VIJESTI IZ POSTULATURE

 

 

U Parizu vicepostulatura I.Merza

Za potrebe što uspješnijeg odvijanja postupka za beatifikaciju sluge Božjega Ivana Merza, Postulatura Merčeve kauze imenovala je 2.veljače 1996. još jednog vicepostulatora, i to za francusko jezično područje sa sjedištem u Parizu. Novi vicepostulator je gospođa Ivanka Jardin, profesorica u Hrvatskoj dopunskoj školi u Parizu koordinator za hrvatske dopunske škole u Francuskoj. Prema propisima u mjestu gdje je Sluga Božji duže boravio može postojati vicepostulator, a tu službu može vršiti i vjernik laik. Dr.Ivan Merz boravio je na studiju u Parizu od 1920. Do 1922. g. i ima još uvijek uspomena na njega iz toga razdoblja. Služba vicepostulatora u Francuskoj sastojat će se u prikupljanju daljnjih podataka o Ivanu Merzu iz pariškog perioda njegova života i u promicanju poznavanja njegova svetačkog života među francuskim vjernicima.

 

U Poljskoj list o Merzu

Već petu godinu u Poljskoj izlazi list posvećen Ivanu Merzu pod naslovom: “Rycerz krzyza bialego – Vitez bijeloga križa”. Da sada je izašlo ukupno 15 brojeva. Uređuje ga i izdaje veliki štovatelj Ivana Merza Jozef Staszkowian, koji je već mnogo učinio za promicanje Merčeva poznavanja i njegova štovanja među Poljacima. Preveo je brojne tekstove o Ivanu Merzu na poljski, među njima također i njegovu biografiju za čije se objavljivanje vrše pripreme. U ime Postulature ovime najsrdačnije zahvaljujemo g.Staszkowianu na njegovom zauzimanju za promicanje poznavanja i štovanja Ivana Merza među Poljacima.

 

Kutina

Obiteljsko savjetovalište pod zaštitom dr.Ivana Merza

Na poticaj časne sestre Anđele Golub, iz Družbe Klanjateljice Krvi Kristove i uz njezinu nesebičnu stručnu pomoć, dana 5.rujna 1994.g. u Međunarodnoj godini obitelji osnovano je Obiteljsko savjetovalište u Kutini “Ljubav, život, radost, obitelj” pod zaštitom dr.Ivana Merza.

           Svečano otvorenje i blagoslov Savjetovališta bilo je 13.rujna 1994.g. Blagoslovio ga je vlč. Marko Majstorović uz asistenciju domaćeg župnika, vlč. Željka Slonjščaka. Svečanom otvorenju prisustvovao je vlč. Dragutin Toplak iz Osekova, predstavnik županijske i lokalne vlasti iz Siska i Grada Kutine, ravnatelj Osnovne škole, akademski slikar prof.Ivan Milat, koji je poklonio sliku Ivana Merza Obiteljskom savjetovalištu, zatim djelatnici Centra za socijalnu skrb Kutine i ostali građani.

           Kao potpora Obiteljskom savjetovalištu osnovana je 8.rujna iste godine na blagdan Male Gospe Molitvena zajednica za građane Kutine također pod zaštitom Sv.Obitelji i Sluge Božjega dr.Ivana Merza.

           Prvi suosnivači i djelatnici Obiteljskog savjetovališta, koji inače svoje usluge daje potpuno besplatno, jesu: č.s.Anđela Golub, viša medicinska sestra i dipl.teolog; Ana Šušnjara, socijalna radnica i ravnateljica Centra za socijalnu skrb; Ana Šiprak soc.radnica; Nada Jurić, soc.radnica; Vera Kovačević, soc.radnica; Dražen Kovačević, psiholog; Željka Mastilica, dipl. pravnik; Jadranka Cvrtila, upravni pravnik.

           Obiteljsko savjetovalište ima ove djelatnosti: rad s obitelji kod kuće i u savjetovalištu, očuvanje braka, briga za trudnice i nerođenu djecu, prirodna zaštita zdravlja žene, primjena Billingsove metode, zaštita zlostavljanih osoba, pomoć ovisnicima, duhovno-moralna i materijalna pomoć obitelji. Osim gore navedenih djelatnosti Obiteljsko savjetovalište “Dr. Ivan Merz” organizira svakoga mjeseca po  jednu tribinu za građane Kutine, o temama i problemima vezanima uz obitelj.

        

 

Lik I.Merza na hrvatskoj crkvi  u Hamiltonu u Kanadi

Nakon Essena u Njemačkoj je još jedna hrvatska crkva u dijaspori ovjekovječila lik Ivana Merza u svojim prostorima. Radi se o hrvatskoj crkvi u Hamiltonu, u Kanadi. O tome nam javlja 25.ožujka 1996. G. vlč. Franjo Višaticki.

         “Naša crkva slavila je 25. godina od kako je sagrađena. Tom prilikom naš župnik, preč.g.Marijan Mihoković, poduzeo je preuređenje. Među ostalim crkva je ukrašena novim prozorima-vitrajima. U svećeničku sakristiju su ušli kandidati za oltar, kard.Stepinac i dr.Merz, a u ministrantsku već kanonizirani sv.Nikola Tavelić i sv.Leopold Mandić. Dr.Merz je ušao u uži izbor jer je istaknuti katolički laik, odgojitelj mladeži i čovjek velike liturgijske duhovnosti. Vitraj Ivana Merza izradio je akademski kipar i slikar g.Mihovil Štebih. Vitraje su darovali u crkvi pojedinci ili obitelji. Ovaj lik Merza darovalo je nekoliko obitelji iz Banja Luke, okolice, te njihovi prijatelji. Njihova su imena: Josip i Ljiljana Hejpeter, Pavo i Branka Matić, Mato i Dragica Josipović, Veselko i Jelena Rezo, Stanko i Ružica Rezo, Pero i Dobroslavka Mandić, Ondina Rezo, Ante i Ana Žužul.”

         Postulatura Ivana Merza ovime zahvaljuje  župniku, preč.M.Mihokoviću, te vlč. F.Višatickom, kao i darovateljima što su na ovaj način učinili prisutnim Slugu Božjega Ivana Merza među hrvatskim iseljenicima!

 

 

Rektorova nagrada za rad o Merzu

Boris Bobok, student na Fakultetu za Fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu  izradio je 1995.god. pismeni rad pod naslovom: ZNAČAJ I ULOGA DR. IVANA MERZA U HRVATSKOJ NEKAD I DANAS. Mentor mu je bio doc. dr. Zoran Žugić. Rad je nagrađen rektorovom nagradom za 1995.godinu. U svojoj radnji autor obrađuje ove teme: 1. Porijeklo i školovanje dr.Ivana Merza; 2.Katolička akcija i Hrvatski orlovski savez u životu dr.Ivana Merza. 3. Tjelovježba kao sastavni dio Orlovstva. U svome radu autor na 2. str. piše: “Zapitajmo se malo i pogledajmo našu današnju hrvatsku mladež. O tomu se ne treba puno pisati, sve se zna. Zna se da je droga došla već i u osnovne škole, zna se da je alkohol opće društveno zlo, sida… ali zanimljivo je da svi bojažljivo tome pristupamo, a poduzima se malo ili nimalo. Svi mislimo: ‘Ma neće valjda moga sina, moga brata, moga oca…’… Kroz ovaj rad bit će prikazan program hrvatske mladeži koji je vođen Hrvatskim Orlovskim Savezom i Katoličkom Akcijom u godinama na početku ovoga stoljeća kao i ponovno rađanje tih organizacija dolaskom demokracije u Hrvatsku. Cilj ovoga rada je predstaviti također osobu dr.Ivana Merza, njegov značaj i ulogu u kojem je djelovao.” Rad je također zamišljen da dade prijedloge i sugestije, da se na temelji prošlih iskustava u radu s omladinom što je provodio Ivan Merz, izrade programi za odgojni rad s mladeži te bude i preventivno sredstvo protiv mnogih zastranjenja i zala koja djeluju na današnju mladež.

            Autor ovoga rada, Boris Bobok, bio je jedan od dvoe odabranih mladih iz Hrvatske koji su sudjelovali u Forumu mladih koji je prethodio 12.svjetskom danu mladih u Parizu. Njegova slika objavljena je na prvoj stranici Glasila katoličke mladeži “MI” br.9, 1997. a intervju s njime o njegovim dojmovima na tom velikom svjetskom skupu mladih, među kojima je on bio najpovlašteniji od svih mladih Hrvata u Parizu, jer se s Papom osobno nekoliko puta susreo, objavljen je u istom broju lista.

 

Maturalni radovi o Ivanu Merzu u Daruvaru i Osijeku

U školskoj godini 1996./97. na dvije gimnazije u Hrvatskoj obranjena su veoma uspješno dva maturalna rada posvećena Ivanu Merzu.

 

Danijela Golubić iz gimnazije u Daruvaru napisala je i obranila svoj maturalni rad čija tema glasi: “Dr.Ivan Merz i Katolička Akcija u Hrvatskoj između dva svjetska rata.” Mentor joj je bio prof. Vjenceslav Herout. U predgovoru svoje radnje Danijela piše: “U vremenu u kojem svi govore da nemaju vremena teško se odlučiti pisati svoj maturalni rad o čovjeku koji je imao vremena za sve…. Ivan Merz  bio je svjestan da ne može promijeniti svijet, ali da može promijeniti čovjeka, da mu može pomoći da ne gubi nadu, da ne očajava i sangu potraži u vjeri.”

           Drug maturalni rad napisao je Marin Skender iz 2.gimnazije u Osijeku pod vodstvom svoga vjeroučitelja o.Božidara Nagya. U svome radu autor je obradio lik i djelo Ivana Merza. U zaključku, nastavljajući na razmišljanju Dušana Žanka, autor  kaže: “Ime Ivana Merza može se ubrojiti među one koji nisu ušli u svijet svojih suvremenika ni dramatskom borbom obraćenja, ni čudesnim, iznenadnim bljeskovima milosti, ni stravičnim protestima, ni vikom na sve trulo oko sebe. A ipak, Merz se uvukao i usjekao kao klin u duše svojih suvremenika, ali i svih ostalih koji su bar malo upoznati s njime…. Svojim načinom življenja i djelovanja Ivan Merz je postao simbol izvjesne duhovne orijentacije i kamen međaš hrvatskog katolicizma.”