JMJ 1997
Susret mladih s Papom u Parizu

 

Članovi Euharistijskog pokreta mladih iz Hrvatske sudjelovali na 12. Svjetskom danu mladih u Francuskoj od 14. Do 24.kolovoza 1997.

            Veliki događaj - susret mladih iz 160 zemalja svijeta u Parizu na 12. svjetskom danu mladih je iza nas. Puno smo toga vidjeli, čuli, čitali, a mnogi od nas su ondje i aktivno sudjelovali.
Naša skupina brojila je 100 članova, od toga 75 članova Euharistijskog pokreta mladih većinom iz Slavonije i to iz Osijeka, Valpova, Đakova, Vinkovaca, Slav.Broda, Ivankova, Vladislavaca, Požege, D.Andrijevaca, Garčina, Ludbrega, Zagreba i Dalmacije.
            Prijavili smo se bili još u mjesecu veljači i kako su nam rekli u Parizu, bili smo prvi iz Hrvatske koji smo najavili svoje sudjelovanje. Glavni organizator i voditelj hodočašća bio je postulator kauze Ivana Merza, o.Božidar Nagy, koji je za organizaciju ovoga putovanja utrošio više od mjesec dana intenzivnog rada. Kao pomoćni voditelj bio je o.Slavko Lovrić.

U Paray le Monialu - gradu Srca Isusova
Krenuli smo još 13. kolovoza i prva četiri dana, prema ponudi organizatora iz Pariza, koju su uputili svim mladima iz inozmestva, proveli smo u francuskoj provinciji. Izabrali smo biskupiju Autun zbog toga što se u njoj nalazi Paray le Monial. Tako je naša prva postaja, nakon sv. mise u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu s kojom je započelo naše hodočašće, bio pohod mjestu odakle se svijetom proširila pobožnost Presv.Srcu Isusovu.
           U kapeli ukazanja, gdje je grob sv.Margarete Alacoque imali smo sv.misu; svi su je posebno doživjeli. Potom smo posjetili kapelu i grob sv.Klaudija La Colombiera. Nakon obilaska znamenitosti vezanih uz izvor pobožnosti Srcu Isusovu u poslijepodnevnim satima bili smo podijeljeni u četiri skupine i upućeni u četiri obližnja gradića: Autun, Macon, Le Creusot i Montceau gdje smo zajedno s mladima iz drugih zemalja svijeta bili smješteni (besplatno) po francuskim obiteljima.

U francuskoj provinciji
Ovom inicijativom da se je najprije pošlo u provinciju, francuski organizatori pokazali su još jednom svoju veliku inventivnost i domišljatost. Bio je to puni pogodak. Mladi su tako imali priliku upoznati onu pravu Francusku, jer sam Pariz ne predstavlja ni cijelu ni pravu Francusku.
          Već ovdje u provinciji u Le Creusot-u imali smo susret s francuskim Euharistijskim pokretom mladih (MEJ - Mouvement eucharistique des jeunes). Kroz izmjenu iskustava, međusobno upoznavanje, pjesmu i molitvu sklopili smo s njima iskreno prijateljstvo koje će se dalje razvijati.

Dolazak u Pariz
U ponedjeljak 18.kolovoza nakon svečanosti u katedrali Autuna, gdje nas je mjesni biskup nakon srdačnog prijema ispratio, krenuli smo put Pariza kamo smo stigli u večernjim satima.
            Prema prethodnom dogovoru naša je skupina u Parizu dobila smještaj u Versaillesu kod naših patara isusovaca u velikom kolegiju St.Genevieve za studente. Ogromna građevina u nekoliko paviljona, s mnoštvom prostorija, učionica, soba, velikom kapelom, te ogromnim parkom, vrtom i sportskim terenima. Ukupno nas je bilo ovdje smješteno preko 600 mladih iz cijeloga svijeta koje su doveli isusovci iz raznih zemalja.
           Osim službenog dijela programa koji se sastojao u katehezama po pariškim crkvama, sudjelovanje na festivalu mladih, te konačni susret sa Svetim Ocem, svaka skupina imala je još svoj dodatni program. Tako je grupa o.Slavka sudjelovala u izvedbi velikog spektakla "Loyola XXI" što su ga organizirali francuski isusovci uz sudjelovanje 500 mladih iz raznih zemalja.

U nacionalnom središtu francuskog MEJ-a - Euharistijskog pokreta
Nas 75 članova MEP-a pohodili smo najprije nacionalni centar Euharistijskog pokreta mladih za Francusku. Ondje smo se susreli s o.Van Dorenom iz Rima, generalnim tajnikom Apostolata Molitve i Euharistijskog pokreta mladih, a bio je nazočan i o. Sauro de Luca voditelj talijanske grane istoga pokreta. U svome govoru na ovome susretu o.Van Doren je govorio općenito o Euharistijskom pokretu mladih prisutnom u mnogim zemljama svijeta i istaknuo je kako do sada ima tri modela toga pokreta: francuski, talijanski i španjolski. Predložio je da mi u Hrvatskoj razvijemo naš model koji bi se mogao proširiti i na druge slavenske zemlje s kojima nas veže isto iskustvo prošlosti. U četvrtak, 21.kolovoza sudjelovali smo na velikom spektaklu-priredbi što su ga priredili i organizirali francuski pripadnici Euharistijskog pokreta u suradnji s predstavnicima pokreta iz drugih zemalja. Na toj priredbi jednom točkom sudjelovali su i naši mladi. Na priredbi su bili nazočni mladi iz raznih zemalja koji pripadaju istom pokretu pa je bilo veoma zanimljivo s njima komuniciarti i izmjenjivati iskustva. Sve su to članovi nekadašnje katoličke organizacije "croisade eucharistique" koji su po želji Pape Ivana XXIII. promijenili ime i uzeli ono koje im je sam Papa dao tj. Euharistijski pokret.

Papa i preko milijun mladih na susretu
Vrhunski doživljaj bio je svakako susret sa Svetim Ocem u subotu i nedjelju čime su i završili ovi dani koji su u pozitivnom smislu zdrmali cijeli Pariz, a i Francusku, a što se nešto takvo do tada nije zbilo u Francuskoj. Preko milijun mladih okupilo se na završnu svetu misu na hipodromu Longchampu, što je kažu, bila do sada najveća Papina misa u Francuskoj.
           Za sve naše mlade koje smo poveli na ovo hodočašće bilo je to veliko i duboko iskustvo. Sa ovog hodočašća koje je za temu imalo pitanje učenika i Isusov odgovor "Gospodine gdje stanuješ? Dođite i vidjet ćete!", te nakon susreta s preko milijun mladih iz cijeloga svijeta, naši su se mladi vratili u domovinu obogaćeni svjedočanstvom vjere tolike braće i sestara iz cijeloga svijeta, te puni novih spoznaja i poticaja za svoj daljnji kršćanski život. A za hrvatske članove Euharistijskog pokreta bio je to poseban doživljaj i veliko iskustvo susreta s braćom i sestrama istoga međunarodnog pokreta.

Hodočasnik Tragom Ivana Merza po Parizu
Članovi Euharistijskog pokreta mladih za vrijeme svoga boravka u Parizu pohodili su dva mjesta povezana s Ivanom Merzom. Prvo, to je bila ulica, rue Mayet, u kojoj je stanovao Ivan Merz. Stara zgrada u kojoj je bio Ivanov stan je srušena, a na njezinom mjestu je izgrađena nova kuća pred kojom su se mladi zajednički fotografirali. Zatim su pohodili crkvu sv.Vinka Paulskog u koju je Ivan Merz često dolazio na sv.misu i primao sv.pričest. Nije bilo vremena da se pohodi Manrese, u Clamartu gdje je Ivan obavaljao duhovne vježbe. Pročitani su Ivanovi odabrani tekstovi koje je napisao u Parizu, napose onaj o oblačenju redovnice benediktinke.