Proslave Krista Kralja

NASTUPI VJERONAUČNIH ZAJEDNICA MLADIH
IZ ZAGREBA

U posljednjem dijelu našega programa na ovoj Akademiji u čast Kristu Kralju nastupaju vjeronaučne zajednice mladih iz Zagreba koje se svojim izvedbama uključuju u ovu proslavu blagdana Krista Kralja. Najavaljuje Maša:

1. Nalazimo se u jubilejskoj godini sv. Benedikta kad slavimo 1.500 obljetnicu njegova rođenja. Cijeli kršćanski svijet, napose Europa kao i naš hrvatski narod sa zahvalnošću se sjeća što su sve učinili sv. Benedikt i njegovi sinovi tijekom stoljeća za raširenje vjere, pokrštenje naroda te za civilizaciju i kulturu Europe i svijeta. Naš književnik Petar Grgec spjevao je pjesmu PRVI ODGOJITELJI SVETE HRVATSKE (LINK NA 04-1) još prije 40. godina. U obliku recitala izvode je mladi iz Katehetskog centra Palme – Bazilika Srca Isusova: Ljerka Jurkić, Vedran Odak, Mandina, Ivan, Stipe Lozo, Tatjana, Dragan, Nikola.


2. Mladi iz župe Srca Marijina s Jordanovca izvode pjesmu "Tvoj brat sam ja" pod vodstvom isusovačkog bogoslova Marijana Steinera.


3. Sastav mladih aktivnih kršćana SMAK iz župe presv. Trojstva iz Prečkog već se lijepo afirmirao na našim prijašnjim nastupima. Oni će nam izvesti dvije kompozicije od Emilija Kutleše: Hvala ti za istinu i Kristu. Pjesma Hvala ti za istinu bila je s glazbene strane ocjenjena među najboljima na ovogodišnjem festivalu duhovne glazbe i poezije.


4. Zajednica mladih KYRIOS iz župe Krista Kralja s Mirogoja već je svima dobro poznata svojim izvrsnim kompozicijama i izvedbama. Oni će nam izvesti večeras tri kompozicije: Bože moj, Majci i Hvala Ti Kriste. Posljednje dvije jesu nove i još nisu bile izvedene. Tekst i glazbu za posljednje dvije kompozicije napisao je Čedo Antolić.

 


5. Kao posljednja točka našeg programa jest zbor mladih iz Travna ili kako ih još nazivaju "raspjevana mladost mješovitog župskog zbora iz župe sv. Luke Evanđeliste" pod vodstvom Eugena Kropeka. S njima se opet vraćamo malo u klasiku. Izvode nam dvije skladbe. Prva je od talijanskog autora Benedetta Marcella iz 18. stoljeća. Nosi naziv: "Nebesa silna pjevaju čudesa Boga velikog". Pjesma je poziv da čujemo glas Stvoritelja koji nam progovara iz stvorenog svijeta. Druga i posljednja posvećena je Kristu Kralju: "Svuda nek' se jedan ori glas svijetu samo u Kristu je spas."