Kardinal Franjo Kuharić:

"Merz izrastao u Parizu kao cjelovita ličnost vjere i kulture srca i savjesti."

Poruka Kardinala Franje Kuharića organizatorima i sudionicima simpozija o Ivanu Merzu u Parizu

Srdačno pozdravljam organizatore susreta, sve sudionike, posebno predstavnike Crkve u Francuskoj. Upućujem svoj posebni pozdrav Mons.Patricku Valdriniu, rektoru Katoličkog instituta u Parizu.

Dr.lvan Merz bio je student slavne Sorbone i Katoličkog instituta. Nadahnuće su mu bili veliki francuski kršćanski pisci i liturgija Crkve. Izrastao je u Parizu kao cjelovita ličnost vjere i kulture srca i savjesti.

U ovom vremenu Europa proživljava duboku krizu na misaonom i moralnom planu. Uzrok te krize su razna filozofska i ideološka mišljenja i tumačenja samoga čovjeka koja odbacuju punu istinu o čovjeku koju crpimo samo iz vjere u Božju riječ. Vrijednosti koje ostvaruju čovjekov život u punini i cjelovitosti njegova bića i smisla imaju svoj nepresušiv izvor u Objavi Božjoj koju nam Crkva neumorno predaje i tumači.

Sluga Božji dr.lvan Merz bio je svim srcem čovjek Crkve i sa svim povjerenjem odan Petrovom Nasljedniku kao čuvaru i jamcu Istine. Taj mladi čovjek, u svom vremenu izrastao je kao svjedok za Isusa Krista u savršenosti života. Ostvario je Isusovu riječ: "Vi ste svjetlost svijeta" (Mt 5,14). Stoga vjerujem da će tako odličan skup razmatrajući život i djelo dr. Ivana Merza, otkriti svjetlo njegova primjera i našem vremenu.

Dok s dubokim poštovanjem upućujem pozdrav svim sudionicima, želim za uspješan rad Božji blagoslov

+Franjo Kardinal Kuharić
nadbiskup zagrebački