PISMO HRVATSKIH BISKUPA

SVETOM OCU IVANU PAVLU II.

ZA PROGLAŠENJE BLAŽENIM

SLUGE BOŽJEGA IVANA MERZA

26. TRAVNJA 2001.

 

S prvog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u trećem tisućljeću, koje se održalo od 24. do 26. travnja 2001., hrvatski su biskupi zajednički uputili molbu Svetome Ocu za proglašenje blaženim sluge Božjega Ivana Merza.  U svome pismu posebno ističu  da je Ivan Merz prvi hrvatski laik intelektualac koji je na putu da bude uzdignut na čast oltara; napose naglašavaju njegovo kršćansko svjedočenje na polju kulture i sveučilišnog obrazovanja.

 

« Sveti Oče! Hrvatska biskupska konferencija moli Vašu svetost da konzultori teolozi Kongregacije za kauze svetaca uzmu na proučavanje kauzu za beatifikaciju sluge Božjega Ivana Merza, laika, intelektualca, koji je rođen u Banjalučkoj biskupiji, a umro u Zagrebu.

Pozicija o životu i krepostima kao i Pozicija o čudu nalazi se već na istoj Kongregaciji. Proglašenje blaženim sluge Božjega Ivana Merza, prvog hrvatskog laika intelektualca koji je na putu da bude uzdignut na takvu čast, osnažila bi svjedočanstvo koje je dao kao kršćanski laik na polju kulture i sveučilišne naobrazbe.

 Tome svijetu škole, kulture i sveučilišta njegovom beatifikacijom bila bi predložena uzorna dosljednost jednog čovjeka koji je znao spojiti u harmoničnu cjelinu razum i vjeru. Katolički laikat u kojem je djelovao, njegov bi primjer podsjetio na dužnost i hitnost hrabrog i jasnog zalaganja da se živi i svjedoči ljepota i plodnost evanđeoskih vrijednosti.»

Vijest o ovoj molbi upućenoj Svetom Ocu s navodima iz pisma objavljena je i u Glasu  Koncila, br.19, od 13.4.2002., str.8.