Proslave Krista Kralja

PAPA IVAN PAVAO II. O KRISTU KRALJU
u nagovoru na molitvi Anđeoskog pozdravljenja
na blagdan Krista Kralja 25. 11. 1979.

„Vremena u kojima živimo zahtijevaju da tražimo onoga neobičnog Kralja, da osjećamo nostalgiju za njim, da ga sve žarče želimo. Kako je u stvari divan taj Kralj koji se odriče svih znakova moći, sredstava dominacije, snage i veličine i koji želi vladati samo snagom istine i ljubavi, snagom nutarnjih uvjerenja i čistoga predanja. Tako je neobičan taj Kralj. Kako toga Kralja treba željeti današnji čovjek, koji je umoran od onih sistema moći koji u tolikim mjestima na zemaljskoj kugli ne štede vršiti nad čovjekom nasilje i tlačenje!
Ovaj je Kralj odbio ne samo sva sredstva kojima bi vršio vlast nad drugima kroz silu i nasilje, nego se je lišio čak zakonite obrane pred svojim progoniteljima, a sve to zbog toga da bi ušao u život čovjeka snagom same istine i ljubavi, kako bi ostvario kraljevstvo ljudskih srdaca u svima onima koji su sposobni slušati njegov glas i razumjeti njegov poziv.
Danas ću primiti u audijenciju rimski laikat, da bismo razmišljali o njihovo pozivu u svijetlu koncilskih dokumenata i da obnovimo naše zalaganje u nasljedovanju Gospodina Isusa. Želimo biti vjerni svjedoci Božjega gospodstva u stvaranju i povijesti čovjeka, gradeći tako pravu kršćansku zajednicu sposobnu da naviješta Evanđelje s velikodušnošću i u dosljednosti sudjelujući na svakom području suvremenog života kako bi ga na kršćanski način formirala i animirala.
Tražit ću od njih, a to tražim i sada od svih, da se ne povlače natrag pred apostolskim odgovornostima koje proizlaze iz sakramenata krštenja i potvrde i koje se učvršćuju sudjelovanjem u Euharistiji, te da dadu vlastiti prinos izgradnji onoga Kraljevstva koje, premda nije od ovoga svijeta, postoji ovdje dolje jer je za nas i među nama.“