«Zagreb: Ljubav Dr. Ivana Merza», Katolički tjednik, Sarajevo, 17. siječnja 1943., br. 3

 

Zagreb: Ljubav Dr. Ivana Merza

 

Pod naslovom «Velik u ljubavi», donosi prosinački broj glasila. Križaricâ «Za vjeru i dom» liep uvodnik o veličini Dr. I. Merza u izvršivanju najveće zapoviedi. Vadimo iz njega neka značajnija mjesta:

«Merz je ljubio sve. Ljubio je dječačića, koji mu se smiešio sa majčinog krila, i radnika, kome je odstupio svoj krevet, a sam ležao na podu.

Ljubio je seljačkog brata, kojega je brižno upućivao u prosvjetni rad, i siromašnog sveučilištarca, kojega je odjenuo svojim kaputom.

Ljubio je radničkog brata, kojem je trebalo naći namještenje, i iznakaženog prosjaka., koji je težko disao i čekao, hoće li mu pomoći koja dobra ruka.

Ljubio je svetost materinstva u majkama s brojnom djecom. Ljubio je čistoću Bogu posvećenih djevica. Ljubio je čisto ženstvo kao odraz Marijine snježne ljepote.

Ljubio je mladež našu. Za nju je govorio, za nju je pisao, za nju je radio. Ali ljubio je mladež cielog svieta, duše sviju rasa i naroda, jer katolička ljubav ne pozna granica. Ona obuhvaća sve.

Sve malene, sve nezaštićene, sve biedne, sve siromahe Merz je nosio u svome srdcu, na svojoj ljubavi.

Ljubio je sve i svima je bio sve. On je razumio tajnu utjelovljenja, tajnu božićne noći.

Sinu Božjemu u čovjeku, u dušama, klanjao se Merz. Sina Božjega u dušama ljubio je Merz. I zato je svima pripadao. I zato je sve ljubio. Jer svi su po božićnoj tajni u Krista uzidani, svi su po Njemu za novi život rođeni, svi su radi Njega od Otca posinjeni…»



an., «Naš Ivan – Radikalni katolik», Nedjelja, Zagreb 31. siječnja 1943., br. 3, str. 5

 

Naš Ivan – Radikalni katolik

 

Merz je radikalan katolik. Nije katolik radi političkih razloga, nacionalnih ili sličnih. On je katolik radi Krista raspetoga, radi same istinitosti katoličke nauke. – Katolicizam mu nije sredstvo, već cilj! Nismo zato postati katolici, da bi pomoću njega dobili, neke zemaljske koristi, već prije svega i iznad svega sam katolicizam je cilj. Merz govori:

«MI NE ĆEMO I NE SMIJEMO BITI NIKADA KATOLICI ZATO, DA POMOGNEMO NARODU, VEĆ ĆEMO ZATO POMOĆI I NARODU, JER SMO KATOLICI. KATOLICIZAM JE NAŠ CILJ, A NE SREDSTVO.«

»AUT CATHOLICUS – AUT NIHIL!«

(Ili katolik – ili ništa!)

 

*

 

KRIŽARI! Ovo dobro shvatimo! MERČEV KATOLICIZAM MORA BITI NAŠ KATOLICIZAM!

an.

 

 

 

Molimo za beatifikaciju Dr. Ivana Merza.