I. B., «Jelsa: Merzov dan», Katolički tjednik, Sarajevo, 7. kolovoza 1938., br. 32

 

Sv. Misa. - Na južnoj strani logora, ispod  krošnjate bukve, na podnožju malog brežuljka, jednostavni je drveni poljski oltar, okićen zelenilom i poljskim cvijećem. Svako jutro svi Križari dođu u nogostupu do toga mjesta i slušaju sv. misu i egzortu. Na oltaru je vlč. prof. Suić, duhovnik tečaja, koji svaki dan preko sv. mise i navečer od srca k srcu, govori Križarima o životu pok. Merza i aplicira to na njihovu nutarnju izgradnju; da i oni, što potpunije budu Križari žrtve, Euharistije i Apostolata.

 

… djelo, njegovi Križari, budu stup nove, obnovljene Božje Hrvatske. Misa svršava, i naš Don Ivo klečeći moli, sa svim Križarima, da dragi brat Merz blagoslovi svojim moćnim zagovorom kod Boga nas, naš rad i naš križarski pokret.

 

Urednštvo i tiskara »Tečajca«. - što je to? Ispod jedne velike bukve, malo sa strane od logora, drveni je, prosti sto i uza nj…

 

JELSA: MERZOV DAN.

 

Pomanjkanje pozornice uslovljavalo je održanje proslave Merzove desetgodišnjice.

Svojskim zauzimanjem duhovnog vođe, uredila se pozornica, kojom, bi se mogla ponositi i oveća varoš: sve miniaturno, no dotjerano. U stilu križarske simbolike oličio ju je akadem. slikar, profesor Petrić iz Starog Grada.

Dne 24. srpnja o. g., Križarsko je bratstvo debitiralo priredbom Merzova dana. Priredba, točnije svečana akademija, ispala je iznad svakog očekivanja. Općinstvo i prisutni Križari obdariše priređivače odličnim aplauzom, koji, je spontano ishodio »ex abundantia cordis hilaritatisque« (iz obilja srca i radosti). Brat Anzulović ocrtao je veoma markantnim crtama život blagopokojnog Vođe, a brat Bunčuga zanosno je izdeklamirao lijepi prigodni sastavak, koji je duhovito usklađen s prvom točkom. Kostimirana grupa malih Križara s veselim je elanom izvela uz pijev »Himne malih križara« simbolične kretnje po taktu muzike sa papinskim zastavicama u ruci.

Buran je aplauz pobrao mali Mirko Buj svojom prostodušnom i djetinjski nenamještenom glumom, koja je bila popraćena pijevom; dok nam je brat Ivo Huljić dao svojom pjesmom perfektan tip »Seoskog Doktora«. Ta je točka šaljivi couplet, ispunila milu i veselu stranicu nezaboravne večeri.

Bog živi!

I.B.