«Đakovo: Biskupijski glasnik o Dr. Ivanu Merzu», Katolički tjednik, Sarajevo, 22. kolovoza 1943., br. 34, str. 5-6

 

Đakovo: Biskupijski glasnik o Dr. Ivanu Merzu

 

Uz 15godišnjicu i blagokop. Dr. Ivana Merza osvrće se na njegovo veliko životno djelo i »Glasnik biskupija bosanske i sriemske«, obširnim člankom, što ga je, pod naslovom: Najljepši ideal Hrvatske mladeži, napisao Dr. Ðuka Marić. Prenosimo iz tog liepog članka neka mjesta:

Naša hrvatska katolička mladež ima za svoje životne ideale divan i dičan uzor. Ona ima svoga junaka, prvaka, pravu zviezdu, koja joj svietli s nebesa. To je pok. Dr. Ivan Merz. Sposoban i po svom životu, i po svom radu, i po svoj im nastojanjima, a i po svoj im uspjesima, da bude najljepši uzor i životni putokaz organizirane hrvatske katoličke mladeži.

No možda je ipak taj neumorni pionir Katoličke Akcije u Hrvatskoj, taj idealni tip Hrvata-katolika naši dana, taj savremeni hrvatski svetac premalo poznat našoj široj javnosti, pa i duhovnim odgojiteljima naše mladeži. Zato smatram svojom svetom dužnosti sada prilikom 15-godišnjice njegove smrti oživjeti barem u kratkim crtama njegov sveti lik i njegovo apostolsko djelovanje…«

Zatim iznosi curriculum njegova djetinjstva i školovanja (»Diete našeg vremena.«), pokazuje nam, kakav je on bio, za vrieme svjetskog rata 1914.-1918. god., na fronti (»Kroz ratni vihor bliže Bogu«), da se onda pozabavi Merzovim samousavršavanjem i njegovim apostol. djelovanjem u poratno vrieme (»Na putu daljeg usavršavanja«, »Neumorni pobornik Katoličke Akcije«, »Najljepši uzor današnjoj mladeži«). Govoreći o Dr. Ivanu Merzu kao o neumornom poborniku Katoličke Akcije veli pisac ovo:

Merz je nakon svoga povratka u Hrvatsku bio sasvim spreman da zaore nove brazde na polju katoličkog života. Spremio se za to onim upravo asketskim samoodgojem i vježbanjem u savršenstvu. Spremio se proučavanjem papinskih direktiva i promatranjem katoličkog života i rada u Francuzkoj. Imao je sve uvjete, da postane najidealniji pobornik prave Katoličke Akcije Pija XI. u Hrvatskoj.

(…)