MARICA STANKOVIĆ 40. OBLJETNICA SMRTI

 

Marica Stanković
40.obljetnica smrti
           8.listopada 1997. navršilo se 40.godina od svetačke smrti Marice Stanković. Umrla je u Zagrebu 8.listopada 1957. od posljedica pet godišnje robije na koju je bila osuđena od komunističkog režima na montiranom procesu. Marica Stanković bila je bliza suradnica Ivana Merza, dapače, kako je sama izjavljivala puno toga duguje Ivanu Merzu, preko kojega joj je Bog najviše progovorio. Vođena njegovim poticajem osnovala je Zajednicu Suradnica Krista Kralja, prvi svjetovni institut u Hrvatskoj. Sama je zapisala da upravo Merzu zahvaljuje postojanje ove zajednice.
           Obljetnica smrti Marice Stanković svečano je proslavljena u Zagrebu. Koncelebriranu sv.misu služio je 8. listopada u zagrebačkoj katedrali Kardinal Franjo Kuharić i održao je propovijed. Nakon sv.mise u dvorani Vijenac održana je prigodna akademija posvećena uspomeni te velike hrvatske žene, koja je za svoje zasluge dobila od Pape Pia XII. odlikovanje "pro Ecclesia et Pontifice" (za Crkvu i Papu"). (Opširnije podatke o proslavi njezine obljetnice donosi Glas Koncila, br.42, od 19.listopada 1997).

Iz duhovne baštine Marice Stanković
Sporedno je ime i oblik.... Bog od mene traži da logorom izgrađujem ono što ima doći...
           Po dolasku komunista na vlast 1945.g. počele su stizati prijetnje Marici Stanković da će biti zatvorena. Neki su joj savjetovali da bježi u inozemstvo, no ona je to odbila spremna prihvatiti žrtvu. Neposredno prije uhićenja, koje je predosjećala, Marica Stanković napisala je 5. srpnja 1947.g. svome suradniku u apostolatu L.Ž. važno pismo puno proročanskih slutnji. Iz tog pisma evo nekoliko rečenica: "Ja sam potpuno uvjerena da će se iza svega ovoga, bilo kad, roditi među našom omladinom nešto veliko. Sporedno je ime i oblik, glavno je da duh bude onaj i onakav, kako smo mi to uvijek željeli. A ja idem polako za Merzom, Avelinom, Protulipcem, ta ionako sam posljednja iz te generacije. Ali je i mnogo mlađi Feliks pao. Ja neću pasti, ali možda od mene Bog upravo traži da logorom izgrađujem ono što ima doći, i zato ne idem nikud."
           Za dva mjeseca 1.rujna 1947.g. Marica Stanković bila je uhićena i osuđena na pet godina robije koje je izdržala do posljednjeg dana u Požegi. Logorom je izgrađivala ono što je imalo doći i što je došlo. Od posljedica robijanja umrla je nakon pet godina kao mučenica. - S obnovom katoličkih organizacija za mladež svjedoci smo da se njezine proročanske slutnje u našim danima ostvaruju.