Proslave Krista Kralja

CELEBRANT SINGERS

Amerika kakvu ne poznajemo

Naš susret za blagdan Krista Kralja 21. i 22. studenog 1981. g. obogatili su i uzveličali mladi iz Amerike CELEBRANT SINGERS. Došli su posve slučajno, ako uopće smijemo reći da slučaja ima. Trebali su ići u Egipat gdje je bilo planirano njihovo gostovanje još prije godinu dana. Zbog smrti i žalosti za predsjednikom Sadatom to im nije bilo moguće. Da iskoriste vrijeme molili su se, kako su nam sami rekli, kamo da pođu. I odgovor je došao da dođu u našu zemlju. Došli su nenajavljeni, pouzdajući se u Božju Providnost, bez da je išta prije bilo organizirano za njihove nastupe. Kada su odlazili i oni a još više mi ostali smo zadivljeni kako je Bog nagradio njihovo pouzdanje u Njegovu dobrotu. Evo međutim nekoliko informacija o njima.

TKO SU I ŠTO SU? To je profesionalni vokalno instrumentalni sastav od 21 člana sve mladi između 20 do 30 godina. Obilaze svijetom i navještaju Isusa Krista, njegovo spasenje i evanđelje pjesmom i glazbom. Osnovao ih je prije pet godina Jon Stemkoski, mladi katolik poljskog porijekla. Središnjica im je u Kaliforniji. Kad ih prvi put ugledate pred vama je grupa mladih Amerikanaca koji se ništa ne razlikuju od svojih vršnjaka diljem svijeta. No kad ste samo malo duže s njima, kad prisustvujete njihovu "koncertu"(no oni ne vole da se njihov nastup zove koncert) ostajete iznenađeni, zadivljeni. Spontano se pitate zar je moguće da ima ovakvih mladih ljudi i to još u Americi, iz koje smo navikli da nam stižu samo dolari i idoli potrošačkog društva a jedva što moralno dobro i ispravno. Prvo čime vas osvajaju jest njihova kvalitetna glazba i pjesma praćena na modernim instrumentima. No to je samo sredstvo. Oni će vas sami ispraviti ako se zaustavite na toj vanjštini. "Nismo došli držati koncert. Pjesma i glazba jesu za nas samo sredstvo da vam navijestimo Isusa Krista, njegovo spasenje,njegovo Evanđelje."

U ČEMU JE NJIHOV ČAR? Najprije vas iznenađuje njihova duboka i čvrsta vjera u Boga i njihovo uvjerenje da Bog vodi njihove živote. Ali ne samo to. Iz njih upravo isijava ljubav prema Bogu, prema Isusu koju žele i na vas prenijeti. Iz ljubavi prema Kristu spremni su da vrše njegovu volju koju sada shvaćaju tako da obilaze svijetom i glazbom naviještaju evanđelje. A to nije jednostavno. Traži se mnogo žrtve, odricanja, spremnosti na skroman života, na neizvjesnost. Obično su 11 mjeseci na putovanju, bez komoditeta što pruža stabilno mjesto, s vrećom za spavanje pod rukom ako ne nađu mjesto za noćenje. Dnevno znaju izvesti i po više koncerata. U Zagrebu su za dva tjedna imali 22 nastupa! Nastupili su i u Bazilici Srca Isusova, i na susretu mladih studenata u Palmi, kao i na Akademiji za Blagdan Krista Kralja. Vidi slike dolje!
Zadivljuje vas kako mole i kako vjeruju u moć molitve. Molitva je sastavni dio njihova pjevanja. Prije svakog nastupa mole! Dirljivo ih je bilo gledati kako mole potpuno zadubljeni u Boga čak i za vrijeme samog izvođenja programa.

NIKAKAV MATERIJALNI INTERES! I kad doznate da sve ovo što čine rade dobrovoljno, bez ikakvog bilo materijalnog ili drugog interesa, onda njihovo svjedočanstvo djeluje doista uvjerljivo. Posljednja točka kojom obično svršavaju svoj program dolazi kao kruna oduševljenju publike: raziđu se svi po dvorani, pjevaju pjesmu Ljubim te ljubavlju Gospodnjom, rukujući se sa svakim, promatrajući ga sa smiješkom. Posljednji dan svoga boravka u Zagrebu posjetili su sestre majke Terezije i zadržali se s njima u razgovoru. Željeli su čuti njihova svjedočanstva da se učvrste i ohrabre u svom apostolatu. Ostavili su im za poklon suvišak novca od dobrovoljnih priloga kojima su namirili troškove svoga boravka u Zagrebu!

Još više iznenađuje kad znate da je to ekumenska grupa, pripadnici su deset različitih kršćanskih sljedbi. Samo su tri katolika među njima.
Sudeći po efektu koji su proizveli kod publike, napose kod mladih, mora se priznati da je njihov boravak bio pravi duhovni događaj za Zagreb. Najviše čime su ostavili duboki dojam na sve jest njihov duboki vjerski život, njihovo svjedočanstvo kršćanstva čijem širenju su se potpuno posvetili. Svima nam je bilo drago da smo kroz njih vidjeli i drugo lice Amerike koje nemamo priliku vidjeti kroz film i TV. I na koncu priznajmo: mnogima, napose mladima dali su ozbiljno razmišljati!

¸