«Povratak Ivana Merza u Baziliku Srca Isusova», Glas koncila, Zagreb, 8. siječnja 1978., br. 1, str 7

 

Povratak Ivana Merza u Baziliku Srca Isusova

 

U petak 16. prosinca 1977. preneseni su posmrtni ostaci dra Ivana Merza, apostola hrvatske mladeži (1896-1928), s Mirogoja u Baziliku Srca Isusova u Zagrebu. U ovu je crkvu dr. Merz svakodnevno dolazio na sv. Misu za vrijeme posljednjih šest godina svoga života. Prijenos njegovih posmrtnih ostataka upriličen je za 50. obljetnicu njegove smrti, koja se navršava u mjesecu svibnju 1978. Već sutradan nakon prijenosa grob Ivana Merza pohodio je papinski nuncij u SFRJ Michele Cecchini i zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić.

Dr. Ivan Merz jedan je od najistaknutijih mladih katoličkih intelektualaca i predvodnika laičkog apostolata između dva rata u Crkvi u Hrvatskoj. Po zvanju profesor, laik, sve svoje slobodno vrijeme posvećuje katoličkom odgojnom radu među hrvatskom omladinom u katoličkoj organizaciji Hrvatskog Orlovskog Saveza, kojemu je bio suosnivač, potpredsjednik, tajnik i glavni ideolog. U katoličkom javnom životu smatran je »stupom katolicizma« po svojim nastojanjima da ostvari ono što je Crkva u onom povijesnom trenutku očekivala od svojih vjernih sinova. Umire u Zagrebu u 32. godini života na glasu svetosti.

Toga dana, 16. prosinca 1977. prije podne, izvršena je ekshumacija i prijenos posmrtnih ostataka dira Ivana Merza s Mirogoja u Baziliku Srca Isusova. Osim onih koji su po službenoj dužnosti bili prisutni, na Mirogoju kraj njegova groba našlo se još dvadesetak osoba, Ivanovih najbližih prijatelja i štovatelja. Tijelo je dra Ivana Merza bilo sahranjeno u dvostrukom limenom lijesu u obiteljskoj grobnici. Nakon što je lijes bio otvoren, izvršena je identifikacija posmrtnih ostataka, koji su se, po mišljenju prisutnog sanitarnog inspektora grada Zagreba, veoma dobro sačuvali nakon toliko vremena. U lijesu su se pronašli također veoma dobro sačuvani ostaci jedne omanje kite cvijeća. Neki od prisutnih koji su bili na pogrebu dra Merza prije pedeset godina sjetili su se te kitice, stavila ju je u Ivanov lijes Marica Stanković, njegova bliža suradnica u katoličkom odgojnom raduj koja Merzu duguje svu svoju duhovnu i idejnu formaciju, kako je to često sama izjavljivala.

Posmrtni ostaci bili su premješteni u novi dvostruki lijes i prevezeni u Baziliku Srca Isusova, gdje su sahranjeni kod oltara sv. Alojzija, u grobnici koja je samo u tu svrhu iskopana i jedina je grobnica u cijeloj crkvi. Nalazi se blizu mjesta gdje je dr. Merz običavao moliti i pratiti svakodnevno sv. misu. Samom obredu polaganja posmrtnih ostataka prisustvovali su vjernici Bazilike Srca Isusova.

Nad novim počivalištem dra Merza postavljena je velika mramorna ploča. U sredini je ostavljeno mjesto za njegov reljefni lik, koji će uskoro biti izrađen i postavljen. S lijeve strane stoji natpis: Ovdje počiva u Kristu Bogu svom vjerni sin Katoličke Crkve Dr. IVAN MERZ 16. XII. 1896. - 10. V. 1928. APOSTOL HRVATSKE MLADEŽI.

Na desnoj strani uklesane su riječi Ivanova nadgrobnog natpisa, »testamenta« kako ga je on nazvao, koji je sam sastavio neposredno prije smrti. Tekst je Ivan sastavio na latinskom jeziku, a na ploču je stavljen hrvatski prijevod, koji glasi:

»Umro u miru katoličke vjere. Život mi je bio Krist, a smrt dobitak. Očekujem milosrđe Gospodinovo i nepodijeljeno, potpuno, vječno posjedovanje Presvetog Srca Isusova. Sretan u miru i radosti. Moja je duša postigla cilj za koji je stvorena.«

Već sutradan nakon prijenosa, u subotu 17. XII, grob Ivana Merza posjetio je zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić i papinski pronuncij u SFRJ nadbiskup Michele Cecchini.

Naveče istoga dana oadržana je u Bazilici mala svečanost prilikom dolaska posmrtnih ostataka dra Merza u ovu crkvu. Osim vjernika prisustvovao je znatan broj njegovih prijatelja i štovatelja. Nakon sv. mise i prigodne propovijedi svi prisutni okupili su se oko groba, gdje su Ivana u ime današnje generacije pozdravili dvoje mladih. Srednjoškolac Miro je između ostalog rekao: »Pozdravljamo te, Ivane, u ime naše generacije, tebe apostola hrvatske mladeži, kojoj si posvetio sav svo život. Iako te već pedeset godina nema među nama, tvoj primjer i tvoje ideje jesu tako jasne i tako snažne da i danas osjećamo njihovu veličinu i vrijednost. Zahvaljujemo ti, Ivane, za tvoje svjedočanstvo uzornog kršćanskog života kojim si postao program života i rada tolikim mladima prije nas, a to isto jesi i za nas… Ivane, moli za hrvatsku mladež i hrvatski narod!«

Ovaj prijenos upriličen je za 50. obljetnicu smrti Ivana Merza, koja se navršava 10. svibnja ove godine i za koju se već sada vrše pripreme da se dostojno proslavi. Mnogi će se sjetiti da su godina 1938. i godina 1943. u kojima se slavila 10. i 15. obljetnica njegove smrti, bile proglašene »godinama Ivana Merza«, u kojima se nastojalo što bolje upoznati njegov lik i njegovu duhovnu baštinu. Život i djelovanje dra Merza sastavni je dio povijesti Crkve u našim krajevima u prvoj polovini našega stoljeća, a ima svoju aktualnost i danas. U svom kratkom životu napisao je preko tri tisuće stranica: članaka, studija, brošura, neobjavljenih rukopisa, što predstavlja veliku idejnu i duhovnu baštinu koju treba upoznati. Iako je o njemu napisano već nekoliko knjiga, dvije doktorske disertacije i mnoštvo članaka i studija, ima još dosta područja toga mladog, bogatog i jedinstvenog života koja ostaju za daljnje proučavanje i studij.

Postupak za proglašenje blaženim dra Ivana Merza, koji je pokrenut još 1958. g., bliži se kraju i smijemo se nadati da bismo mogli toga laika, za sada jedinog ozbiljnijeg kandidata oltara našeg laikata, doglednoj budućnosti ugledati na našim oltarima.

Postulatura za njegovu beatifikaciju izdaje povremeno njegov bilten, u kojemu se donose razni članci i ostalo što je u vezi s osobom sluge Božjega. Novi broj je upravo izišao. Također se ondje mogu nabaviti njegove biografije, sličice i ostali materijali za upoznavanje toga našeg kandidata oltara. Adresa Postulature: POSTULATURA IVANA MERZA, 41001 ZAGREB, Palmotićeva 33, pp 699.



«Ivan Merz», Glas koncila, Zagreb, 8. siječnja 1978., br. 1, str. 15

 

IVAN MERZ - Glasilo Postulature br. 1-2/1976, između ostalog u ovom broju donosi prigodne članke povodom 20. obljetnice smrti Marice Stanković, spomen-članke o dr. Avelinu Čepuliću i ing. Draganu Maroševiću. Naručuje se na adresi: Postulatura Ivana Merza, Palmotićeva. 33, pp 699, 41001 ZAGREB.