Papa o Merzu:

"Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja"

Papa IVAN PAVAO II. i Kardinal Franjo KUHARIĆ spomenuli Ivana Merza u zagrebačkoj katedrali prigodom pohoda Svetoga Oca našoj domovini 10. i 11. rujna 1994.godine upisan je zlatnim slovima u tisućljetnu kršćansku povijest hrvatskog naroda; našu domovinu pohodio je Kristov namjesnik, rimski papa Ivan Pavao II. Odmah po dolasku, Papa se uputio u zagrebačku katedralu gdje se održao susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, te pripravnicima za duhovni stalež.

U svome pozdravnom govoru što gaje uputio Svetome Ocu, Kardinal Franjo Kuharić, među ostalim, rekao je:

" Uz Slugu Božjega Alojzija Stepinca smatram prikladnim, Sveti Oče, spomenuti i ove sluge Božje za koje se vodi postupak po kanonskim propisima za proglašenje blaženima. To su: franjevac Venedelin Vošnjak, umro u Zagrebu 18.III.1933.; profesor laik Ivan Merz, umro u Zagrebu 10.V.1928.; zagrebački pomoćni biskup Josip Lang, umro u Zagrebu 1.XI.1924; franjevac Ante Antić, umro u Zagrebu 5.III.1965. Spomenute sluge Božje možemo smatrati svjedocima svetosti naše Crkve koju su živjeli u prošlosti i svjedoče u sadašnjosti toliki pravedni očevi i požrtvovne i pobožne majke, toliki čestiti mladići i djevojke; toliki svećenici, redovnici i redovnice! Ako je život Crkve i potamnjen grijesima njezinih sinova i kćeri, ipak je protkan i svjetlom svetosti tolikih svetih muževa i žena!"

Sveti Otac Ivan Pavao II., u svome govoru upućenom nazočnim predstavnicima duhovnog staleža Crkve u Hrvata, također je spomenuo uzore svetačkog života iz hrvatskog naroda. Nakon što je spomenuo dva kanonizirana hrvatska sveca, sv.Nikolu Tavelića i sv.Leopolda Mandića, kojega je nazvao "velikim svecem sakramenta ispovijedi" Papa je ovako nastavio:

" Iz dugog niza muževa i žena koji su se u naše vrijeme istakli življenjem kršćanskih vrlina, želim spomenuti sluge Božje: Josipa Langa, pomoćnoga zagrebačkog biskupa, franjevce Antu Antića i Vendelina Vošnjaka, kao i Ivana Merza, istaknutog laika u svjedočenju Evanđelja. Najsvjetliji lik je, bez sumnje, nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac. Svojom prisutnošću, svojim radom, svojom hrabrošću i strpljivošću, svojom šutnjom i, napokon, svojom smrću, pokazao je da je istinski čovjek Crkve."

Zanimljivo je uočiti da je Sveti Otac, od slugu Božjih za koje se vodi postupak za proglašenje blaženim, osim Kardinala Stepinca još samo za Ivana Merza naveo najvažnije duhovne vrline koje ga uvrštavaju među kandidate oltara: istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja.

Činjenica da su Ivana Merza, uz ostale sluge Božje, spomenuli i Papa i Kardinal Kuharić u ovom povjesnom pohodu Kristova Namjesnika i Petrova nasljednika našoj domovini, još je jedno ohrabrenje svima onima koji rade za njegovu beatifikaciju i poticaj je svima da se njegov svetački lik što bolje upozna i štuje.