PAPA IVAN PAVAO II. O IVANU MERZU

TREBA RADITI ZA MERČEVU BEATIFIKACIJU!

Da li se u njegovoj domovini dovoljno na tome radi?

Papa Ivan Pavao II. dobro je informiran o Sluzi Božjemu Ivanu Merzu. Nekoliko puta govorio je hrvatskoj mladeži o njemu prigodom hodočašća postavljajući im ga za uzor kršćanskog života. Ovdje donosimo izjavu banjalučkog biskupa Franje KOMARICE o njegovim susretima s Papom za kojih je Sveti Otac spominjao našega Ivana i potaknuo nas da sami radimo na njegovoj beatifikaciji. Izjava je već bila objavljena u brošuri Sluga Božji Ivan Merz Zagreb, 1989. g.

U mjesecu listopadu 1987. održana je u Rimu biskupska sinoda o laicima na kojoj sam aktivno sudjelovao kao predstavnik Biskupske konferencije. U svom sam interventu tijekom Sinode o svjetovnjacima spomenuo pred Svetim Ocem i pred svim sinodalnim očima Ivana Merza kao primjer katoličkog svjetovnjaka i apostola.

Tijekom trajanja Sinode bili su pozvani k Svetom Ocu na zajednički ručak svi biskupi srednje Europe, među kojima sam bio i ja. Prije ručka smo se predstavljali Sv. Ocu. Kada je došao red na mene i kada sam mu rekao da sam pomoćni biskup u Banjoj Luci od kuda je bio i Ivan Merz, Papa je odmah spontano reagirao: "Ah, Merz! Ja za njega znam! Više sam puta o njemu govorio. Treba raditi za Merčevu beatifikaciju! Da li se u njegovoj domovini dovoljno na tome radi?" Nakon ručka zamolio sam Sv. Oca za kratki razgovor, što je on dobrohotno prihvatio, premda je bio umoran. Sv. Otac me je srdačno primio za ruku i desetak smo minuta razgovarali. Papa je ponovno spomenuo Merza i potrebu da bi se više poradilo na njegovoj stvari, jer da je prvenstveno na nama u domovini da pospješimo njegov kult, kako bi se popeo na čast oltara.

U mjesecu siječnju I989. bio sam skupa s ostalim našim biskupima u Rimu "ad limina". Zastupao sam svoju biskupiju, jer je ordinarij, msgr. Alfred Pichler bio bolestan. Prilikom neposrednog razgovora s Papom, kad sam mu spomenuo da sam iz Banje Luke, Papa je odmah rekao: "Ivan Merz, ja ga poznam." Pitao je da li se za Merza radi u domovini, te je istaknuo da je to vrlo potrebno.

Biskup Franjo KOMARICA
Banja Luka