U povodu 100. obljetnice rođenja

POŠTANSKA MARKA S LIKOM I. MERZA

U seriji "SVJEDOCI SRCA I DUHOVNOSTI U HRVATA"

U mjesecu siječnju 1996.g. HPT - Hrvatska Pošta i Telekomunikacije objavila je poštansku marku s likom dr. Ivana Merza u povodu stote obljetnice njegova rođenja. Predstavljanje marke javnosti, koje je organizirala Postulatura Ivana Merza, održano je 18. siječnja 1996., na sam prvi dan njezina izlaska i to u Bazilici Srca Isusova gdje se nalazi grob Sluge Božjega. Marku je predstavio javnosti akademik Dalibor Brozović, predsjednik komisije HPT-a za izbor motiva i likovnih rješenja poštanskih maraka. Akademik Brozović je u svome govoru među ostalim rekao: "Premda je Hrvatska pošta i prije objavljivala marke s religioznim motivima, u ovom slučaju ima nešto jedinstveno jer se predstavljanje marke vrši po prvi puta u jednoj crkvi. Na svečanosti predstavljanja koju je vodio o.Vladimir Horvat, sudjelovali su: akademik Slavko Mihalić, dr. Mato Perak, generalni direktor HPT-a, pomoćnik direktora za poštanski promet Božidar Sever, načelnik Sektora poštanskog prometa i TK usluga Branko Jakušić, o. Franjo Pšeničnjak, provincijal hrvatske pokrajine Družbe Isusove, o. Božidar Nagy, postulator kauze, prof. Ivica Đaković, ravnatelj škole "Dr. Ivan Merz" u Zagrebu, prof. dr. Marijan Šunjić, rektor zagrebačkog Sveučilišta, prof. dr. Petar Kraljević, prorektor, te ostali uzvanici, vjernici, građani i ljubitelji filatelije, kao i mnogi štovatelji dr. Ivana Merza.

Poštanska marka s likom dr. Ivana Merza izašla je u seriji "SVJEDOCI SRCA I DUHOVNOSTI U HRVATA". Na marki je portret dr.Ivana Merza, uz stilizirani križ, a u pozadini lika zrači svjetlo sa siluetama orla, čime je umjetnik načinio aluziju na orlovski pokret u kojem je Ivan Merz apostolski djelovao. Zajedno s markom Ivana Merza istoga dana izašle su još dvije marke religioznog sadržaja: sv. Marko Križevčanin i čudotvorno raspelo u katedrali na Rijeci. Sve tri marke izradio je akademski slikar Lovro Artuković, a tiskana je u Tiskarskom zavodu "Zrinski" svaka u 350.000 primjeraka. Kako je to običaj sa svim markama, tako je i ova s likom Ivana Merza ušla u sve filatelističke publikacije svijeta, a njegova kratka popratna biografija prevedena je na glavne svjetske jezike.

Za objavljivanje marke s likom Ivana Merza posebne zasluge ima gospođa Katica Bošnjaković kojoj se ovom prigodom u ime Postulature najsrdačnije zahvaljujemo.

Hrvatski tisak tijekom mjeseca siječnja 1997. zabilježio je objavljivanje ove marke: Vjesnik 17.I., Večernji list 18.I., Večernji list 19.I, IKA 25.I, Glas Koncila 28.I, List hrvatske pošte i telekomunikacija br. 2. 1996,Križ br. 1,1996, Vjesnik 27.VII.1997. O marki je pisao i isusovački godišnjak 1996./97. što izlazi u Rimu na raznim jezicima.

Razmišljanje

u povodu objavljivanja poštanske marke s likom dr.Ivana Merza prigodom 100. obljetnice njegova rođenja

Na pismima gdje se nekad stavljala marka Aleksandra Karađorđevića, koji je svojom diktaturom u staroj srbo-Jugoslaviji dokinuo Orlovstvo i progonio Križarstvo, na mjestu gdje se nekad lijepila marka Josipa Broza pod čijim komunističkim režimom je dokinuto Križarstvo, a toliki križari bili poslani u smrt ili u logore "da svojom patnjom i trpljenjem izgrađuju ono što ima doći", kako je prije svoga odlaska na robiju zapisala Marica Stanković, jedna od tolikih žrtava titovskog komunizma, na tome mjestu danas, u slobodnoj Hrvatskoj, stavlja se marka s likom dr.Ivana Merza, apostola hrvatske mladeži koji je svojim karakterom, duhovnošću, i dosljednim katolicizmom nadahnuo tolike svoje sljedbenike da se odupiru diktaturi i da ne pokleknu pred i pod bezbožnim komunističkim režimom.

I karađorđevićevska i komunistička jugo-tamnica naroda utonule su u mrak povijesti, a na njihovim ruševinama nakon 900 godina uskrsnula je ponovno, i vjerujemo zauvijek, slobodna nam hrvatska domovina.

Promatrajući poštansku marku s likom Ivana Merza sa sklopljenim rukama, koji i u nebu moli za svoj narod i njegovu mladež, za koju je i svoj život žrtvovao, dok mu iznad glave na nebeskom plavetnilu lete ptice - orlovi, simboli evanđeoskih ideala i slobode, a ispod slike čitamo riječi REPUBLIKA HRVATSKA, sjećamo se riječi hrvatskog pjesnika, isusovca, oca Milana Pavelića koje je zapisao 1939.god. na kraju svoje pjesme "Lovac Srca Isusova", posvećene Ivanu Merzu:

"Naš si sav i od svih prvi, Hrvatska ti kosti krije, ko' svoj program Tebe vije, umni pravednice."

o. Božidar Nagy

IVANU MERZU

Za rođendan 100-ti

U poštanskom časopisu
Brat Ivan se našo,
Na poštanskoj marki
Cijeli svijet obašo.

Pred pedeset godina
disat nismo smjeli
Na Božić smo orehnjaču
poskrivećke jeli.

U pošti je bilo tako
U vremena teška.
Presretna sam da je sada
ispravljena greška.

Danas, to je HPT-e,
Ta, tko bi mogož da se nada
Da će Sunce zasjati nam
Nakon morâ jada...

Ato, da je Ivan Merz
ko neka raketa
U “mojoj” se pošti našo',
Zvuči - Čudo svijeta

Meni zvuči kao san
ili kao šala
Očima sam vlastitim
jedva vjerovala.

U pošti je i ranije
nad mladima bdio.
Na sličici u torbici
Kod mene se krio...

Zorka Miletić,
poštanski službenik
Zagreb, 13. VII. 1996.