Francuski biskupi o disertaciji Ivana Merza

 

 

Stota obljetnice rođenja Ivana Merza proslavljena je 1996.g. u Parizu održavanjem znanstvenog simpozija na Sorboni i Katoličkom institutu te drugim manifestacijama, o čemu je donesen opširan izvještaj u prošlom broju Glasila Postulature (br. 1-2, 1996.). Za tu prigodu  Postulatura Ivana Merza poslala je svim francuskim biskupima na poklon jedan primjerak disertacije Ivana Merza “Utjecaj liturgije na francuske pisce”, koja je objavljena za njegovu stotu obljetnicu kao prvi svezak njegovih Sabranih djela. Disertacija je objavljena na francuskom jeziku, tj. onako kako ju je Merz bio napisao. Mnogi biskupi su uputili Postulaturi svoje zahvalnice. Donosimo samo neke izvatke iz njihovih pisama:

 

 

         “Zahvaljujem Vam srdačno što ste mi uputili disertaciju koja omogućuje da slijedimo utjecaj Sluge Božjega, Hrvata, na Crkvu, i to počevši od njegova korištenja velikih imena francuske literature i izražavanja u našem jeziku, kao i misli što su ih formulirali ovi prosvjetljeni duhovi, veliki svjedoci suvremene refleksiji i katkada i katoličke vjere. Uzimam na znanje da će za ovim prvim sveskom slijediti ostalih devet u nizu Sabranih djela što bi si možda koja biblioteka naše biskupije mogla nabaviti.”

                                                                           + Pierre Pican

                                                                           biskup Bayeux et Lisieux

 

 

“Primio sam knjigu Ivana Merza, koju ste mi poslali i najsrdačnije Vam zahvaljujem.  Sa zanimanjem ću se s njome upoznati. Obavijestit ću o tome odgovorne naše biskupijske komisije za liturgijski pastoral.”

                                                                           + Pierre Plateau

                                                                             nadbiskup Bourges-a

 

 

“Zahvaljujem vam za doktorsku disertaciju Ivana Merz  koja obrađuje temu utjecaja liturgije na francuske pisce. Kao novi biskup Montauban, potječem iz atlantskih Pirineja gdje je živio i sahranjen Francis Jammes. Stoga sam s posebnim zanimanjem čitao poglavlje 16 prvoga dijela disertacije, jer je to jedan pjesnik, koji je zahvaljujući svome kontaktu s Paul Claudelom mogao produbiti kršćansku vjeru. Rad Ivana Merza čini mi se sasvim vrijedan pozornosti. Obavijestit ću o njemu svećenike moje biskupije koji će se moći njime okoristiti.”

                                                                  + Bernard Housset

                                                                  biskup Montauban-a

 

 

“Zahvaljujem vam što ste mi uputili primjerak disertacije Ivana Merza. Priznajem da je to djelo za mene bilo jedno otkriće i stoga sam Vam tim više zahvalan za njegovo objavljivanje.”

                                                                  + Louis-Marie Bille

                                                                  nadbiskup Aix-en Provence

 

 

“ Primio sam prvi svezak Sabranih djela Ivana Merza, njegovu disertaciju. Veoma je zanimljiva. Tema disertacije Ivana Merza je oduševljavajuća… Ivan daje novo svjedočanstvo svetosti koju susrećemo kod mnogih laika.”

                                                                           + Jacques Jullien

                                                        nadbiskup Rennes Dol i Saint Malo

 

 

“Puno Vam zahvaljujem za knjigu Ivana Merza ‘utjecaj liturgije na francuske pisce’. Ivan Merz zaslužuje da bude više upoznat u Francuskoj. Najprije zbog događaja koji su obilježili Hrvatsku i koji su je učinili poznatom. Potom zbog njegove ljubavi prema Francuskoj, te njegovih studija na Sorboni i Katoličkom institutu, zbog njegovih djela i njegova kršćanskog života. Iako ga nisam poznavao osobno, želim da njegov proces kanonizacije toga kršćanskog intelektualca dođe do kraja. To će biti jedno svjedočanstvo za mladež.”

                                                                           + Rayomond Bouchex

                                                                           nadbiskup Avignona

 

 

“Puno Vam zahvaljujem što ste mi poslali disertaciju koja se odnosi na Slugu Božjega Ivana Merza. Rado ću je pažljivo pročitati. Čestitam Vam za taj lijepi rad. “

                                                                               + Leon Soulier

                                                                           biskup Limoges-a

 

 

“ Nadbiskup Georges Gilson primio je vaše pismo i disertaciju Ivana Merza. Njegov život potsjeća ga na Frederica Ozanama, kojega je Sveti Otac proglasio blaženim 22. kolovoza ove godine, za vrijeme Svjetskog dana mladih. U znak zahvale nadbiskup Vam šalje kopiju propovijedi koju je Sveti Otac tom prigodom izrekao.”

                                                        Tajništvo Msgr. Georges Gilsona

                                                                  nadbiskup Sens-Auxerre-a

 

 

“Zahvaljujem za disertaciju Ivana Merza koju sam primio. Stavit ću je na raspolaganje studentima liturgije.”

                                                                  Claude Frikart

                                                        pomoćni biskup Pariza