Š., «O biografiji dr. Ivana Merza», Za vjeru i dom, Zagreb, srpanj-kolovoz 1932., br. 7-8, str. 110-112

O biografiji dra Ivana Merza

 

Koliko puta si me pitala, ti seljanko, građanko i učenice, kad sam vas posjetila: Ko je to dr. Merz - govorite nam…

I u dvorani vašoj nastala je tišina, a ja sam govorila, dugo govorila o onom, koji je onda još živio među nama, žrtvovao se i trpio. Vaše su oči sjale i upile ste svaku riječ o njemu u svoju dušu. Rekla si ti draga sestro, seljanko, iz dalekog i samotnog sela: zaista veliki živi među nama i vođi naš pokret. - I od sela do sela, od kuće do kuće šaptalo se ime dr. Merza.

Sjećaš li se, sestro, kako si me povjerljivo pitala dali je istina, da dr, Merz živi tako strogo: trapi se, spava na tvrdom, slabo jede, a mnogo, mnogo radi. Znam, nije te zadovoljio moj kratki od govor: da, on živi dubokim euharistijskim životom; htjela si, željela si mnogo toga čuti, ali ni ja onda još nisam poznavala veličinu njegove duše, tek osjećala sam, da živi među nama žrtvena svijeća, koja neprestano gori za nas katoličku omladinu.

Sjećaš se, sestro, kako smo sate i sate sjedile u našoj sobi i govorile o Katoličkoj Akciji i što time hoće dr. Merz. Priznajem, da onda nijesmo razumjele velike planove dr. Merza.

Sjećaš se, kako smo ga molile, da nam razjasni neke stvari. On se smješkao i upućivao nas kao djecu. Nije nam ni nakon toga bilo sve jasno, ali smo ga slijedile, jer smo osjećale da čini dobro i nešto veliko…

Sjećaš se, kako smo često upirale pogled na njegove prozore i kako nas je zanosilo ono tajanstveni svijetlo, koje je stalno gorjelo, pred Gospom Lurdskom. Pitale smo se često, zašto dr. Merz voli toliko Lurd i Rim.

Svuda i na svakom mjestu osjećale smo, da živi među nama Božji čovjek. On je svojom blizinom produhovio sve, i kraj njega postali smo bolji.

Sjećaš se, sestro, kako nam je teško bilo, kad smo na vječni počinak otpratile dr. Merza?

Govorile smo: mnogo toga imao nam je reći, a nije nam rekao, mnogo toga nam je nejasno, ko će nam protumačiti?

I kad sam opet zašla u naša sela i gradove, da Vas obiđem drage sestre, hiljadu pitanja stavljale ste na me o njemu… a ja sam bila tek slabi tumač onih žalosnih dana… Vaše su duše žeđale i tražile ko će Vam o njemu sve reći, ko će ga prikazati onako kako Vi želite…

 

Izašla je knjiga o životu i radu dr. Ivana Merza. Životopis priredio je sveučilišni profesor dr. Dragutin Kniewald. On je najbolje poznavao pokojnoga Ivana i s njim je zadnje godine sve dijelio: radost, žalost, križeve, borbu i patnje. U sastavljanju životo­pisa poslužio se dr. Kniewald dnevnicima pokojnika, te izjavama roditelja i dobrih prijatelja.

Sestro, u ovoj knjizi naći ćeš o dr. Merzu; u duši ćeš stvoriti pravu sliku pokojnika i na svako pitanje naći ćeš odgovor.

U knjizi se nižu slike iz njegova djetinjstva; prikazane sa borbe i studij njegov kao mladića, vidjet ćeš ga u vatri i plamenu rata, vidjet ćeš uvijek isvuda veliku dušu Ivana, koja uvijek živi i radi u blizini Boga.

Razumjet ćeš, zašto je toliko volio Rim i Lurd i zadivit ćete njegovo osjećanje s Crkvom.

Ova knjiga: dat će ti pravu sliku o onome, što je dr. Merz učinio za Kat. Akciju, za Križarstvo.

Dok je sve to provedeno kod nas, stajalo je to njega mnogo žrtava i napora. Kao jaganjac primao je često pogrde nerazumijevanja i zapreke. Za cijelu ovu stvar, za duhovno obnovljenje naših katoličkih redova, on je dao i život svoj.

Upoznat ćeš ga kao sina, koji nježno ljubi svoju majku i oca, a upoznat ćeš i njegovu dragu majku. Ona još živi i ona će uskrsnuti pred tvojim očima kao živ spomen na dr. Merza

Po ovoj knjizi razumjet ćeš zašto smo ga toliko voljele. On je bio vitez ženske časti, brat, drug, savjetnik, čovjek, koji je sipao ljubav i dobrotu.

I kad pročitaš ovu knjigu, doći ćeš do uvjerenja, da je Kat. Akcija, Križarstvo, koje je donio u naše krajeve dr. Merz sveta stvar, i da će to malo gorušično zrno -Križarstvo donijeti spas mnogima, da će zaustaviti silan val poganstva i liberalizma.

Ti više nećeš pitati: Ko je dr. Merz - govorite nam. Po ovoj knjizi upoznat ćeš ga i reći ćeš kao što je rekla jedna Križarica: »Nijesam poznavala lično dr. Merza, a to nije ni potrebno; duh njegov živi u našim organizacijama i u našim dušama. Ja ga poznajem kao čovjeka Euharistije, žrtve i apostolata, a to je dosta«.

Uzmi ovu zlatnu knjigu što prije u ruke i neka ti bude vjerna pratilica u tvom radu za veliku križarsku ideju.

Š.



 

Bez naslova, srpanj-kolovoz, 1932.

 

Dr. Jožef Lesar: Marija Mati milosti. Šmarnice. Ljubljana, 1932. Str. 284. Cena 30 Din. - Ta knjiga je izšla kot 5. in 6. zvezek »Nebeških rož«, ki jih izdaja stolni kanonik Alojzij Stroj, ki je tudi temu spisu dodal kratek pa jedrnat življenjepis rajnega prelata. Spis popisuje po evangeljskih besedah življenje Marijino od njenega rojstva do njene smrti in do njenega poveličanja v nebesih. Spis je dogmatičen, pa vendar zelo umljivo sestavljen. Ker je razdeljen na 31 poglavij, se lahko porabi za šmarnične govore; prav pa lahko hodi vsakemu za Marijine pridige sploh. Zgledov ima sicer malo, a jih tudi ni treba, ker je vsako premišljevanje tako pregledno in lahko, da ne bo nikogar utrudilo.

Dr. Ivan Merz. Život i djelovanje. Napisao dr. Dragotin Kniewald. Zagreb, 1932. Strani 272 s 30 slikami. Cena 40 Din, s pošto 45 Din; v rdečo svilo vez. 100 Din; po pošti 110 Din. - Prof. dr. Ivan Merz se je rodil 16. januarja 1896 v Banjaluki v Bosni, kjer je bil tedaj njegov oče železniški postajni načelnik. Pisatelj dr. Kniewald popisuje življenje tega izrednega mladeniča od prve mladosti do njegove smrti 10. maja 1928. Spremlja ga v šole; navaja iz njegovega dnevnika njegovo mišljenje, borbe zoper slaba nagnjenja in zoper izprijeni svet. Riše nam mladeničevo življenje v vojni akademiji v Dunajskem Novem mestu. potem na dunajski univerzi, na bojni fronti na Tirolskem, potem zopet na dunajski univerzi in v Parizu, kjer je dve leti bival. Nastopil je nato profesuro francoskega jezika in književnosti na nadškofijski gimnaziji v Zagrebu in razvijal vsestransko delavnost ne samo v šoli, ampak tudi na zunaj. Bil je prvoborec katoliške akcije; udeleževal se je vseh del za prospeh katoliške cerkve in za čednostno življenje; potoval je v Lurd in Rim, pisal in navduševal za napredek v dobrem. Čeprav so mu bili le kratki dnevi prisojeni, je vendar čudovito mnogo storil in tudi dosegel. Njegovo bogoljubno življenje pa tudi še sedaj blesči kot vzor mladini in delavnim katoličanom. Mnogo bo pripomogel k temu tudi Kniewaldov življenjepis, ki je pisan temeljito in s posebno ljubeznijo.

Želeti je, da bi to krasno delo prišlo v roke vsem inteligentom in zlasti mladini, kateri bo mogočna podbuda navzgor.