U SPOMEN DR.IVANA PROTUPLIPCA

Žrtvovao sebe za orlovski i križarski pokret

"Ja sam svoj put zacrtao i znam zašto. Bez obzira što se dogodilo, neka nitko za mnom ne plače. Bog živi!"

Prođemo li gradskim grobljem u Trstu, naići ćemo na pomalo neobičnu nadgrobnu ploču. Ispod znaka križa napisano je ime "Dott.Ivan Protulipac" i rimskim brojkama nadnevak smrti: 26. siječnja 1946. Na žardinjeri ispod nadgrobne ploče, ukrašenoj povijesnim hrvatskim grbom, ispisane su hrvatskim jezikom riječi križarskog pozdrava: "Bog živi!"

Tu, ne tako daleko od domovine, a ipak u tuđini, počiva dr. Ivo Protulipac, jedan od prvaka Katoličkog pokreta u Hrvatskoj.

Prošlo je četrdeset i pet godina otkako je zločinačka partizanska ruka nasilno prekinula njegov život u Trstu u ulici Corso d'Italia. Bio je u četrdesetsedmoj godini života. Dugo se godina nakon rata nije smjelo u domovini ni spomenuti ime Ive Protulipca. Prva se odvažila Danica, hrvatski katolički godišnjak u izdanju HKD sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, koja je 1972. godine napisala o Protulipcu i ovo: "Sav se posvetio radu u katoličkom omladinskom pokretu kojemu je godinama bio na čelu i koji je — zahvaljujući radu i nastojanju dra Ive Protulipca —  formirao ljude "enciklika i silaba" po uzoru na Ivana Merza, vjernog suradnika i suborca..." Naravno i HKD i glavni urednik prof. Radovan Grgeč, snosili su od komunističkog režima posljedice za toliku "drskost".

Ivo Protulipac rođen je u Karlovcu 4. lipnja 1899. g. u brojnoj obitelji Janka Protulipca. Gimnaziju je pohađao u Karlovcu i Zagrebu, a Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je i doktorirao.

Kao student prisustvuje orlovskom tečaju u Mariboru 1920.g., oduševljava se orlovskom idejom i nastoji je prenijeti u Hrvatsku. Postaje prvim predsjednikom Hrvatskoga orlovskog saveza(HOS-a) 1923. g. i ostaje u toj službi do Aleksandrove diktature, kada je HOS, kao i druge organizacije s hrvatskim i katoličkim predznakom, ukinut. Uz suradnju kanonika mons. Beluhana, isusovaca Brune Foretića i Josipa Vrbaneka, dr. Avelina Ćepulića i drugih istomišljenika osniva 1930. g. Križarsko bratstvo kojemu također postaje predsjednikom.

O.Bonifacije Perović piše o njemu ovako: "Hrvatski orlovski, kasniji križarski pokret ne daju se zamisliti u svojoj povijesnoj perspektivi bez osobe Protulipca... Bio je pošten čovjek, moralnog ponašanja bez prigovora, dobar vjernik, požrtvovan do neumrlosti i trajno siromašan. Bio je čovjek pun zanosa, ali ne fanatik; nije bio dvoličan premda se znao poslužiti vještom strategijom. Bio je snažan govornik i velik organizator. Može se o njemu slobodno reći da je žrtvovao sebe, svoje vrijeme i snage za orlovski i križarski pokret kojima je stajao na čelu. Bio je stvaran, točno je znao što hoće i to je provodio željeznom voljom i žrtvom..."

U vrijeme velikosrpske diktature Protulipac je bio progonjen i zatvaran, napokon izgubi život kao žrtva mržnje na sve što je hrvatsko i katoličko. Kada ga je njegov dobri otac Janko došao pohoditi u zloglasni zatvor Glavnjaču, Ivo mu je rekao riječi koje su imale proročanski prizvuk: "Ja sam svoj put zacrtao i znam zašto. Bez obzira što se dogodilo, neka nitko za mnom ne plače. Bog živi!"

Mi vjerujemo da i dr. Ivo Protulipac zauvijek živi u svom Bogu!
Dr. Stanislav Vitković

SVETA MISA ZADUŠNICA ZA DR. IVU PROTULIPCA

U bazilici Srca Isusova u Zagrebu 31. siječnja 1991. održana je prvi put nakon rata javna sv. misa zadušnica za dr. Ivu Protulipca kojega je u Trstu na ulici 26. siječnja 1946. ubio partizan Gino Benčić. Na svetu misu okupili su se brojni još živući prijatelji dr. Protulipca i članovi prijašnjih katoličkih organizacija kojima je dr.Protulipac stajao na čelu. Svetu misu predvodio je župnik bazilike Srca Isusova o. Rudolf Koprek.