Obljetnice mučeničkih smrti suradnika Ivana Merza

 

U godinama 1996. i 1997. osim glavne 100. obljetnice rođenja Ivana Merza, što je bio središnji događaj, proslavili smo još nekoliko važnijih obljetnica istaknutih laika koji su zajedno s Ivanom Merzom apostolski djelovali.

Dr.Ivan Protulipac
50.obljetnica mučeničke smrti
           31.siječnja 1996. navršila se 50.obljetnica mučeničke smrti dr. Ivana Protulipca, prvog predsjednika Orlovske i Križarske organizacije. Ubijen je u svojoj 46.god. na ulici u Trstu, od komunističkog tajnog agenta. Njegova obljetnica mučeničke smrti proslavljena je u Zagrebu koncelebriranom svetom misom koju je u zagrebačkoj katedrali služio biskup Juraj Jezerinac. U nedjelju 28.siječnja u dvorani Vijenac održana je svečana akademija posvećena uspomeni tog velikog apostolskog radnika. Kardinal Kuharić, sudjelujući na akademiji, u svome spontanom govoru rekao je među ostalim: "Dr. Ivan Protulipac nije ubijen što bi nekoga ugrožavao, što bi nekom činio nasilje, što bi nekom prijetio. Ubijen je zato jer je bio ono što jest. Kaže za njega Sluga Božji Alojzije Stepinac: Nadasve vrijedan katolički djelatnik." (Cijeli Kardinalov spontani govor, što ga je samoinicijativno snimio postulator kauze I.Merza, i tako sačuvao za javnost, objavljen je u časopisu Križ, br.1, 1996.)- Za tu prigodu objavljena je i spomenica

Dr. Feliks Niedzielski
50.obljetnica mučeničke smrti
           20.veljače 1997. navršilo se 50.godina od mučeničke smrti dr. Feliksa Niedzielskog. Nakon montiranog procesa pod komunističkim režimom osuđen je i strijeljan u Banja Luci. Bio je istaknuti katolički javni djelatnik i treći predsjednik Križarske organizacije. Provodio je veoma svet život. Zvali su ga drugim Merzom.
           1945. doživio je svu tragediju Bleiburga. Nakon kratkog zadržavanja u inozemstvu vraćen je natrag u domovinu. Tu je uhićen i na montiranom procesu u Banja Luci osuđen je na smrt. Mnogi Srbi su se bili zauzeli svojim potpisima za njegovo oslobađanje ali komunističkim vlastodršcima ni njihovo zauzimanje nije ništa značilo. Strijeljan je rano u zoru 20. veljače 1947. god. Do smrti je sa sobom imao krunicu i knjižicu "Nasljeduj Krista".
             Svetu misu zadušnicu služio je za njega biskup Marko Culej u salezijanskoj crkvi sv.Martina u Zagrebu, u koju je dr. Feliks veoma često dolazio na molitvu. Nazočni su bili mnogi njegovi prijatelji i štovatelji koji su ga osobno poznavali.

Marica Stanković
40.obljetnica smrti
           8.listopada 1997. navršilo se 40.godina od svetačke smrti Marice Stanković. Umrla je u Zagrebu 8.listopada 1957. od posljedica pet godišnje robije na koju je bila osuđena od komunističkog režima na montiranom procesu. Marica Stanković bila je bliza suradnica Ivana Merza, dapače, kako je sama izjavljivala puno toga duguje Ivanu Merzu, preko kojega joj je Bog najviše progovorio. Vođena njegovim poticajem osnovala je Zajednicu Suradnica Krista Kralja, prvi svjetovni institut u Hrvatskoj. Sama je zapisala da upravo Merzu zahvaljuje postojanje ove zajednice.
           Obljetnica smrti Marice Stanković svečano je proslavljena u Zagrebu. Koncelebriranu sv.misu služio je 8. listopada u zagrebačkoj katedrali Kardinal Franjo Kuharić i održao je propovijed. Nakon sv.mise u dvorani Vijenac održana je prigodna akademija posvećena uspomeni te velike hrvatske žene, koja je za svoje zasluge dobila od Pape Pia XII. odlikovanje "pro Ecclesia et Pontifice" (za Crkvu i Papu"). (Opširnije podatke o proslavi njezine obljetnice donosi Glas Koncila, br.42, od 19.listopada 1997).