«Uvijek uz Papu», Nedjelja, Zagreb, 7. prosinca 1941., br. 48

Uvijek uz Papu

 

Križarstvo je opet dobilo jak poticaj, da se još većma žarom priljubi sv. Stolici, sv. Ocu. Apostolski blagoslov cijeloj organizaciji uz uvjet, da mjesni ordinarij nije protivan.

Hrvatski metropolita i predsjednik biskupskih konferencija preuzv. Dr. Alojzije Stepinac spremno je dao odobrenje, da se obavi čin blagonaklonosti Sv. Oca. Mi mu od srca zahvaljujemo obećavajući, da ćemo uvijek raditi u papinskoj katoličkoj akciji pod vodstvom svojih biskupa.

Merz je svojim predavanjima, svojim člancima i knjigama, organiziranjem prvih »Papinskih dana« u Hrvatskoj, vođenjem Orlova i Orlica u Rim ukazao na nove puteve katoličkog života. I kad su protivnici njegove Orle porugljivo nazvali papistima, papinom gardom, Merz je u duši veseo zahvaljivao Bogu, što se eto i u Hrvatskoj diže nov rod katoličke mladeži. Znao je, da će ta mladež, dok je uz Papu, biti ko granit čvrsta, da će prebroditi sve bure, vanjske i nutarnje. Zato je i želio Orlovstvu uliti taj crkveni duh, tu odanost, tu ljubav Sv. Stolici. To se vidi iz onih prekrasnih mjesta u ZLATNOJ KNJIZI, gdje ističe »zanosnu ljubav mladih prama Svetoj Crkvi, Isusovoj neokaljanoj Zaručnici, te njenim biskupima i svećenicima«, kako MLADEŽ »IMA OČI UVIJEK UPERENE SPRAM RIMA, GDJE JE ONAJ SVJETIONIK, KOJI SVOJIM ZRAKAMA OBASJAVA CIJELU ZEMLJU.« Ideju za koju je živio, radio, trpio bilo je Papinstvo. »U katoličkoj Crkvi vidi msliku preljubljenog Spasitelja i Boga Isusa, a u Sv. Ocu Papi gledam čovjeka, kojega je moj Bog postavio za svoga vrhovnog vidljivog namjesnika na zemlji. Zato LJUBIM KATOLIČKU CRKVU I SV. OCA PAPU KAO ISUSA.«

To je baština koju je Križarstvo preuzelo od Merza i upravo je ljubomorno čuvalo, njetilo i razvijalo. Križari su bili papinska četa u Hrvatskoj. Znali su to neprijatelji i grizli se. Znali su to prijatelji pa su s pouzdanjem gledali u tu novu Kristovu mladež i pomagali je. Križarstvo je bez kompromisa isticalo tu svoju rimsku orientaciju u svojim časopisima, u svojim predavanjima i veličanstvenim papinskim danima. RIM, SV. OTAC, TO SU POJMOVI, TO SU STVARNOSTI TAKO BLIZE I PUNE ŽIVOTA ZA SVAKOG KRIŽARA. A po Križarima, možda i ponajviše (ne da se hvalimo, jer sva je slava Gospodova, i svaki je dar …

 

(…)Neka naš Križarski rad i u budućnosti pođe po Merzu zacrtanim putem - putem Krista Kralja i Rimskoga Pape!

Vjera je i vjerski život bio uvijek…



«Leksikon svjetskog glasa o Dr. Ivanu Merzu», Katolički tjednik, Sarajevo, 14. prosinca 1941., br. 50

 

Leksikon svjetskog glasa o Dr. Ivanu Merzu

 

U VII. svesku leksikona svjetskoga glasa: Buchbergerova »Lexikon für Theologie und Kirche«, u 110. stupcu, a pod »Merz Hans«, čitamo slijedeće podatke o Dr. Ivanu Merzu:

»Merz Ivan, rođ. 16. XII. 1896. u Banjoj Luci (Bosna), umro 10. V. 1928. u Zagrebu. Tu je od god. 1922. bio profesor francuskog jezika na Nadbiskupskoj gimnaziji. On je osnivač i vođa velikoga orlovskog pokreta unutar hrvatske katoličke mladeži, koji nakon raspusta jugoslavenskim sokolskim zakonom (1929.) nastavlja svoj život i djelovanje kao Križarska mladež Apostolata molitve. Bio je apostolska duša u životu, djelovanju i trpljenju, a biskupi su ga katoličkoj mladeži u Hrvatskoj stavili za uzor neokaljana života i suvremenog omladinskog apostolata.«



«Pred 45 godina», Nedjelja, Zagreb, 14. prosinca 1941., br. 49

 

Pred 45 godina

 

Prije 45 godina je u Banjoj Luci, dne 16. prosinca 1896. rođeno dijete, koje je Gospodin odredio za velike stvari. I zato ga obdario talentima, kojih ne daje svaki dan i svakomu. I uredio mu tijek života tako, da. je mogao iz bliza razne okoline  upoznati, da onda uzmogne mladeži svih, staleža pomoći. Bio je to naš nezaboravljeni Ivan Merz. Rođen je u sredini, koja nije pokazivala dubljeg vjerskog osjećanja i smisla. Ali prirodna dobrota i pažnja roditelja na zdrav uzgoj, utjecaj profesora katolika (Dr. Marakovića) spremaju izdaleka u njemu kasnijeg heroja, diva. Proživljava moralno vjersku krizu kao i svaki intelektualac, ali ostaje čista srca, a vjera mu dobiva na intelektualnoj dubljini. Rat, poratni studij, boravak u Francuskoj isklesali su iz njega ličnost, svetačku ličnost. No njegova svetost je sva apostolatom prožeta. Svaki je vjerski život po općinstvu svetih i od apostolskog značenja. No apostolat može biti jasno i posebno istaknut u vođenju duhovnog života. Tako je kod Merza bilo. Postao je prvoborac papinske Katoličke Akcije. Donosi našoj mladeži, a po njoj i svemu narodu Euharistiju, katolički ponos, ideju papinstva, duh apostolski; međusobnog bratstva, uz Dr Kniewalda prvi uvodi mladež u življenje s Crkvom po liturgiji. I mladež je shvatila to novo i veliko, što joj Merz sa suradnicima donosi, prihvatila oduševljeno, uza sve protivnosti ustrajala na putu, koji joj Merz pokazao. A kad je umro, nije nam nestao, ostao je s nama u svojim organizacijama, u svojim idejama, u svojem životopisu, koji je  oduševio i zadivio, a nada sve u svojim molitvama, jer eto on je naš neslužbeni drugi zaštitnik. Na njegov ćemo rođendan a i svaki dan preporučiti mu našu organizaciju da ide njegovim putem uvijek dalje, uvijek naprijed.



 

(Bez naslova), Nedjelja, Zagreb, prosinca 1941., br. 49

 

… kao takove. I NASA PRVA ZADAĆA: DUHOVNA IZGRADNJA ELITNIH POJEDINACA, KRISTOVIH APOSTOLA. I sredstva za tu izgradnju. Merzova rimska orientiranost. Ideološka i socijalna izobrazba. Naše financije i naše edicije: knjige i listovi: ODNOS ODANOSTI PREČASNOM EPISKOPATU I BRATSKE SURADNJE S DRUGIM KATOLIČKIM ORGANIZACIJAMA. Interni organizacijski problemi: plan rada…

 

(Nastavak s 1. strane)

… da izrazimo svoje najsrdačnije osjećaje sinovske odanosti prema Sv. Stolici i rimskoj katoličkoj Crkvi. Ipak smo odgodili ovaj pohod do današnjeg dana, kad smo održali konferencije šireg Vodstva odnosno godišnju skupštinu i kad možemo i u svoje ime i ispred svih naših članova pozdraviti Vašu Preuzvišenost kao predstavnika Sv. Stolice u Hrvatskoj.

Križari i Križarice su samo nastavak katoličke organizacije Orlova, osnovane prije 20 godina u Hrvatskom narodu. Svete uspomene Dr Merz dao je bitne oznake izrazivši ih: Žrtva, Euharistija, Apostolat. Ovim je riječima jasno izražen vrhunaravni elemenat i rimski duh, koji je on uvijek i energično zahtijevao, jer nema apostolata bez Crkve i njezine hierarhije. Dr Ivan Merz je donio Hrvatima veličanstveni program Katoličke Akcije, kako ju je zamišljao veliki papa Pijo XI. Merz je svoje orlove učinio avantgardom depolitizirane Katoličke akcije i rimskog Pape. Orlovi su započeli prve papinske dane sa zajedničkim svečanim pričestima i grandioznim akademijama.

Preuzvišeni, Križari…