Proslave Krista Kralja

I z  R i m a

TRAJNO KLANJANJE U BAZILICI SVETOGA PETRA

Brojni hodočasnici iz svih krajeva svijeta koji dolaze u Rim, uputili su svoje želje Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. da u Vatikanskoj Bazilici sv. Petra bude izložen Presveti Sakrament na trajno klanjanje. Sveti Otac izišao je u susret ovim željama. Od prve nedjelje adventa 1981. svakog dana nakon zajedničke sv. mise u 8,30 do večernje u 17 s. izlaže se Isus u Presv. Sakramentu na trajno klanjanje u pokrajnjoj kapeli Presv. Sakramenta.

Sam Sveti Otac inaugurirao je ovo klanjanje. Tog dana, prve nedjelje adventa služio je u kapeli Presv. Sakramenta sv.misu i nakon izlaganja izrekao je pred prisutnim Euharistijskim Isusom ovu molitvu:

Molitva Pape Ivana Pavla II. pred Presv. Sakramentom
u Vatikanskoj Bazilici sv. Petra na prvu nedjelju Adventa 1981.g.

1. "Ostani s nama Gospodine"! Ove su riječi izgovorili po prvi put učenici u Emausu. Kroz stoljeća izgovorile su ih bezbroj put usta tolikih Tvojih učenika i ispovjedalaca, o Kriste!
Iste riječi izgovaram i ja danas kao Biskup Rima i prvi sluga ovoga hrama, koji je podignut na mjestu mučeništva sv.Petra.
Izgovaram ih da Te pozovem, Kriste, u Tvojoj euharistijskoj prisutnosti da primiš svagdašnju adoraciju u ovom hramu, u ovoj Bazilici, u ovoj kapeli.
Ostani s nama danas, ostani s nama od sada pa nadalje kroz sve dane, prema želji moga srca, koje prima zov tolikih srdaca iz raznih krajeva, često dalekih a nadasve slijedi želje tolikih stanovnika ove Apostolske Stolice.

Ostani, da bismo se mogli susresti s Tobom u molitvi adoracije i zahvale, u molitvi zadovoljštine i prošnje na koju su po¬zvani svi posjetioci ove Bazilike.

Ostani,Ti koji si u isto vrijeme obavijen u euharistijskom misteriju vjere i otkriven pod prilikama kruha i vina koje si uzeo u ovom sakramentu.
Ostani, da bi se neprestano utvrđivala Tvoja prisutnost u ovome hramu, i svi oni koji budu ovamo ulazili da uoče da je on Tvoja kuća, boravište Boga među ljudima i posjećujući ovu Baziliku da nađu u njoj sam izvor životi i svetosti koji provire iz Tvog euharistijskog srca.

2. Započinjemo ovo trajno klanjanje Presvetom Sakramentu na početku adventa godine Gospodnje 1981. godine u kojoj su se slavili jubileji i obljetnice važni za Crkvu, godine važnih događaja.
Sve se to zbiva između Tvoga prvog i drugog dolaska. Euhari¬stija je sakramentalno svjedočanstvo Tvoga prvog Dolaska u kojem su se potvrdile riječi proroka i ispunila očekivanja. Ostavio si nam Gospodine, Tvoje tijelo i Tvoju krv pod prilikama kruha i vina da svjedoče dolazak otkupljenja svijeta - da preko njih Tvoj Pashalni misterij dođe do svih ljudi kao sakrament Života i Spasenja. Euharistija je u isto vrijeme jedan stalni navještaj Tvoga drugog dolaska i znak definitivnog Došašća i znak iščekivanja cijele Crkve: Tvoju smrt Gospodine naviještamo, Tvoje uskrsnu¬će slavimo, Tvoj slavni dolazak Iščekujemo.

Želimo svaki dan i svaki sat Tebi se klanjati koji si se skrio pod prilike kruha i vina da obnovimo nadu u "poziv na slavu" (1 Pt 5,10) koju si ti ostvario tvojim proslavljenim tijelom "s desne Ocu".

3. Jednog dana, o Gospodine, pitao si Petra "Ljubiš li me?" i tri put je Apostol odgovorio: "Gospodine ti znaš sve, ti znaš da Te ljubim" (Iv. 21,15 17).

Odgovor Petra nad čijim grobom je podignuta ova Bazilika izražava se kroz ovu svakodnevnu adoraciju koju danas započinjemo.
Petrov nasljednik na rimskoj stolici i svi oni koji će sudjelovati u klanjanju Tvojoj Euharistijskoj prisutnosti, neka posvjedoče svakim svojim posjetom i nek omoguće da se ponovno čuje istina sadržana u Apostolovim riječima: Gospodine Ti znaš sve, Ti znaš da Te ljubim! Amen. (Osservatore Romano, 3. XII. 1981.)