MOLITVENA  AKCIJA U BANJALUČKOJ BISKUPIJI ZA  BEATIFIKACIJU

SLUGE BOŽJEG IVANA MERZA

         Krajem prošle godine banjolučki je biskup mons. dr. Franjo Komarica pokrenuo novu molitvenu akciju u našoj biskupiji za proglašenje blaženim sluge Božjeg Ivana Merza. 16. studenog 2000. uputio je posebno pastoralno pismo svim “svećenicima, redovnicima, redovnicama i puku Božjem Banjalučke biskupije”, koje je čitano po svim crkvama 19. studenoga. U njemu je pozvao sve vjernike svoje biskupije u kojoj se Ivan rodio da se intenzivno uključe u molitvenu akciju kako bi Ivan bio što prije proglašen blaženim. Na to su također i zajednički pozvali i svi biskupi Bosne i Hercegovine sa svoje sjednice održane upravo u Banjoj Luci od 23. do 25. listopada 2000.

            U pismu biskup Komarica podsjeća da je na početku Domovinskog rata preporučio svoju biskupiju Ivanovu zagovoru, pa da mu dugujemo veliku zahvalnost što nas nije posve nestalo s ovih prostora.

            Zatim je odredio da se od početka 2001. godine uvede poseban dan molitve za beatifikaciju Ivana Merza. Najprikladniji je dan deseti u mjesecu, jer je to datum Ivanove blažene smrti. Toga dana treba vjernike pozvati na što brojnije sudjelovanje u sv. misi, držati homilije u kojima valja govoriti o Ivanovu kreposnom životu, da bismo ga tako što bolje upoznali. Posebno su apostrofirani članovi Župnih pastoralnih vijeća i mladež, jer im je Ivan kao vjeran katolički laik i odgojitelj mladih najbliži.

Ujedno je biskup odredio da se po završetku jubilarne godine, kada smo svakodnevno uz misna slavlja molili Papinu molitvu Jubilarne godine, nakon svake sv. mise moli molitva za proglašenje blaženim sluge Božjeg Ivana Merza, koja je otisnuta i na njegovim sličicama koje su razdijeljene vjernicima, a preporučeno im je da tu molitvu često mole u obiteljima, te da se u svojim potrebama utječu Ivanu i njegovu zagovoru.

            Župnici provode ove biskupove naputke, te se ova molitvena akcija polako ustaljuje. U tome posebno prednjači Ivanova rodna župa Pohoda Bl. Dj. Marije u Banjoj Luci, pogotovo jer će katedrala uskoro biti privremeno zatvorena zbog njezina dovršenja.

            Pozivamo stoga se hrvatske vjernike da se ujedinimo u zajedničkoj molitvi na ovu veliku nakanu, te da ujedinjeni “u radosnoj nadi skorašnjeg proglašenja blaženim pravog katolika rođena u našoj biskupiji”, kako biskup završava svoju poruku, uskoro dočekamo taj radosni dan.

Anto Orlovac, gen. vikar

 

Moja molitva Svemogućem za Merza

 

Gospodine Bože, otvori mnoga s(e)rca

da upoznaju Tvoga slugu – Ivana Merza.

Iako mu životna staza nije bila duga,

u malo godina postao je tvoj vjerni sluga.

Banjaluko, rodno mjesto Ivana Merza,

svečano se spremi za proglašenje sveca.

Budni budimo,

molitve molimo!

Bože, otvori duše vjernicima svim

da Ivan Merz postane blaženim.

Ivan Merz dao je ljudima mnogo dara,

molim Te, Bože,

udostoj se proslavit ga čašću oltara.

Gospodine, daj da naslijedimo čvrstoću njegove vjere,

nesebičnost ljubavi njegove – bez mjere.

Da upoznamo pravi smisao apostolske revnosti

te se tako približimo idealu kršćanske savršenosti.

Mira Melnik, BiH