Munchena i Zagreba. 10.svibnja imali su zajedničku hrvatsku sv.misu koju je predvodio postulator Ivanove kauze, o.Božidar Nagy. U propovijedi je komemorirao Ivanovu obljetnicu smrti i posebno istaknuo činjenicu da je Ivan bio veliki štovatelj Gospe Lurdske.

U Buenos Airesu

Godišnjica smrti Ivana Merza svake godine se slavi među Hrvatima u Argentini. Spomen sveta misa služena je i ove godine u nedjelju 12. svibnja u Hrvatskom vjerskom središtu Sv.Nikole Tavelića u Buenos Airesu. Za promicanje štovanja Ivana Merza u Argentini posebno je zaslužan gosp. Marko Sinovčić koji već deset godina izdaje i list Ivana Merza "Orao zlatnih krila" i koji je povjerenik Postulature za Južnu Ameriku.

U Rimu

63. obljetnica Ivanove smrti komemorirana je u Rimu, u Domu hrvatskih hodočasnika, koji nosi ime po Ivanu Merzu. Prije pet godina na smrtni Dan Ivana Merza, 10. svibnja 1986., rimski Inicijativni odbor za ostvarenje hodočasničkog doma učinio je zavjet Ivanu Merzu: ukoliko se po njegovoj nebeskoj pomoći ovaj pothvat sretno ostvari u kraćem vremenskom razdoblju, dom će nositi njegovo ime. Nakon pet godina, 1991., točno o njegovoj godišnjici isplaćen je i posljednji dio duga časnim sestrama, bivšim vlasnicama zgrade. Na svečanosti isplate sudjelovali su predstavnici Odbora, osoblje Doma i pet časnih sestara dominikanki.