Franjo, «Merz mi je dao hrabrost», Glasnik Srca Isusova i Marijina, Zagreb, 69/1978., br. 11, str. 371

Merz mi je dao hrabrost

 

Već devet godina bolujem na desnoj strani glave. Dijagnoza: CA auriculae dex. Dva puta sam bio operiran u klinici na Šalati. Operacija je bila plitka, tj. više kožna.

Prošle godine (1977.) stanje mi se znatno pogoršalo. Javio sam se opet spomenutoj klinici. Odredili su dubinsku operaciju. Zbog toga sam se uplašio i ražalostio, ali sam ipak, premda u velikom strahu, došao u bolnicu.

Osvanuo je dan operacije. Strah sve veći bio je u meni. Bolničar me na kolicima dovezao do operacionog stola i počeo mi brijati »zulufe« i dio kose iznad desnog uha. Ja sam opazio primarijusa, koji je bio pripravan za operaciju, te sam ga upitao:

- A što ćete mi sve odrezati?

Primarijus odgovori: - uška je trula, nema šta ostati. I u dubini sve što je bolesno i što ne valja, sve moramo odstraniti.

Ponovo sam upitao: A da li će od sada biti dobro? Neću li više bolovati od iste bolesti?

- Nisam Bog da mogu na takvo pitanje odgovoriti – odvratio mi je primarijus.

Na taj odgovor nisam posumnjao u liječničko znanje, nego sam se još više uplašio i počeo sam vikati:

- Ne dam! Ne dam! Ne dam se operirati!

Na ove riječi naredio je primarijus bolničaru da me odveze u sobu na krevet. Ovaj je to i učinio. Za jedan sat dođe do mene šef odjela, profesor i upita me zašto i koga se bojim. Ja sam dobio još veći strah i vikao:

- Ne dam se operirati!

Za tri dana premjestili su me u drugu kliniku na Rebro, gdje su me izvjesno vrijeme terapijski liječili i potom otpustili kući.

Kod kuće mi je nekoliko mjeseci bilo dobro. No početkom ove godine nastupili su još teži bolovi, koji se nisu dali izdržati. Moj liječnik opet me uputio na Šalatu. Ondje su mi kazali da moram na operaciju i odredili mi dan i rezervirali krevet.

Postao sam još više uplašen i žalostan. Izašao sam iz klinike tako slomljen da mi je sve izgledalo crno i tmurno. Osjećao sam se pijan (iako u životu nikad nisam bio pijan), teturao sam od Šalate ni sam ne znam kuda i kako. Tako zastrašen i »pijan« upao sam u baziliku Srca Isusova i dugo molio na grobu Ivana Merza. Najednom se razbistrim i nešto mi reče:

- Ne boj se! Idi na Institut!

Izašao sam iz bazilike. Više nije bilo tamno, postao sam trijezan, raspoložen, veseo i hrabar, te radosno ušao u tramvaj i otišao na Černomerac u Institut za tumore.

U Institutu su mi rekli: mora biti operacija. Odredili su dan za nju. Postao sam još veseliji i tom danu išao sam u susret radosno. Operirali su me na Istitutu prvi put 19. svibnja, a drugi put 15. lipnja.

Kad su me na operaciju vozile sestre bolničarke, bio sam radostan. Reći ću istinu: nisam molio mnogo, ali sam stalno mislio: daleko sam od kuće, ali nisam sam. Ovdje u Zagrebu je Ivan Merz i znam da je on uz mene.

Nakon druge operacije za osam dana liječnik-operater je otvorio rane i od radosti viknuo. Uspjeh kao sunce! Zvao je ostale prisutne liječnike, koji su se radovali skupa s njim što je ovaj teški slučaj operacije ovako dobro uspio.

Ja sam također radostan. Nema više straha. Osjećam se dobro. Liječim se još ovdje. Zahvalan sam liječnicima na Institutu, a još više sam zahvalan Ivanu Merzu, koji mi je dao hrabrost i otklonio strah od mene.

Franjo



«Crkveni odbor „Dr. Ivan Merza“ u Kopenhagenu priređuje proslavu«. Domovine gruda-vjerski list za Hrvate u Danskoj, Kopenhagen 1978., br. 6, str. 3

 

CRKVENI ODBOR „Dr. IVAN MERZ“ U KOPENHAGENU PRIREĐUJE
PROSLAVU
SVETOG NIKOLE BISKUPA I PRIGODNO VESELjE

 

PROSLAVA ZAPOČINJE SA SVETOM MISOM KOJU ĆEMO IMATI U KATOLIČKOJ CRKVI SVETE ANE, NA AMAGERU, /HANS BOGBINDERS ALLE 2, 2300 KOPENHAGEN S /

SVETA MISA ZAPOČINJE U 18 SATI!

 

SUBOTA, 9. 12 1978.

 

IZA SVETE MISE BITI ĆE NASTAVAK PROSLAVE I VESELJE. NA POČETKU DOČEK SVETOG NIKOLE U DVORANI UZ SAMU CRKVU. SVETI NIKOLA ĆE DIJELITI DAROVE DJECI, I REĆI IM NEKOLIKO RIJEČI.

POSLIJE TOGA ZAPOČINJE VESELJE I PLES. GLAZBA ĆE BITI SA KAZETA I PLOČA!

BITI ĆE SERVIRANO JELO I PIĆE!/Nadamo se da će ovaj put biti za sve dovoljno/

VAŽNA NAPOMENA

U petak 8. prosinca je veliki Blagdan BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA MAJKE BOŽJE. Taj dan biti će sveta Misa u kapelici uz crkvu Srca Isusova Stenosgade 4. u 17. sati. Drugi dan u subotu je naša proslava na Amageru pa ćemo tamo svečano proslaviti taj Marijin blagdan sa početnom Svetom Misom. Radi toga te nedjelje 10. prosinca NE ĆE BITI SVETE MISE NA HRVATSKOM JEZIKU U CRKVI SRCA ISUSOVA STENOSGADE 4.

NA PROSLAVU I VESELJE SVI STE CD SRCA POZVANI I SVI STE DOBRO DOŠLI SA SVOJIM PRIJATELJIMA I ZNANCIMA!

CRKVENI ODBOR "Dr.IVAN MERZ"

U KOPENHAGENU SA SVEĆENIKOM